≫ 

"Fantastična, divna za gledanje": Prvi utisci publike o seriji "Nečista krv"

Kakvi su vaši utisci? Javite nam u komentarima.

  • 74
Nečista krv

Foto: This and That produkcija

Mnogima omiljena lektira iz srednje škole - "Nečista krv" Bore Stankovića - preneta je večeras na male ekrane. Prva od 10 epizoda, rađenih po scenariju Bore Stankovića, koja je inače skup više dela čuvenog vranjanskog pisca, a ne samo istoimenog romana, emitovana je večeras na RTS-u i odvela nas nazad kroz vreme.

Radnja prve četiri epizode, baš kao i filma „Nečista krv - Greh predaka”, dešava se pre Sofkinog rođenja i prati priču o njenom dedi Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. A kako ih Trfun rešava mogli smo da vidimo i u večerašnjoj epizodi.

Reakcije gledalca su burne. Neverovatna estetika filma, postignuta time što nisu koristili kompujterski generisane slike, već su i kuće, i kafana, i minaret, i pijaca izgrađeni na Ripnju, zavredila je brojne hvale. Prelepa muzika i kostimi, zaplet koji obećava, mladi glumci rame uz rame sa iskusnim Bjelogrlićem i Nelom Mihailović, razgovori na tri jezika - sve je to ukazivalo na ogroman trud i poštovanje koje je iskazano i prema delu Bore Stankovića, i prema scenariju Voje Nanovića za koji se dugo verovalo da je izgubljen.

Dok je jedan deo publike pozdravio dijalekt koji glumci koriste jer ga većina publike razume (iako ne odgovara vremenu i podneblju radnje), drugi im je to baš to zamerio, a treći istakao da je i sam Bora Stanković koristio književni jezik dok je pisao svoja dela, osim u upravnom govoru.

Ovo su neke od reakcija sa Tvitera:

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Instagramu se takođe povela polemika o akcentima, ali su korisnici mahom hvalili seriju.

- Fantastična serija, divan za gledanje.

- Odlična, Bjelogrlić neponovljiv.

- Sve pohvale.

- Izvanredna.

- Drži pažnju zasada.

Kakvi su vaši utisci? Javite nam u komentarima.

Video: Otvorena izložba kostima iz televizijske serije Nečista krv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đ

    4. decembar 2021 | 22:55

    Nedovoljno dobro uvežban dijalekat i zbog toga serija gubi na kvalitetu.

  • Eto

    4. decembar 2021 | 23:18

    Ovi beogradski glumci nemaju veze sa govorom

  • No Mercy

    5. decembar 2021 | 08:15

    Sinhronizacija nije dobra,preglasna muzika u odnosu na dijalog,često se ne čuje šta je glumac rekao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA