≫ 

Ruski rulet, pravi meci i mrtva deca: Boldvinova nesreća nije prva na filmskom setu

Glumci i kaskaderi često su ginuli radeći ono što vole. Neke nesreće bile su neizbežne... Zbog drugih se robijalo

  • 2
Brendon Li, Hexum, Alek Boldvin, Džingis Kan

Foto: Youtube Miramax/Umbrella Entertainment, Wikimedia/CBS, Tanjug/AP,

Svet je danas zapanjila vest da je holivudski glumac Alek Boldvin verovatno nesrećnim slučajem ubio direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Suzu na setu filma "Rđa" (Rust).

Hačins je umrla od prostralnih rana, Suzi se lekari bore za život, a istražitelji na licu mesta pokušavaju da utvrde kako je do nesreće došlo.

Tragedija je javnost podsetila na druge slučajeve u kojima su glumci ili drugi članovi filmske ekipe stradali radeći ono što vole.

Brendon Li

 

Sin čuvenog Brusa Lija, glumac Brendon Li, imao je samo 29 godina kada je stradao na setu, tokom snimanja filma.

Brendon je glumom  počeo da se bavi kada sa 20 godina. U karijeri je snimio sedam filmova, a glumio je i u dve serije. Snimio bi ih i više da tragedija u noći između 31. marta i 1. april 1993. fodine nije ugasila život čoveka koji je imao samo jedan cilj: da ga ne pamte kao sina Brusa Lija.

Brendon Li, Brandon Lee

Brendon Li u filmu "Vrana" (1994) / Foto: Profimedia/IFA Film / United Archives

- Odradio sam svoj posao, i presrećan sam. Nisam siguran da li mi je ova uloga suđena, ili me je sreća samo pogledala - rekao je Brendon Li.

Brendon Li nije doživeo premijeru ovog filma, koji se smatra kultnim – ne zbog njegove smrti, nego zbog uticaja koji je ostavio na pop kulturu i sam Holivud.

Nije doživio ni okončanje snimanja, jer je ubijen na setu, zbog greške ekipe za rekvizite - u pištolju koji je trebao biti napunjen lažnim mecima, ćorcima – našao se pravi metak. Taj isti pištolj je korišten dan ranije, na setu kada je morao da bude napunjen pravim mecima. Jedan je ostao u cevi, i taj jedan metak je ubio Brendona Lija.

Glavni junak stradao u seriji koju je Juga volela

 

"Cover Up", na prostoru neekadašnje Jugoslavije poznatija pod naslovom "Na tajnom zadataku", bila je američka špijunsko-akcijsko-pustolovna igrana TV-serija koja se originalno prikazivala na mreži CBS od 1984. do 1985. godine. Glavnog lika igrao je Džon-Erik  Heksum. Serija je postala poznata kada je Heksum nakon nekoliko snimljenih epizoda smrtno stradao u bizarnoj nesreći na setu.

Džon Erik Heksum

Džon Erik Heksum/ Printskrin: Youtube

On je sebi ispalio metak u glavu iz revolvera u kome su bili ćorci. Oponašajući ruski rulet, u dugoj pauzi snimanja tokom koje mu je bilo dosadno, stavio je revolver na svoju desnu slepoočnicu i povukao obarač. Korišćeni ćorak ipak je bio dovoljno jak da nanese štetu ako se opali u osetljivo mesto i u blizini manjoj od metra.

Glumac je pretrpeo ozbiljno oštećenje lobanje, a nakon operacije i šest dana kome, proglašen je moždano mrtvim. Njegova majka je dala dozvolu da ga skinu sa aparata i doniraju njegove organe.

Dvoje mrtve dece

 

Vik Morou bio je zvezda televizije tokom 1950-ih i 1960-ih kada su vesterni dominirali američkim TV ukusom. Međutim, njegova slava pomračena je tragičnom smrću tokom snimanja Spilbergovog filma "Twilight Zone: The Movie" (Zona sumraka: Film). Zajendno sa njim stradalo je i dvoje dece Mika Din Li (7) i Rene Šin-Ji Čen (6), dok su snimali scenu u kojoj je Morou (kao vijetnamski operativac) trebalo da dvoje dece prenese do helikoptera dok ih bombarduju američke vojne snage.

Scena, koja je isečena iz filma, pomračena je tragedijom. Pirotehnika je zahvatila helikopter čiji je rep odrubio Vikovu glavu, a onda pao na nesrećnu dečicu. Slučaj je poznat i kao jedna od najdužih parnica u filmskoj istoriji koja je dovela do velikih promena u načinu snimanja filmova. Za njihve smrti niko nije osuđen.

Najsmrtonosniji film ikada

 

Holivudski megahit "Džingis-kan: Osvajač" ostaće upamćen kao jedan od najsmrtonosnijih filmova ikad.

Snimanje ovog istorijskog ostvarenja počelo je davne 1954. godine. Ulogu mongolskog poglavice Džingis Kana tumačio je čuveni Džon Vejn, a njegovu izabranicu, tatarsku princezu, igrala je Suzan Hejvord.

Za kadrove je izabrana pustinjska lokacija u državi Juta, koja je odgovarala scenama azijskih stepa u kojima je osvajao Džingis Kan. Ova odluka pokazala se kobnom po celokupnu filmsku ekipu, jer je lokacija za snimanje bila nedaleko od ozloglašene oblasti za nuklearna testiranja u Nevadi.

Filmsku ekipu činilo je 220 ljudi; od kojih je čak 92 umrlo od raka. Džon Vejn preminuo je od raka pluća, dok je Suzan Hejvord smrtno obolela od raka mozga.

Smrt na snimanju "Deadpool 2"

 

Teška nesreća dogodila se na snimanju filma "Deadpool 2", kada je kaskaderka Džoi Hari poginula, iako se kretala brzinom manjom od 15 kilometara na sat. Dok je snimala scenu u kojoj je trebalo da napravi vratolomije na motociklu, ona je izgubila kontrolu nad vozilom i pala. Iako je odmah prevezena u bolnicu, nije joj bilo spasa. Prethodno je isti manevar izvela uspešno četiri puta.

Film koji zbog smrti nikad nije objavljen

Jedna od najtragičnijih smrti desila se 2014. godine kada je asistentkinju kamere Saru Džons udario voz tokom snimanja filma "Midnight Rider". Produkcijska kompanija nikada nije tražila dozvolu da snima na prugi, te se mašinovođa kretao normalnom brzinom, ne očekujući nikog pred sobom.

Kreator filma Rendla Miler izjasnio se kao kriv za smrt osobe iz nehata i proveo je godinu dana u zatvoru. Film nikada nije objavljen.

Smrt u pustinji

 

Ken Štidman je poginuo 1996. godine u 28. godini glumeći glavnu ulogu u tada popularnoj seriji "Sliders".

Serija je zahtevala mnogo kaskaderskih delova, ali glumac je sve radio sam. Kada je jednom prilikom vozio pustinjski džip, prevrnuo se na suvom jezeru u Kaliforniji. Odvezli su ga helikopterom u bolnicu, ali glumac je ubrzo podlegao povredama.

Živa izgorela

 

Martu Mensfild, zvezdu nemih filmova, zadesila je bizarna smrt. Davne 1923. godine glumica je nakon snimanja "The Warrens of Virginia" sedela u automobilu s kolegama i prijateljima, a onda je usledila stravična nesreća.

Neko od prisutnih je zapalio cigaretu i bacio šibicu koja je pala na Martinu haljinu, napravljenu od lako zapaljivih materijala. Nesrećna glumica u sekundi se pretvorila u plamteću buktinju, a uprkos brzoj reakciji, sledećeg dana je preminula u bolnici sa samo 24 godine.

Smrtonosni ubod raže

 

Stiv Irvin je imao 44 godine kada je snimao novi serijal o najopasnijim životinjama u okeanu. Australijski lovac na krokodile je 2006. s filmskom ekipom zaronio u vode ispred grada Port Daglas da snimi tamošnji podvodni svet, pa se približio jednoj velikoj raži.

Steve Irwin, Stiv Irvin

Foto: Tanjug/AP

One obično otplivaju kada osete opasnost, ali nekada i napadnu onog ko iz uznemirava. Imaju vrlo opasno oružje - otrovni šiljak na vrhu repa, koji snažno zabiju u "protivnika". Raža je taj šiljak zabila Irvinu u levi deo grudi. Oni koji su bili s njim, smesta su ga izvukli na površinu i pozvali helikopter, koji ga je odvezao do bolnice na obližnjem ostrvu, ali tamo su lekari mogli jedino da konstatuju smrt.

Video: Džoni Dep: Obožavam vašu zemlju. Rad ovde je savršena suprotnost Holivuda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA