14 detalja u drugoj sezoni serije "The Witcher" koji promaknu na prvo gledanje

Javite nam utiske u komentarima

  • 0
The Witcher Season 2 2021 Henry Cavill Foto: Profimedia/Susan Allnutt/Netflix/The Hollywood Archive

Ako ste fan epske fantastike i dela Andžeja Sapkovskog, kraj godine ulepšala vam je nova sezona serije "Veštac". Ogroman budžet, dobra gluma i mnogo koherentnija priča nego u prethodnom serijalu učinila je da osam epizoda samo "prolete", a fanove ostavila željne novih avantura.

"The Witcher" se u drugoj sezoni mudro posvetio izgradnji svojih likova i uspeo da savlada ponekad zbunjujuću mitologiju, baziranu ne samo na knjigama poljskog pisca već i na vrlo popularnim video igrama koje su se iz njih izrodile.

Ipak, čitaocima i gejmerima nisu promakli detalji na koje oni koji samo gledaju seriju baš i nisu odmah obratili pažnju. I naravno, na Redditu je odmah počela trka ko će više tih referenci da pohvata. Ove su se istakle:

Henri Kavil je tako tražio

Kada Geraltova kobila gine, on kaže: "Uživaj u svojoj poslednjoj šetnji poljanama i kroz izmaglicu. Ne plaši je se, jer ona je tvoj prijatelj". Ovo je zapravo podsetnik na scenu iz "Mača sudbine" u kojoj Geralt sreće smrt u obliku devojčice i pita je šta će biti s njim kada umre. Ona mu odgovara da će ga uzeti za ruku i da neće biti sam, jer će ga ona voditi kroz poljanu ka izmaglici. Ovo je uneto u seriju na predlog Henrija Kavila.

Draga prijateljica

Kada Siri naleti na Geralta i Jenefer kako se ljube, Geralt predstavi Jenefer kao svoju "dragu prijateljicu". Ovom pomalo čudnom scenom kreatori serije namigivali su čitaocima knjiga, misleći na pismo koje je veštac poslao čarobnici nakon što su dugo bili razdvojeni...

Jednorog

Kasnije, kada Siri pita Jenefer da li jednorozi postoje, ona odgovara da je nekada posedovala prepariranog jednoroga, koji se pod "misterioznim okolnostima" polomio. Geraltov smešak dovoljni je znak i onima koji samo gledaju seriju da se tu nešto desilo, ali oni koji su igrali igricu ili čitali "Mač sudbine" znaju da je Jenefer volela da vodi ljubav na leđima tog jednoroga, što je Geralt smatrao vrlo nepraktičnim.

Siri kaže kako bi volela da jednom sretne jednoroga, a čitaoci knjiga znaju da će joj se želja ostvariti i da će se, barem u delima Andržeja Sapkovskog, ona sprijateljiti sa Malim konjem i sa njim putovati kroz svetove.

Medaljoni veštaca

U velikoj sali u Kaer Morhenu centralno mesto zauzima ogromno drvo o koje su okačeni medaljoni preminulih veštaca. Nakon što je Eskel ubijen, Vesimir je dodao njegov među ostale. Medaljoni se međusobno razlikuju, ali dva pažnju privlače - onaj koji je jasna referenca na "The Witcher" igrice, i drugi, koji takođe vidimo i na Geraltom grudima, ka koji podseća na spiralu punu simbola.

vestac jenefer geral Foto: Netflix/Wikipedia/C messier

Inspiracija za ovaj medaljom bio je Festski disk, artefakt pronađen na Kritu, o koji naučnici već ceo vek lome koplja. Jedni sumnjaju u njegovu autentičnost, dok drugi misle da su simboli minojska molitva Majci boginji.

Šala na sopstveni račun

Ono što je super sa "Vešcem" jeste što se ova sezona ne plaši da se našali na svoj račun. Jaskier u jednom vrlo kritičnom trenu na dokovima upozna radnika koji prvo pohvali njegovo pevanje, a onda i uputi nekoliko komentara na Jaskierov najveći hit.

- Ako mi ne zameraš, ta ti pesma nije baš najbolja - kaže radnik na doku i potom nastavi da objašnjava kako je priča "malo prekomplikovana", kako je "tek na četvrtoj strofi razumeo da su u pitanju tri različite vremenske linije", kako je "magični poljubac bio previše patetičan", kako je predivedeo zaplet sa zmajem...

- Deo kada flautista završi sa ratnicama... To baš i nije delovalo istinito, moram da kažem.

Upravo su ove komentare pojedini gledaoci imali na prvu sezonu, koja je mnoge zbunila, naročito ako sa ovim svetom nisu bili upoznati ranije. Poljubac se odnosio na onaj koji su Jen i Geralt podelili usred bitke. Scenaristi su prvo verovatno bili iznervirani kao i Jaskier na te komentare, ali rešili da prihvate kritiku na najbolji način.

Geralt smrdi

Iako u ovoj sezoni Geralta ne vidimo ponovo u kadi i dalje se kroz seriju protežu šale kako on loše miriše.

Henri Kavil Printskrin: YouTube/Netflix

Oružje

Patuljak Jarpen u ovoj sezoni koristi jedinstveno oružje koje ima zgrčenu ruku s jedne strane. Oružari su se nadovezali na priču o tome kako su on i njegova družina ubili neke nilfgardske vojnike, odsekli im ruke i stopala, a onda ih izlili u bronzi.

vestac oruzje the witcher Printskrin: Youtube/FlicksAndTheCity

Povratak u pilot epizodu

Kada veštica odvede Siri u svet fantazije, događaji iz prve epizode prve sezone se ponovo odvijaju, ali Siri je sada toliko srećna što je opet među svojima, da nema ni traga od one male pobunjenice. Kada je Martin pita da pleše, odmah pristaje. Lažna stvarnost se na momente poljulja, dok Geralt pokušava da prodre do nje i u jednom trenu umesto svog voljenog zaštitnika ona vidi njegovog čudovišnog ubicu, koji je u prvoj sezoni preuzeo njegov identitet dok se nije razotkrio Siri i Dari.

Kada Siri ipak odluči da ne laže sebe, da su njeni voljeni mrtvi i da je vreme da se vrati Geraltu, ljudi oko nje počinju da se pretvaraju u pepeo i nestaju. No, oni koji su se malo bolje zagledali, shvataju da nestaju svi - osim njenog oca. To je bio dovoljan nagoveštaj onog što će se otkriti na kraju, da je Sirin otac zapravo i dalje živ.

Magični znaci

Magični znaci koji su popularni u igricama ovde se takođe koriste. Geralt već u prvoj epizodi baca kven znak koji štiti od zvučnih talasa. Na taj način on se odbrani od razarajućih vrisaka vampirice. U šumi, dok se bori protiv čudovišta-drveta vidi se taj isti znak ili jedan drugi koji štiti od samo jednog fizičkog udara. Kada Geralt zapali svoj mač, to može biti igni znak ili vatrena runa. U konačnoj bici protiv Besmrtne majke i baziliska, Geralt koristi Yrden znak koji može da blokira ili uspori čudovišta da uđu u područje koje ovaj znak štiti.

Gejmeri znaju

Geralt Siri priča o noćnoj mori koji je imao sa previše prijateljski naklonjenim kamenim trolom, a mnoge je to podsetilo na pričljive trolove iz "Witcher" igrice.

Mačak u čizmama

Kada Jaskier peva svoju pesmu "Burn butcher, burn" u četvrtoj epizodi, on nosi šešir sa širokim obodom, čija je jedna strana podignuta i ukašena perima. Ako vam taj šešir deluje poznato, ne čudite se. Dizajneri kostima otkrili su da ih je inspirisao šešir kakav nosi Mačak u čizmama iz "Šrek" franšize.

Baba Jaga

Kada Frindžila priča strašnu priču koju je čula kao dete o veštici u šumi čija kuća počiva na nogama baziliska, time se ukazuje na Besmrtnu majku i na baziliske koje će ona uvesti u ovaj svet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by ✨🌙🌹Hope Milagro 🌹🌙✨ (@lunaxochitl_art)

Kuća veštice inspirisana je slovenskim legendama o babi Jagi, čija koliba počiva na džinovskim pilećim nogama.

Park iz doba jure

Epizoda sa baziliskom sadrži i pohvalu "Parku iz doba jure". Čuvena scena sa vodom koja podrhtava u čaši kada se dinosaurus približi mnogima je pala na pamet kada Jaskier prenerežano gleda u činiju punu vode čiji drhtaji ukazuju da će još jedno čudovište izaći iz portala.

Jaskier se krije ispod stola, dok vidimo samo baziliskove noge, baš kao što su se u prvom Spilbergovom filmu samo videle šape dok su se deca krila u kuhinji.

Siri i Jenefer

Sirina soba u Kaer Morhenu i ona u kojoj Jenefer sanja da je trudna veoma su slične. Scene su, zapravo, snimane na istom setu, kako bi se podvukla jaka veza između dve žene.

Jenefer u ovoj sezoni gubi svoje moći, a to se vidi i na njenom licu. Njene ljubičaste oči manje svetle, a šminka je svedenija i ona više deluje kao žena nego kao čarobnica. Ipak, kada joj se moći ponovo vrate, oči joj opet dobijaju neprirodno ljubičastu boju.

Kada Tasaja ispisuje imena poginulih čarobnica, neka od njih su nam poznata, neka ne. Jedno od njih je i Loren od C'stecko kule, što je referenca na kreatorku serije Loren Šmit Hisrik.

Jeste li zapazili još neke reference i detalje? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA