≫ 

Pet horor filmova koje bi trebalo da pogledate pre nego što UMRETEEEEE

Ovi važe za najbolje, ali javite nam koje je ostvarenje, prema vašem mišljenju, na vrhu liste filmova strave i užasa

  • 15
Prizivanje zla Foto: Michael Tackett/Warner Bros. Entertainment Inc.

Mesec oktobar često se smatra mesecom strave, s obzirom na to da je Noć veštica na samom njegovom kraju. Iako komercijalni i američki koncept, on se proširio i na ostatak sveta, te je ovo doba godine, kada se napolju rano smrkava, a unutra možete da se ušuškate u ćebe i zapalite mirišljavu sveću udobnosti radi, smratra i savršenim periodom za gledanje filmova strave i užasa. Zato smo vam pripremili listu top pet najstrašnijih horor filmova svih vremena.

5. "Veštica iz Blera" (The Blair Witch Project)

Tokom 1997. godine, Eduardo Sančez i Danijel Mirik poslali su tri glumca u šumu da improvizuju nekakav filmski zaplet. Niko do tada nije čuo za sličan koncept, a definitivno nije bilo jednostavno da se tako nešto izvede. Dve godine kasnije, njih dvojica su u rukama imali ono što nam je danas poznato kao osvedočen hit i kultrni projekat "Veštica iz Blera", koji je inspirisao ceo jedan svet podžanrova horona i postao jedan od najpoznatijih horor filmova svih vremena.

"Veštica iz Blera" je horor film baziran na "pronađenom snimku". Radnja filma se zasniva na izmišljenoj priči o tri studenta koji su se izgubili u šumi Blek Hils, dok su snimali dokumentarac o urbanoj legendi o veštici iz Blera. Njih troje su nestali, ali je njihova oprema nađena, zajedno sa snimkom koji su snimili, godinu dana kasnije. Upravo taj snimak je predstavljen gledaocima.

4. "Laku noć, mama" (Goodnight Mommy)

Austrijski film "Ich seh, ich seh" - internacionalna verzija naslova "Goodnight Mommy" - film je čiji je trejler važio za "najstrašniji svih vremena".

Nakon estetske operacije lica, žena se vraća u svoju modernu, izolovanu kuću pored jezera i svojim devetogodišnjim sinovima blizancima, Eliasu i Lukasu. Glava joj je umotana u zavoje, a vide se samo oči i usta. Blizanci su uznemireni izgledom svoje majke i dodatno su zatečeni kada ona počne čudno da se ponaša. Ona naglašeno ignoriše Lukasa i čini se da samo priznaje Eliasa u razgovoru.

Iako je sredina leta, majka naređuje blizancima da drže roletne zatvorene tokom dana, nameće strogo pravilo tišine u kući i dozvoljava im da se igraju samo na otvorenom. Majka se takođe ponaša okrutno i fizički se obruši na Elijasa kada je nestašan ili neposlušan. Dečaci komentarišu da je to nešto što njihova majka nikada ne bi uradila.

Ovaj film morate pogledati do samog kraja kako biste ukapirali šta je zapravo toliko strašno. Na prvi pogled deluje kao da se u filmu radi o blizancima koji čekaju da im se majka vrati sa plastične operacije. Nakon nekog perioda počinju da sumnjaju da žena u njihovoj kući nije njihova mama… Ili barem tako deluje.

3. "Prizivanje zla" (The Conjuring)

"Prizivanje zla" je američki horor film iz 2013. godine. Prvi je film u franšizi Univerzum Prizivanja zla, a ujedno i film sa najvišom zaradom u 2013. godini, u kategoriji horora. "Prizivanje zla" je dobro prošlo i kod filmskih kritičara, koji su ga proglasili za jedan od najboljih horor filmova svih vremena.

Pre Amitivila postojao je Harisvil. Film priča zastrašujuću priču o Edu i Lorejn Voren, svetski poznatim istražiteljima paranormalnih pojava, koji su pozvani da pomognu porodici koju na njihovoj izolovanoj farmi teroriše mračna sila. Primorani da se suoče sa moćnim demonskim entitetom, Vorenovi shvataju da su se uhvatili u koštac sa najstrašnijim slučajem iz svojih života.

Sve postaje jezivije kada shvatite da je priča zasnovana na istinitim događajima koji su se zbili šezdesetih godina prošlog veka na Roud Ajlendu. Ljudi koji su živeli u toj ukletoj kući se, i nakon svih godina koje su prošle, sa jezom prisećaju dana provedenih u njoj.

2. "Anabel" (Anabelle)

"Anabel" je film iz 2014. godine čija je radnja je svojevrsni nastavak filma "Prizivanje zla" i odvija se u istom univerzumu. Film je inspirisan pričom o lukti Anabel koju su čuvali Ed i Lorejn Voren.

Džon je našao savršen poklon za svoju trudnu supturu - prelepu, retku, starinsku lutku u beloj venčanici. Ali Mijino oduševljenje lutkom Anabel ne traje dugo. Jedne stravične noći, njihovu kuću napadnu članovi satanističke sekte. Prolivena krv i užas nije jedino što ostavljaju za sobom, ali njihova nedela nisu ništa u poređenju sa strahotama koje će izazvati zlo koje su oslobodili - Anabel.

1. "Isterivač đavola" (The Exorcist)

Među filmovima o duhovima i opsednutošću demonima, koji se aktivno snimaju decenijama, najveći utisak ostavlja onaj koji je prvi snimljen i koji je postavio temelje za ostale. Ovaj horor iz 1973. godine snimljen je po istoimenoj knjizi.

Film je inspirisan istinitim događajima iz 1949. godine koji su upamćeni kao Egzorcizam Ronalda Doa. Centralni lik filma je 12-godišnja devojčica, Regan Meknil, koju zaposedne demon Pazuzu. Kada njena majka shvati da lekari ne mogu da joj pomognu, okreće se crkvi i traži pomoć od lokalnog sveštenika Demijena Karasa, koji takođe prolazi kroz veoma težak period života nakon majčine smrti. Jedina nada za spas devojčice je otac Lankester Merin, koji se već susretao s demonom i on je jedini koga se demon zapravo plaši.

Ako vam sam scene opsednute devojčice u ovom filmu ne budu dovoljno strašne, možda saznanje da je film snimljen po istinitom događaju hoće.

Video: Zombi šetnja privukla pažnju Beograđana centrom prodefilovali zastrašujući stvorovi iz horor filmova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dobra lista

    31. oktobar 2021 | 21:12

    Dodajte i Conjuring 2 sto se mene tice.Ovu sestru sam 5 noci sanjao i obasjavao coskove telefonom😂😂😂

  • Miki

    31. oktobar 2021 | 20:59

    Boze me sacuvaj, da li ste vi normalni.

  • Dragan

    1. novembar 2021 | 06:06

    Najbolji horori su iz 70 tih i pocetkom 80 tih proslog veka.Ovo danas nema veze sa horor filmovima.Danas se ide na odsecanje glave,klanje,vadjenje creva itd.To nije poenta horor filmova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA