Antigona u birokratskoj Srbiji: Film „Među bogovima“ donosi istinitu priču o borbi jedne sestre

Ona saznaje da joj se brat utopio u reci. Tada kreće njena borba da ga sahrani pod imenom i prezimenom

  • 0
Među bogovima

Foto: Maja Medić

U toku je snimanje dugometražnog igranog filma „Među bogovima“, koje je počelo u oktobru 2021. godine. Scenario novog filma Vuka Ršumovića zasnovan je na istinitom događaju iz 2015. godine, a istovremeno je svojevrsna adaptacija i novo čitanje čuvene antičke tragedije „Antigona“. Glavnu ulogu u filmu tumači Ferešte Hoseini (Fereshteh Hosseini), nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu.

Mlada Avganistanka dolazi u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije. Tada počinje njena borba da sahrani brata pod punim imenom i prezimenom, uprkos birokratiji i statusu u društvu koji ima kao migrant bez dokumenata i statusu unutar njene patrijarhalne avganistanske porodice.

Među bogovima

„Među bogovima“ / Foto: Maja Medić

Forešteh Hoseini je rođena 1997. godine. Poreklom je iz Avganistana, a karijeru gradi i Iranu gde je prošle godine zvanično proglašena najboljom mladom glumicom. U filmu „Među bogovima“ igraju i makedonski glumac Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević...

Umetničku ekipu filma predvode reditelj Vuk Ršumović (koji je sa Momirom Turudićem i napisao scenario), direktor fotografije Damjan Radovanović, scenografkinja Jelena Sopić, kostimografkinja Maja Mirković, montažeri Aleksandar Stanojević i Mirko Bojović. „Među bogovima“ nastaje u okrilju producentske kuće BaBoon Production, a producent filma je Mirko Bojović.

Filmski centar Srbije je u maju 2017. podržao ovaj projekat (tada poznat pod radnim naslovom „Živi“, a uz obrazloženje Komisije u kome, između ostalog, piše:

- Vuk Ršumović je svojim debitаntskim filmom "Ničije dete" postigаo uspeh nа kome bi mu i dаleko iskusniji аutori pozаvideli, а "Živi" deluje kаo logičаn nаstаvаk već jаsno uspostаvljene poetike аutorа, te se i od ovog filmа može očekivаti uspešаn festivаlski život, аli, zаšto dа ne, i pristojаn bioskopski rezultаt u nаšoj zemlji.

Među bogovima

„Među bogovima“ / Foto: Maja Medić

Film je podržan i od strane italijanskog filmskog fonda (MIBAC) i hrvatskog filmskog fonda (HAVC) - koproducenti filma iz tih zemalja su Nightswim (Rim) i Kinorama (Zagreb). Film je takođe ima potporu fonda Eurimages. Svetska premijera nove režije Vuka Ršumovića planirana je za kraj leta 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA