≫ 

I odrasli treba da veruju u čuda: Reditelj Srđan Dragojević o svom novom filmu "Nebesa"

Sa rediteljem mnogih kultnih ostvaranja pričali smo o njegovom novom filmu, ali smo se osvrnuli i na prethodno stvaralaštvo

  • 1

Novi film reditelja Srđana Dragojevića, "Nebesa", daje odgovore na važna pitanja i ujedno nas tera da sami tragamo za njima.

Svetsku premijeru imao je u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu 19. novembra. Nakon toga ostvarenje je oduševilo publiku na festivalu u Valensiji. Beogradskoj publici predstavljen 16. novembra u Kombank dvorani, a nedavno je otvorio sedmi "Кosovo i Metohija" Međunarodni filmski festival.

Sa rediteljem kultnih filmova kao što su "Mi nismo Anđeli", "Lepa sela lepo gore", "Rane" i mnogi drugi, pričali smo o njegovom novom kinematografskom delu.

Osvrnuli smo i na Srđanovo celokupno stvaralaštvo.

Rekao nam je da "Nebesa" aktualizuju mnoga pitanja vezana za hrišćanstvo danas, da li verujemo u Hrista ili u idole? Gledaocu ostaje da se pita koje čudo je dar od Boga, a koje je iskušenje od đavola.

"Nebesa" dojmi kao vrlo ličan film, a evo i zbog čega:

- Ovaj film je za mene najintimniji iz više razloga. Moja rođena sestra je pre 25 godina postala monahinja, uvek sam se pitao za razlog te njene velike odluke. Gledajući je danas srećnu, verujem da je taj put za nju bio jako dobar. Drugi razlog su sve te dileme koje film otvara. Pitanje stvaralaštva. Moramo li da stvaramo za publiku ili možemo da izrazimo i svoja najintimnjija osećanja i dileme. Tu su i dileme Božijih i državnih zakona, koje zakone na koji način poštujemo.

Otkrio nam je da sa svakim svojim novim ostvarenjem sazreva i postaje ozbiljniji autor.

- Ono što je meni dragocena informacija jeste da na nekim festivalima koje je film otvorio kao što je Lokarno, pa onda Odesa, pa Valensija, pa premijera u Beogradu, te u Ljubljani, dosta mladih ljudi između 18 i 25 godina prilazi i interesuju se. Meni je to ohrabrenje, jer mi se čini da nisam izgubio korak sa novim generacijama. Još uvek imam neku kopču. Kako postajete stariji opasnost je da ste zarobljeni u temama nekog prethodnog doba. Ovo mi je ohrabrenje da me razume i novija generacija- zakljčuje.

Koji je Srđanov omiljeni film iz njegovog stvaralačkog opusa i još mnoga toga saznajte iz intervju koji se nalazi na početku ovog teksta.

Video: Ovacije na premijeri filma Nebesa: Film Srđana Dragojevica oduševio publiku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    24. novembar 2021 | 19:43

    "daje odgovore na važna pitanja i ujedno nas tera da sami tragamo za njima." - ПА ако су одговори познати, за чим трагати?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA