≫ 

Zabranjeni vlaški običaj i veliki zločin kao motiv za seriju: Šta nam donosi "Crna svadba"

Psihološki triler "Crna svadba" počinje svoj televizijski život od 23. oktobra subotom i nedeljom na Superstar TV, a nedelju dana kasnije, 30. oktobra, na RTS

  • 3

U malom mestu u istočnoj Srbiji, Mitar, inače miran i blag čovek, iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar, pripadnik bezbednosne agencije, i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv. Ali time će samo otključati misteriju u kojoj se prepliću vlaška magija i tajanstveni centri moći, u borbi dobra i zla koja traje vekovima.

Magija, koja se proteže ovom serijom, zapravo i jeste metafora za suštinsku borbu dobra i zla, onu koja uvek leži u nama samima.

- Svako od nas poseduje u sebi i dobro i zlo, a pitanje je šta će preovladati - rekao je reditelj serije "Crna svadba" Nemanja Ćipranić  na današnjoj konferenciji za štampu.

Serija Crna Svadba

Nemanja Ćipranić  / Foto: Nikola Tomić

Prva inspiracija za seriju bio je istoimeni vlaški običaj, ali i masakr u Jabukovcu, mada tvorci ističu da se nisu bavili rekontrukcijom tog zločina. Scenarista Strahinja Madžarević, koji je zajedno sa rediteljem Ćipranićem radio na ovoj seriji više od dve godine, objasnio je i zbog čega.

- Najveći izazov je bio prilagoditi ovako drugačiju žanrovsku priču našem podneblju. Serija je ipak originalna i nije prepisana iz drugih država. Crna svadba je vlaški obred, vrlo filmičan i interesantan zbog toga što u samoj suštini sadrži elemente horora. Reč je o tome da se mladić, koji umre pre ženidbe, "venča" sa živom devojkom. Devojka nakon toga godinu dana ne sme da se udaje, a cilj rituala je spasenje duše. Iz tog rituala smo izgradili čitavu našu seriju, koja zapravo o tome i govori - rekao je Madžarević.

Kreatori serije, koji su inspiraciju pronalazili u serijama poput "True detective", "Mind hunter", nemačkom hitu "Dark", obećavaju da prvi pogled može da zavara i da će svi njihovi likovi doživeti velike promene, te da ono što možda izgleda na jedan način, u zbilji je sasvim drugačije.

Glavne likove tumače Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Koji, Slavko Štimac, Toni Mhajlovski, Filip Đurić, Boraka Tomović, Nebojša Milovanović, Anastasija Đurović i mnogi drugi...

Uliks Fehmiu rekao je da je njegov lik uvek na strani dobra, te da je on zato tačna podela.

- Petar, lik kog tumačim, jeste neko ko je izgubio mnogo i pre nego što naša priča krene. On je ophrvan osećanjem krivice i odgovornosti za prerani gubitak svog sina. Zatičemo nekog ko je pod velikim uticajem i ne može da krene napred zbog tragedije koja mu se desila u prošlosti, pa zbog toga funkcioniše samo u svom profesionalnom okruženju - dodao je on.

Jelena Đokić, koja igra Natašu, kazala je da od prve do 10. epizode njena junakinja prolazi kroz veliku transformaciju.

Serija Crna Svadba

Jelena Đokić / Foto: Nikola Tomić

- Zajedno sa Nemanjom ja je postavljam kao naizgled ostvarenu ženu koja je uspela u svakom pogledu. Poslovno, ona je psiholog, kriminolog i sudski veštak. Ona je i požrtvovana majka, i neko ko ima svojevrstan "kinky" odnos sa svojim bivšim mužem. Ta žena odjednom gubi te konce u rukama i kontrolu koju ima, a onda i sama postaje marioneta, da bi do kraja poprilično i sama nestala radi prelaska na viši nivo borbe, upravo zarad ćerke.

Ovo je inače prva TV serija koja je prodata pre emitovanja u celom regionu, tj. u svim ex-Yu zemljama.

Psihološki triler "Crna svadba" počinje svoj televizijski život od 23. oktobra subotom i nedeljom na Superstar TV, a nedelju dana kasnije, 30. oktobra, na RTS, saopštili su iz produkcije "Fajerflaj".

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elitna

    20. oktobar 2021 | 18:52

    Samo se pitam Odakle toliko novca za neprekidno snimanje glupih serija? Pa mi smo prebogati samo su nam glumci siromašni

  • Jao bre

    21. oktobar 2021 | 19:16

    Prestanite da pravite monstrume i da se podsmevate tom narodu..vlasima. Kad god spomete vlahe, obavezno je u priči ,,vlaška magija". Ko da se samo kod njih desilo ubistvo, i odma ste to povezali sa čuvenom magijom, ostali narodi se uopšte ne ubijaju. To je neka baba pre 200g našla lak način da zaradi i sada su svi, ceo narod obeležen, ne vidim nešto da su Srbi obeleženi kad a televiji se pojave magovi sa sve laptopovima da proriču sudbine i ite kako se bave i magijom. A i ovi običaji, većina nije istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA