≫ 

Premijera filma "Gradonačelnik" o legendarnom Branku Pešiću 28. oktobra u "Kombank dvorani"

- Za njega posao gradonačelnika Beograda nije bio usputni posao ka daljem napredovanju - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

  • 0
Dokumentarni film Gradonačelnik Foto: Nikola Tomić

U beogradskom Starom dvoru najavljena je premijera filma "Gradonačelnik", koji govori o jednom od najboljih gradonačelnika koji je Beograd imao, Branku Pešiću (1922-1986). Scenario je napisala novinarka Duška Jovanić, režirao ga je Vuk Dapčević.

Film "Gradonačelnik", koji je nastao po ideji zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, imaće premijeru u četvrtak, 28. oktobra, u "Kombank dvorani", s početkom u 20 časova.

U svom mandatu Branko Pešić, od 1964 do 1974 godine, dao nemerljiv doprinos izgradnji Beograda - izgrađen je Terazijski tunel, Mostarska petlja, "Beograđanka", most "Gazela"... Takođe, pokrenute su mnoge kulturne manifestacije, poput BITEF-a, FEST-a i ostalih.

Povodom premijere filma "Gradonačelnik", u svečanoj dvorani Starog dvora govorili su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Duška Jovanić, Vuk Dapčević, kao i bivši direktor Javnog servisa Nenad Ristić.

- Branko Pešić je legendarni gradonačelnik, zaslužio je da dobije film. Mislim da je pre dve godine, kada smo sreli Duška, Vuk i ja, i zajedno smo razgovarali o tome. Branko Pešić je 24 sata živeo za Beograd. To mora da bude sposoban čovek, drugo mangup, neko ko razume život, neko ko zna da rešava probleme - rekao je Vesić, i dodao da je Branko Pešić bio sjajan čovek koji je bio spreman i da se posvađa za svoj grad .

- Za njega posao gradonačelnika Beograda nije bio usputni posao ka daljem napredovanju. Za njega je to bio ponos, jer zaista ne postoji veća čast za nekoga ko je Beograđanin nego da bude gradonačelnik svoga grada - rekao je Vesić.

Duška Jovanić je navela da je film rađen godinu dana.

- Branko Pešić je bio vanserijski čovek koji je spojio osobine zemunskog mangupa i čoveka koji je ''plivao uz Dunav'' i mogao Titu da kaže ono što drugi nisu, na jedan fin, mangupski, zemunski način i da ima veliku podršku od Josipa Broza - rekla je Duška Jovanić.

"Dani slobode" je tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada, kojom se slave dva datuma oslobođenja Beograda - 20. oktobar 1944. godine, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu i 1. novembar 1918. godine, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, piše Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA