Trenirao je balet, umalo prebio Sigala: Činjenice koje niste znali o Žan Klodu Van Damu

Slavni glumac i majstor borilačkih veština slavi svoj 61. rođendan

  • 17
Bolo Yeung Jean Claude Van Damme, Bolo Jing Žan Klod Van Dam

Foto: Profimedia/Cannon International/AFP

Čovek koji ima borilačke veštine u malom prstu i koji je već godina velika svetska zvezda, Žan Klod Van Dam, danas, 18. oktobra, slavi svoj 61. rođendan. Njegov život sve je samo ne dosadan, a neke zanimljivosti mnogi fanovi teško povezuju sa opasnim borcem kakvim ga znaju.

U mladosti je trenirao balet, pa se prebacio na karate

 

Van Dam i balet deluju možda nespojivo, ali život je dokazao drugačije. Prefinjeni ples počeo je da trenira kada je imao 16 godina. Pre toga, kada mu je bilo 10, posvetio se karateu u kom se odmah ispoljio njegov talenat. Van Dam je tokom karate karijere imao 44 pobeda i 4 poraza, a sa 18 godina bio je nosilac crnog pojasa.

Pogledajte kako je mladi Van Dam trenirao karate:

Inače, Van Dam je uvideo važnost obe disciplince (i baleta i karatea). Balet je Žan Klodu dao neku vrstu gracioznosti u njegovim borilačkim potezima, a pomogao mu je i da usavrši balans, preciznost i fleksibilnost.

Sam Van Dam je rekao da je balet naporan poput borilačkog sporta, kako fizički, tako i psihički.

Beskućnik u Americi

 

Žan Klod Van Dam i njegov prijatelj Mišel Kisi zaputili su se u Ameriku kako bi ostvarili snove i postali glumci. Međutim, početak nimalo nije bio lak. Kako pišu strani mediji, Van Dam je živeo na ulici i jedva je sastavljao kraj sa krajem.

Situacija se vremenom popravljala, a u njegovom debitantskom filmu u Americi, pod nazivom "Breakin'", dobio je malu ulogu, gde je pokazao svoje plesne poteze.

Podsetimo se kako je to bilo davne 1984. godine.

Nije to bio jedini film u kojem je Van Dam đuskao. Plesne poteze pokazao i njegovom čuvenom ostvarenju "Kikbokser".

Bio je izbacivač u klubu Čaka Norisa

 

Tokom boravka u Americi Van Dam upoznao je Čaka Norisa. Njihovo prijateljstvo donelo je i poslovne koristi jer je nedugo nakon toga mladi Belgijanac postao deo kaskaderskog tima Norisa u filmu "Nestali u akciji" ("Missing In Action").

Takođe, Čak je angažovao Van Dama kao izbacivača u klubu čiji je bio vlasnik.

Njih dvojica su trenirali zajedno, što možete videti na sledećem snimku.

Trebalo je da igra Predatora, ali je odustao iz dva razloga

 

Van Dam je prvobitno trebalo da zaigra pored Arnolda Švarcenegera u filmju "Predator". On je čak i počeo da snima  "Predatora", ali je odustao iz dva razloga.

Prvo, mučio je muku sa kostimom. U njemu mu je bilo pretoplo i ne tako udobno, čak je imao i poteškoća sa disanjem. Zamenio ga je Kevin Piter Hol, glumac koji je bio visok 218 santimetara.

Drugi razlog je taj što je dobio ponudu da snimi film koji ga je kasnije proslavio, "Krvavi sport" ("Bloodsport").

- Trebalo je da igram u sceni gde se Predator borio protiv Dača (Arnolda Švarcenegera), ali, kao što većina zna, ekipa filma "Krvavi sport" me je zvala. Ipak, ponosan sam što je moje ime vezano za ovaj naučno-fantastičnu akcionu franšizu - napisao je Žan Klod Van Dam u svojoj objavi na Instagramu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jean-Claude Van Damme (@jcvd)

 

Žan Klod je gostujući u jednom emisiji detaljno ispričao zašto je napustio snimanje filma "Predator":

Ima dva spomenika

 

Van Dam je tokom decenija postao svetska zvezda, a tokom vremena su mu podgili dva spomenika. Jedan se nalazi u rodnoj Belgiji, a ceremoniji otkrivanja prisustvovao je i sam glumac, zajedno sa svojom porodicom.

Podsetimo se kako je to bilo:

Drugi spomenik nalazi se u Azerbejdžanu, a statua autora Azada Alijeva nosi nazi "Vandam".

Žan Klod Van Dam je trebalo da bude u igrici Mortal Kombat, ali...

 

Originalna video igra Mortal Kombat zamišljena je kao borbena igra zasnovana na Van Damu. Kreatori igrice Ed Bun i Džon Tobias prvobitno su želeli da u igri glumi samog sebe. To je propalo jer je glumac ranije imao dogovor za drugu igru pod pokroviteljstvom platforme Sega Genesis.

Ed Bun i Džon Tobias na kraju su odlučili da stvore lik za Mortal Kombat, koji je napravljen po modelu Van Dama, a to je Džon Kejdž, koji je imao izgled Žan Klodovog lika iz filma "Krvavi sport" ("Bloodsport")

Imao je aferu sa Kajli Minog na snimanju filma "Ulični borac" ("Street Fighter")

 

Oženjeni Van Dam je imao "izlet" tokom snimanja filma "Ulični borac" na Tajlandu - vrlo javnu aferu sa muzičkom zvezdom Kajli Minog, koja je igrala u ovom ostvarenju.

- To se desilo. Bio smo na Tajlandu, imali smo aferu. Slatki poljubac, prelepo vođenje ljubavi. Bilo bi nenormalno da nisam imao aferu sa Kajli Minog, tako je lepa - rekao je Van Dam 2012. godine.

Jean-Claude Van Damme  Kylie Minogue Žan Klod Vandam Kajli Minok

Žan Klod Van Dam i Kajli Minog Foto: Profimedia/Planet/ COLUMBIA

Tužio ga je Frenk Duks, čovek po kojem je napravljen film "Krvavi sport"

 

Van Dam je napravio veliki proboj u karijeri ostvarenjem "Krvavi sport",  u kojem je igrao stvarnog borca Frenka Duksa, koji je rekao da je ovaj film zasnovan na istinitim događajima.

Sam Duks je bio blisko uključen u snimanje "Krvavog sporta", i kao kreativni konsultant, i kao koreograf za scene borbe.

Frenk i Žan Klod su bili u dobrim odnosima, ali to se vremenom pokvarilo. Naime, Duks je 1997. godine pokrenuo tužbu protiv Van Dama, tražeći odštetu od preko 50.000 dolara.

To je bilo zato što Žan Klod navodno nije priznao Frenkov koautorski i konsultantski za film "Quest" (koji je bio Van Damov rediteljski debi).

Na kraju, Duksova tužba protiv Van Dama je odbačena zbog nedostatka dokaza. Frenk je tvrdio da poseduje dokumenta i snimke koji potkrepljuju njegovu priču, međutim, kada je stvar došla na sud, Duks je rekao da su svi ovi dokazi uništeni u nedavnom zemljotresu.

Van Dam je oslobođen optužbi i nije platio ništa.

Van Dam je imao impresivne rezultate kao kikbokser

 

Žan Klod je uporedio gradio i glumačku, i sportsku karijeru. Takmičio se kao kikbokser, a u ovom borilačkom sportu imao je impresivne rezultate. Od 19 borbi imao je 18 pobeda i sve su bile nokautom. Jedini poraz bio je takav što je Van Dam slučajno udario nekoga i zaradio diskvalifikaciju.

Žan Klod je naučio engleski jezik gledajući crtaće, idol mu je bio Čarli Čaplin

 

Van Dam se rodio i Belgiji, a njegovi maternji jezici su francuski i holandski. Engleski je učio od malih nogu, pre svega tako što je gledao crtane filmove, pre svega "Kremenkove". Takođe, priča se da Van Dam razume i španski.

Kada je reč o idolima, Van Dam je u jednom intervjuu naveo da se divi Čarliju Čaplinu, te da je zvezda nemih filmova inspiracija za njegov posao.

Inače, Čarliju Čaplinu i Basteru Kitonu se divi i Džeki Čen.

 

Stiven Sigal umalo da dobije batine od Van Dama

 

Godine 1997, u domu Silvestera Stalonea, organizovana je zabava na kojoj su bili i Sigal i Van Dam. Žan Klod se iznervirao kada je čuo Stivena kako priča kako bi ga razbio. Van Dam je, prema Staloneovoj priči, pozvao Sigala da izađu u dvorište kako bi se obračunali.

Stiven se izvinio i otišao, a Žan Klod ga je pratio do noćnog kluba i ponovo ga izazvao.

- Van Dam je bio prejak. Seagal nije hteo da se obračuna - rekao je Stalone u intervjuu za britanski časopis FHM 2008. godine.

Njegove izjave se i dalje citiraju

 

Žan Klod Van Dam važi za inteligentu osobu, ali neke njegove izjave su izazvale pažnju. Podsetimo se nekih od njih.

"Kolačić nema dušu. Ali je pre toga bio mleko i jaja. A u jajima ima potencijala za život".

"Ja sam jedno od najosetljivijih bića na Zemlji - i znam to".

Van Dam je davao glasove u crtaćima

 

Van Dam je imao priliku da pozajmi glas i u animiranim filmovima. U "Kung Fu Pandi" dao je glas liku koji se zove Master Croc, a u ostvarenju "Minions: The Rise of Gru", koje izlazi 2022. godine, lika koji se zove Džin Klod,

(Telegraf.rs/izvor: eightieskids.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. oktobar 2021 | 17:29

    Car!

  • Nebojsa

    18. oktobar 2021 | 18:51

    On je momak pravi, dobar, lijep i jak kosa mu se sjaji jer je na nju stavio lak za sve mlade zene on je prava napast neka si Zan Klod, neka si svaka ti cast!!!

  • Samo još da dodam

    18. oktobar 2021 | 20:16

    Najbolji drug Dragane Mirković

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA