≫ 

Kusturica: "Ono što je Maradona uspeo sa svojim životom da napravi, to sam uradio i ja"

- Ja sam uvek govorio ono što osećam i borio se protiv onoga u šta ne verujem - rekao je poznati reditelj, koji je napunio 67 godina

  • 1
Emir Kusturica Emir Kusturica / Foto: ATA images

Emir Kusturica, koji je 24. novembra napunio 67 godina, važi za jednog od naših najvećih režisera. Njegove filmove poput "Otac na službenom putu", "Arizona Dream" sa Džonijem Depom, Džerijem Luisom, Fej Danavaj, "Underground" upoznao je ceo svet.

Iako smo mi navikli da ga od svih naših filmadžija možda najviše viđamo na crvenom tepihu i podijumima velikih filmskih festivala, u jednom od svojih intervjua Kusturica je otvoreno govorio o agendama koje često stoje iza odabira žirija, te da je vrlo lako moglo da se desi da njegovi filmovi ne dobiju nikakvu nagradu.

- Pravo je čudo da je "Underground" dobio Zlatnu palmu, pravo je čudo da je "Arizona Dream" dobila tog međeda (Zlatni medved), i pravo je čudo sve to što se u mom životu desilo. Mislim da to korespondira sa tom kockarnicom o kojoj govorim... Nije on (Danis Tanović) imao neku predistoriju koja bi njega dovela do tog Oskara... Nego, stvore se uslovi za jedan film, a ne za drugi. Znam to još od 1985. godine kada je "Otac na službenom putu" kandidovan za Oskara, i onda je pobedio "Official Story" koji, ne možemo reći da nije dobar film, ali koji je bio u toj ideološkoj mašini. Prvo vam proizvedemo puč, pobijemo 30.000 ljudi tamo, a onda brzo da neko napravi film i mi mu damo Oskara - rekao je Emir Kusturica u intervjuu u emisiji "Veliki ekran".

Filmski festiva u Veneciji Emir Kusturica / Photo: Tanjug/AP

Tokom razgovora govorio je i o sebi.

- Nisam kvalifikovan za te vrste nagrada, zato što sam ja, koliko god drugi mislili da sam režimski, ipak subverzivan. Čitav život govorim ono što želim, i ono što je Maradona uspeo sa svojim životom da napravi, to sam uradio i ja. Uvek sam govorio ono što osećam i borio se protiv onoga u šta ne verujem - rekao je Kusturica.

On se osvrnuo i na proces pravljenja filma.

- Mislim da se lepe stvari čoveku dešavaju ne kad planira šta mu je cilj, nego kada insisitra na procesu u kome on želi da se najbolje izrazi. I zato je ta muka oko filmova. Muka oko stvaranja filmova je zapravo nešto što dovede do nekog dobrog završetka, ili ne mora da dovede, ali dovede do dobrog filma - naveo je režiser.

Pogledajte taj intervju:

Video: Godinu dana od Maradonine smrti: Pogledajte na šta liči Dijegova napuštena vila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Клоп

    24. novembar 2021 | 14:45

    Ма успео си ти и много више, хвала Теби и Нолету на свему, вас двојица сте нај већи амбасадори ове земље, захваљујући вама свет је најзад чуо за нас...и да, срећан ти рођендан, дуго да поживиш и да нам поклониш још неки филм.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA