Poznati japanski i srpski reditelji oficijelni žiri 8.japansko-srpskog festivala filma

Japansko - srpski festival filma od 12. do 16. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) i Dvorani Kulturnog centra Beograda.

  • 0
8.japansko-srpski festival filma Foto: Promo

Takmičarski program 8. izdanja Japansko-srpskog festivala filma ove godine predstaviće preko 25 kratkih filmskih ostvarenja japanskih i srpskih autora koji na svojstven način obrađuju temu "STATUS".

Pod tim sloganom, revijalni dugometražni i takmičarski kratkometražni program ima za cilj da podstakne sagledavanje statusa društveno osetljivih grupa, manjina, žena, umetnika, ali i statusa kao hijerarhije društvenog poretka, multimedijalnih metoda, introspekcije i umetničkih izraza u okviru Festivala. Shodno tome, selektovani filmovi se bave upravo ovim temama, ljudima na margini, onima čiji glas treba da se čuje. Jedan od njih je i glas samohrane majke koji autori prikazuju u čak četiri domaća i japanska ostvarenja: "Sve kako treba" Nikola Stojanović, "Jakna" Aleksandra Nestorović, "Idol" Ryushi Lindsay i "Nozomi" Naoto Tsukiashi.

Japanski kratkomentražni program broji 13 filmova, od kojih će većina imati svoju evropsku premijeru baš na JSFF-u. Neki od naslova su: "Manga Girls" Yuki Kedoin, Takashi Okado, "Enchoes from the brigde" Bilal Kawazoe, "Chained" Takafumi Sakabe i "Incarnation" Noboru Suzuki. Dobitnik Gran prija 2015. godine, Sato Kaichi vraća se na JSFF ove godine sa najnovijim ostvarenjem "LOVEHOTEL - The Guide to Japanese Midnight culture", kao reditelj Daisuke Kamijyo, koji će predstaviti ostvarenje "Walk on".

U domaći kratki program selektori Marko Grba Singh, reditelj i Jakša Nikodijević, suosnivač Festivala, uvrstali su 17 filmskih ostvarenja mladih autora među kojima su Vladimir Vulević "Kako sam pobedio lepak i bronzu", dokumentarni filmovi Ivana Milosavljevića "Plava Granica" i Danila Stanimirovića "Prokop", kao i nagrađivan film Ivane Todorović "Kad sam kod kuće" za koji je maestralna Milica Stefanović dobila nagradu za najbolju glumicu na onlajn Festivalu društveno relevantnih filmova u Njujorku.

O nagradi Gran pri ove godine odlučivaće međunarodni žiri u sastavu: Ivan Ikić, reditelj čiji će film "Oaza" i otvoriti Festival 12. novembra, Miroslav Terzić, poznat po filmu "Šavovi" i japanska rediteljka i filmska kritičarka Mitsuko Nagai, koji će dodeliti i nagrade za najbolji japanski kratki film i najbolji srpski kratki film na temu "Status".

Tradicionalno, JSFF je pripremio tematsku izložbu. Posteri japanskih filmova iz fundusa Jugoslovenske kinoteke i dizajnirani posteri kultnih jugoslovenskih filmova čiji je autor naš renomirani umetnik, Stevan Aleksić, biće postavljeni u holu tokom petodnevnog programa.

Podršku osmom JSFF-u dali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada Japana u Republici Srbiji, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", EU-Japan Fest Japan Committee, Telekom Srbija, Tesla, Telegraf.rs, kao i književnica Božica Velousis.

Ceremoniju otvaranja i prijem će svojim produktima i uslugom uveličati Doncafé, vinarija Panajatović, kreacije Dejane Milosavljević i duo Fidelio koji spaja popularne melodije svih muzičkih pravaca u kombinaciji violine i DJ-a.

Za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci ulaznice su 200 dinara, dok u Dvorani kulturnog centra Beograda, za filmove "Dreams on Fire" i "Red Post on the Escher Street", posetioci mogu da kupe ulaznice po ceni od 300 din.

Kompletan program možete pogledati na sajtu: www.jsffest.com, ili FB stranici: https://www.facebook.com/japanshortfilmfestivalserbia/, kao i Instagram profilu @ jsffestival.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA