≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Petar Božović je jednom pokušao da misli kao Tesla: "Osećao sam kako me mozak boli..."

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Moje vijuge su bile pretesne za tu misao - rekao je svojevremeno glumac

  • 2
Petar Božović Dobričin prsten

Petar Božović Foto: ATA Images

Nikola Tesla, koji je preminuo 7. januara 1943. godine, za mnogi je najveći naučnik svih vremena. Uvek je bio večita inspiracija, o njemu su snimane brojni filmovi, kao i serije.

Nikolu Teslu je vrhunski odigrao velikan naše kinematografije Petar Božović, i to u ostvarenju "Tajne Nikole Tesle" reditelja Krsta Papića. U ovoj seriji o poznatom naučniku igrao je holivudski superstar Orson Vels, i to lik bankara i bogataša Džej Pi Mograna.

Božović je svojevremeno pričao kako se pripremao za ovu ulogu koja se dobija, kako se kaže, "jednom u životu".

- Pregledao sam mnoge knjige, nastojao da prikupim što više podataka o njemu, uzeo sam njegove autentične fotografije, sve sam to vukao na snimanje… jednog dana sam shvatio da sve što o njemu znam nije dovoljno.(…) Nekoliko njegovih osobina pomoglo mi je da donesem tu ulogu; vezanost za majku, viteštvo, njegova izuzetna ličnost. Nikola Tesla je suzio krug ovozemaljskih uživanja, a to se može onda kada čovek spozna da može da uradi nešto veliko. (…) Takve uloge obogaćuju čoveka. Kad shvatiš takvu ličnost, kad misliš da si joj prišao, pokaže se tvoja ništavnost, malenkost ili dodirne neka zakržljala mesta u tebi. A ti kao da progledaš, kao da si prosvetljen… Krije to i opasnosti. Ako si sklon mistifikaciji, veličina takvog lika može da te uplaši, da ti mašta posustane pred njegovom snagom, a ti se osetiš nemoćnim. Zato sam u ponečem obuzdavao maštu, svesno odustajao da poverujem u sve do kraja, zaustavljao se kod granice za koju sam osećao da mogu da je savladam - rekao je Božović za zagrebački "Studio", navodi "Blic".

Nikola Tesla

Nikola Tesla Foto: Wikimedia/Napoleon Sarony/Marc Seifer Archive

Poznati glumac je naveo da je tokom snimanja imao i nezgodu.

- Kad smo radili određene scene kroz mene su zbog nekog eksperimenta puštali struju čiju je jačinu regulisao jedan aparat. Majstor se u jednom trenutku zamajao, a kroz mene je prošla toliko jaka struja da sam kriknuo koliko me grlo nosi. Rekli su mi da je to navodno dobro za srce. Ma, pusti ti to, uzvratio sam, daj da preživim… - rekao je Petar Božović.

Nije bilo lako ući u lik Nikole Tesle.

- Kada sam igrao Nikolu Teslu i pokušao da dođem do nekih, nazovimo ih, unutrašnjih saznanja poništavao sam se teslijanski, a to znači po svim njegovim nazorima koje sam znao. Pokušavao sam i da mislim Teslinim mislima, ali moje vijuge su bile pretesne za tu misao. Osećao sam kako me mozak boli i kako kao da počinjem da ludim. Jedne noći, bilo je pola jedan, istrčao sam iz hotelske sobe u Portorožu i pravo za šank! Svi su me gledali zapanjeno; tokom snimanja, inače, niti sam sedao za sto za kojim se pije, niti sam pio. Naručio sam piće za sve i bilo mi je lakše - rekao je Petar Božović 1998. godine u intervju za Novosti.

Podsetimo se ko je sve glumio Nikolu Teslu.

(Telegraf.rs/izvor: "Blic", Tatjana Nježić/"TV Novosti", Zorica Pašić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    7. januar 2022 | 11:44

    U Americi kad kažeš naučnik svi pomisle Ajnštajn, ali on nije uopšte uticao na promenu života običnog čoveka dok je Tesla zaslužan direktno ili indirektno za celokupnu tehnologiju koju danas svakodnevno koristimo...

  • Slobodan Ranitović

    13. maj 2022 | 20:31

    👏👏👏!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA