≫ 

Bogatstvo starog Vranja na jednom mestu: Otvorena izložba raskošnih kostima iz serije "Nečista krv"

Jeleci, haljine, đerdani, marame...

  • 0

"Od smrti hadži Trifunove, u njihovoj kući znalo se samo za život izobilan, uvučen i pun raskoši, sa lepim ženama i raskošnim odelima. Ženske su imale samo da se što lepše nose, kite i da znaju što više stranih jela da gotove, i što teže, zapletenije vezove da vezu. Po nošnji, oblačenju, najviše su se poznavali. Niko od njih nije poneo duboke cipele ili čizme, već uvek plitke, lakovane. Čakšire, istina, bile su široke, čohane, ali nogavice nikad nisu bile dugačke, već uske, kratke da bi im se, što više, videle bele čarape."

Modu po kojoj se su bogati Vranjanci odevali u 19. veku dosad smo mogli samo da čitamo na stranicama Bore Stankovića, ali od sutra gledaćemo je na malim ekranima.

Serija "Nečista krv" emitovaće se od 4. decembra, vikendom, u 20.00, na RTS 1, a tim povodom sinoć je u Galeriji RTS kluba, u okviru zgrade Radio Beograda, pred većim delom glumačke i autorske ekipe igranog projekta, otvorena izložba kostima iz pomenutog ostvarenja.

Otvorena izložba kostima iz televizijske serije

Ekipa serije "Nečista krv" / Foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Kostimografkinja i autorka izložbe Marina Vukasović Medenica istakla je kako je kostimografija grana umetnosti  koja nije dovoljno poznata u društvu.

- Zahtevno je bilo raditi na ovoj seriji, izraditi tolike kostime, koji se sada mogu uživo videti. Tu će široj publici biti jasan značaj kostimografije na filmu i televiziji. Reditelj Milutin Petrović mi je odavno pričao o tom scenariju da želi da radi, tako da sam od početka bila uključena u proces nastanka filma i serije - otkrila je ona.

Producent projekta Snežana van Hauvelingen ispred kuće „This and That production“, na otvaranju izložbe je ispričala da ju je režiser Milutin Petrović pre četiri godine kontaktirao i ponudio scenario Vojislava Nanovića od tada spremnih 11 epizoda.

- Neverovatno je koliko je takav scenario i dalje danas toliko aktuelan i moderan, iako je napisan pre više od 40 godina. Nismo prvi koji smo želeli da radimo “Nečistu krv” i književna dela Bore Stankovića, jer je odavno RTS imao u planu takav serijal, i da ga režira pokojni Živojin Žika Pavlović - podsetila je van Hauvelingen.

Ona je navela da su serija i film snimljeni za 84 dana, da je izgrađeno 15 objekata kao replike za stvaranje tog grada, a uključeno je čak 250 glumaca, ne samo iz Srbije, već i Nemačke, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke i drugih zemalja.

- Korona nas je poremetila i sprečila da krenemo u realizaciju ranije, a onda se desila neverovatna stvar, da smo prvu klapu imali baš na datum 12. avgust, kada je rođendan Nanovića. Izgleda da smo na snimanju imali nad glavom duhove Voje i Bore” - zaključila je poznata producentkinja, koja je sa svojom kućom realizovala poznate filmove “Dobra žena” – rediteljski debi glumice Mirjane Karanović, “Spomenik Majklu Džeksonu” i “Dnevnik Dijane Budisavljević”.

Unuka Voje Nanovića, Jovana Stanojlović, govorila je ispred Zadužbine ovog dramskog umetnika u nastajanju i napomenula da je sama serija prevazišla sva njena očekivanja.

- Bili smo u početku svi skeptični kako će danas izgledati da se oživi taj stari scenario mog dede, da li će uspeti da dočaraju taj period kako je zamišljeno. A onda, imala sam priliku da odgledam celu seriju, zaista sam oduševljena. Moj deda je inače planirao da režira “Nečistu krv”, kao i inače sva svoja dela koja je napisao, uvek ih je stvarao da bi ih snimao - naglasila je unuka poznatog scenariste i reditelja.

Stanojlović je takođe rekla da je Fondacija u saradnji sa RTS izdavaštvom pripremila spomenutu knjigu scenarija “Nečista krv”, gde je sve publikovano u integralnoj verziji, bez naknadnih adaptacija, što čini 11 scenarija, ustvari 11 epizoda, kao zasebne celine.

- Priznajem da su mi kostimi bili u prvom planu dok sam gledala saeriju, prava riznica odeće, kao svedočanstvo za istraživanje primenjenog vida umetnosti - primetila je unuka.

Reditelj Milutin Petrović je duhovito komentarisao da je promocija serije, kroz izložbu, zapravo trenutak kada je sve gotovo i kada sve počinje.

Napomenuo je da su radili seriju intenzivno četiri meseca, i ponekad se osetio u toliko obimnom poslu kao da je sa nekim bio u posebnoj vrsti rata, jer je moralo dosta toga da se prevaziđe i rešava.

Na promociji serije i izložbe bili su prisutni glumci na čelu sa vodećim likom Hadži Trifunom, odnosno Draganom Bjelogrlićem, a uz njega umetnici koje publika nije videla u filmu, ali igraju važne likove u seriji Dragan Mićanović, Marina Stanković, Vučić Perović, Milena Predić, i drugi.

Serija okuplja veliku ekipu glumaca koja je viđena na filmu, a to su Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Marko Grabež, Nikola Vujović, Feđa Štukan, Nedim Nezirović, Vaja Dujović, Teodora Dragičević, Bojan Žirović, Milica Gojković, Nela Mihailović, sada svi sa proširenim prostorom.

Osim njih biće u seriji i Ljubomir Bandović, Nevena Nerandžić, Branislav Trifunović, Leon Lučev, Goran Jevtić, Nikola Šurbanović.

Video: Obećavam interesantnu priču: Katarina Radivojević o Nečistoj krvi, liku Cone, svojim ulogama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA