≫ 

Kako je Čkalja dobio ulogu u "Vrućem vetru": Reči Ljubiše Samardžića su presudile

- Malo je poznato da je Šurdu trebalo da igra Lane Gutović, da je Firgu trebalo da igra Bata Stojković, ali je izabran Čkalja - rekao je svojevremeno Siniša Pavić

  • 9
Miodrag Petrović Čkalja Printskrin: RTB

Miodrag Petrović Čkalja (1924-2003) je legenda jugoslovenska i srpske kinematografije. Preminuo je na današnji dan, 20. oktobra 2003. godine, a tokom svog života ostvario je neke nezaboravne uloge.

Jedna od tih bila u seriji "Vruć vetar", a u ostvarenju reditelja Aleksandra Đorđevića igrao je lik Firge. Čkalja je briljirao i oduševio publiku širom bivše Jugoslavije, ali i šire.

Inače, Firgu je trebalo prvobitno da glumi drugi glumac, još jedna legenda domaće kinematografije - Danilo Bata Stojković (1934-2002).

- Malo je poznato da je Šurdu trebalo da igra Lane Gutović, da je Firgu trebalo da igra Bata Stojković, ali je izabran Čkalja, što je sasvim dovoljno za esejističke rasprave o trci za glavne role u "Vrućem vetru". Samo je Bora Todorović bio siguran, stvarajući jednu od najboljih epizodnih uloga ikada odigranih - rekao je u intervjuu za Nedeljnik, Siniša Pavić, inače scenarista serije "Vruć vetar".

Da Čkalja dobije ulogu Firge, pomogao je niko drugi do Ljubiša Samardžić (1936-2017), koji je glumio Šurdu.

- Kada sam pročitao tekst, ostao sam egzaltiran. Rekao sam Aci Đorđeviću i Siniši Paviću da, i pored filmova koje mi nude, "eto mene kao Šurde u seriji". Počeli smo da govorimo o partnerima. Iznebuha, predložio sam da Čkalja igra Firgu. Aca vrti glavom i kaže: "Pa on je prava zvezda." Ja mu kažem: "Dajte mu da pročita tekst, pa vidite njegovu reakciju." Sutradan se Čkalja pojavi na televiziji. Otvarajući vrata, kad me ugleda, smejući se i vrteći glavom reče: "Lele, lele, Ljupče! Al' ti je pala kašika u med." Prolomio se smeh - rekao je Ljubiša Samardžić u intervjuu za Informer 2015. godine.

Podsetimo se kako su Miodrag Petrović Čkalja i Ljubiša Samardžić glumili Firgu i Šurdu u "Vrućem vetru":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA