≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Činjenice koje možda niste znali o "Vrućem vetru": Jedna scena je bila čista improvizacija Ljubiše Samardžića

Vreme čitanja: oko 3 min.

Legendarna serija je počela da se emituje 6. januara 1980. godine

  • 16
Ljubiša Samardžić Vruć vetar Printskrin: RTS

"Vruć vetar" je jedna od najpopularnijih jugoslovenskih serija svih vremena, u kojoj su glavne uloge igrali velikani naše glumišta Ljubiša Samardžić (Borivoje Šurdilović Šurda), Miodrag Petrović Čkalja (Blagoje Popović Firga), Bora Todorović (Slobodan Mihajlović Bob), Žika Milenković (Sotir Šurdilović Soća) i mnogi drugi.

Ostvarenje je snimljeno po scenariju Siniše i Ljiljane Pavić, a režirao je Aleksandar Đorđević. Serija je snimljena u 10 epizoda, počela je da se emituje 6. januara 1980. godime, a završila 10. marta 1980. godine.

Takođe, snimljen je i film, i to pod nazivom "Avanture Borivoja Šurdilovića".

Od serije "Vruć vetar" prošlo je 44 godine, a mi ćemo se prisetiti nekih činjenica koje možda niste znali.

1. Serija "Vruć vetar" ukupno traje 9 sati 21 minut i 3 sekunde. Snimanje je trajalo osam meseci.

2. Pričalo se da je ekipa "Vrućeg vetra" navodno izdržavala 10 sati snimanja na jednom sendviču. Navodno, producentni Radio-televizije Beograd napravili su veliki previd u budžetu i nisu predvideli ketering (hranu za ekipu), pa su organizatori za sendviče koristili novac koji je bio namenjen nepredviđenim prilikama. Navodno, ekipa je organizovala i štrajk koji je primorao produkciju da ispravi svoj propust.

3. Berbernica iz "Vrućeg vetra", od koje je startovao Borivoje Šurdilović i kojoj se ne kraju vraća se nalazila u Čika Ljubinoj ulici. Firgina kuća se nalazila na Vračaru, na uglu Jovana Rajića i Gružanske, a Bobov stan u Ulici Ilije Garašanina. Stan Bobove Ljubavnice Afronzine se nalazio u Frankfurtu. Scene u ekskluzivnom hotelu su snimane u jednom hotelu u Aranđelovcu.

4. Ljubiša Samardžić je svojevremeno otkrio da je za ulogu u seriji "Vruć vetar" nagrađen u Rimu.

- Malo ljjudi zna da sam 1983. godine u Rimu dobio najveće glumačko priznanje. Proglašen sam za glumca godine. Sredinom osamedesetih u Mađarskoj sam proglašen za najboljeg glumca i sećam se da me je na stadionu "Nep" dočekalo 100.000 ljudi, a 50.000 obožavalaca je ostalo ispred ulaza. Takvo priznanje teško da je bilo koji glumac doživeo - rekao je svojevremeno Ljubiša Samardžić.

5. Serija "Vruć vetar" bila je pravi hit u Mađarskoj. Sinhronizovana je na mađarski, a Ljubiša Samardžić je otpevao pesmu "A sad adio" na mađarskom.

6. "Vruć vetar" se nije prikazivao samo u Jugoslaviji i Mađarskoj. Osim toga i u Čehoslovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji. U nekim zemljama je proglašena za najbolji televizijsku seriju ikada prikazanu. Vesna Čipčić, koja igra Vesnu Šurdilović, Šurdinu suprugu, svojevremeno je izjavila da je "Vruć vetar" toliko bio popularan, da joj se u Mađarskoj i Bugarskoj dešavalo da kada uđe u neki restoran, muzika potpuno stane u pola pesme i počinje da svira "A sad adio".

7. Ime Šurdine bake, koju je igrala Radmila Savićević, je totalna misterija. Čak se ne nalazi ni u scenariju. Ona je poznata samo kao Šurdina baka.

8. Ljubiša Samardžić je imao težak zadatak, pošto je njegov lik bukvalno nosio seriju. Pojavlivao se ubedljivo u najvećem broju kadrova. Siniša Pavić, koji je jedan od autora scenarija za "Vruć vetar", rekao je svojevremeno da je zadatak bio da pokaže kako jedan pojedinac za kojeg se misli da je lenj (Šurda) zapravo vredan.

9. Serija "Vruć vetar" je zavisila od zdravstvenog stanja Josipa Broza Tita, koje nije bilo dobro. Nikada se nije znalo da li će u nedelju biti prikazana epizoda. Kolegijum je navodno zasedao od ujutru da se ne bi dogodilo da Tito umre, a da se humoristička serija emituje tada.

10. Prvobitni plan je da Firgu glumi Danilo Bata Stojković, a ne Miodrag Petrović Čkalja. Šurdu je trebalo da igra Milan Lane Gutović, a ne Ljubiša Samardžić.

11. Ljubiša Samardžić, koji je glumio Šurdi, rekao je svojevremeno da je u seriji bilo mesta za improvizaciju. Na primer, scena gde kaže "treba mi dupla kafa", a pritom baca šešir koji završava na čiviluku, nastala je spontano.

(Telegraf.rs/izvor: Youtube/ČINJENICE!!!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😁

    7. januar 2022 | 10:09

    Nemate dva martinija ?! Nemamo ni jedan ...

  • Sale

    7. januar 2022 | 17:51

    Jedna od najboljih serija i neponovljiva glumačka ekipa!

  • Bica

    7. januar 2022 | 23:52

    Jedna od najboljih serija ikada!! Za sva vremena.. gledam bukvalno svaku reprizu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA