Ekipa filma "Kelti" na konferenciji za medije povodom 27. Festivala autorskog filma

Film "Kelti" u okviru takmičarskog programa FAF-a

  • 0
FAF, konferencija za medije Foto: FAF

Danas su na konferenciji za medije u Kombank dvorani govorili članovi ekipe filma "Kelti" – rediteljka i scenaristkinja Milica Tomović, producent Vladimir Vasiljević i glavni glumci Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović i Katarina Dimić.

Milica Tomović, dobitnica nagrade za najbolju režiju na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, pre svega je govorila o nazivu filma "Kelti", pitanje na koje je, kako kaže odgovorila mnogo puta, kao i pitanju identiteta koje je jedna od centralnih tema filma.

-Likovi u filmu su izgubili zemlju u kojoj su se osećali dobro, nisu uspeli da nađu novi identitet. Izabrali su onaj za koji nisu morali da se pravdaju.

Na pitanje kako je izgledao rad sa ko-scenaristkinjom Tanjom Šljivar i kako su se odlučile na saradnju, autorka kaže:

-Ja volim da pišem ali nikada nisam to umela dobro da radim. Imala sam ideju i tražila sam pomoć Tanje Šljivar. Slala bih joj tekst, ona bi ga prepravljala, davala savete. Cenim njen ukus, dobro se razumemo.

Producent filma Vladimir Vasiljević i ranije je sarađivao sa Milicom Tomović, i kako kaže, dopada mu se njen rad, pa je stoga odlučio da podrži i njen prvi dugometražni projekat.

-Ovom projektu me je privukla i sama priča. Govori o teškom periodu i o tome kako se gradi novi život u takvom haosu.

FAF, konferencija za medije Foto: FAF

Na konferenciji su pored glavne mlade glumice Katarine Dimić koja tumači ulogu Minje, prisustvovale i njene najmlađe kolege, a o radu sa decom Milica Tomović je rekla:

-Bilo je izazovno. Uvek volim da pričam koliko su imali potrebu da jedu rekvizite i piju sokove. Bilo je teško i zabavno. Svi su bili deca tokom stvaranja, cela ekipa. Kad su deca dobra onda je sve lako.

-Bilo je zabavno, družili smo se. Ne znam koliko je bilo teško da nas trpite - u šali je dodala Katarina Dimić.

Stefan Trifunović i Dubravka Kovjanić osvrnuli su se na ulogu Minjinih roditelja rekavši kako je bilo izazovno promeniti perspektivu i glumiti nekoga ko je devedesetih godina već bio odrasla osoba, roditelj.

-Bilo je izazovno biti otac, teško je vreme, bez identiteta. Ono što mi je bilo zanimljivo je to što smo na probama radili vežbe improvizacije, na primer, kako su se mama i tata upoznali. Miličina režija je tako pomogla da se ne fokusiramo samo na problem već da razvijemo kompletne likove i njihov odnos i pre nego što su počeli bračni problemi.

-Tek kroz rad na ovom filmu sam se suočila sa životom mojih roditelja u to vreme i to kako su odglumili da se ništa ne dešava za nas u kući, a zapravo je haos, rat. I šta su te godine uradile svima nama - rekla je Dubravka Kovjanić.

FAF, konferencija za medije Foto: FAF

Katarina Dimić je za kraj podelila svoje utiske o razlikama od odrastanju devedesetih godina i u današnje vreme:

-Bilo je mnogo drugačije. Meni se dopala ta razlika u odnosu na današnje vreme – kako su se igrali, što je tema rođendana bila Nindža kornjače, zanimljivo je bilo. Danas na rođendanima je drugačije, vrlo brzo svi uzimaju telefone. A na filmu smo se družili. Tad je smisao bilo druženje, a danas je svejedno gde si, jer uvek gledaš u telefon.

Film "Kelti" nalazi se u takmičarskom programu ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, a premijerno će biti prikazan u subotu, 27.11. od 19:30 u sali 1 Kombank dvorane.

Naredna konferencija za novinare održaće se u subotu, 27.11. od 12 časova, a na njoj će govoriti Frančesko Montanjer, reditelj filma "Bratstvo" kao i žiri takmičarskog programa – francuski reditelj, muzičar i fotograf Zigfrid, reditelj i scenarista Bojan Vuletić i Šejla Kamerić, vizuelna umetnica i rediteljka iz Sarajeva. U sali 6 će od 10 časova biti prikazan film "Bratstvo".

U nedelju će od 10 časova u sali 6 biti prikazan film Danisa Tanovića "Deset u pola", a na konferenciji će od 12 časova govoriti ekipa ovog filma, kao i reditelji Ivan i Igor Buharov, autori filma "Zemlja toplih voda" koji će biti prikazan u okviru selekcije "Hrabri Balkan".

Sve dodatne informacije, kao i potvrdu o dolasku možete poslati na: pr@faf.rs ili na broj telefona +381 64 4644 594.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA