≫ 

Džek Dimić u "Đeci Kozare" Lordana Zafranovića : "Mislim da će ovaj film konačno staviti tačku na temu"

- Mogu reći da je jako zahtevna i da mene i ekipu čeka ogroman posao na filmu koji je po meni jedan od najznačajnijih projekata u regionu u poslednjih 30 godina - rekao je glumac

  • 2
Džek Dimić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Glumac Džek Dimić izjavio je da je više nego počastvovan što će igrati u predstojećem filmu reditelja Lordana Zafranovića "Zlatni rez 42 (Ðeca Kozare)" i da mu je to najznačajnija uloga u životu.

- Mogu reći da je jako zahtevna i da mene i ekipu čeka ogroman posao na filmu koji je po meni jedan od najznačajnijih projekata u regionu u poslednjih 30 godina, jer je baziran na dokumentima i istini, a Zafranović je odličan poznavalac tematike - rekao je Dimić agenciji Tanjug..

Srpski glumac koji već godinama gradi inostranu karijeru igraće jednu od glavnih uloga ustaškog zapovednika logora u filmu koji, po scenariju Arsena Diklića (1922-1995) i Zafranovića, govori o stradanju srpskog naroda na Kozari i ustaškom logoru smrti Jasenovac tokom Drugog svetskog rata.

- Čovek koga igram je sve suprotno od mene. Ovaj čovek je kriv za hiljade nedužnih života - rekao je Dimić.

Priznavši da je za njega "jako bolan" proces pripreme za ulogu u "Zlatnom recu 42 (Ðeca Kozare" Dimić je rekao da već tri meseca čita, gleda i sluša materijale iz vremena kada je jasenovački logor bio aktivan u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

- Mislim da će ovaj film konačno staviti tačku na ovu temu, na sve ovo što se dešavalo od 1941. do 1945. godine u tom logoru i da će biti dočarno publici na najvišem mogućem nivou - rekao je Dimić.

Džek Dimič, Američki glumac Foto: Nikola Tomić

Prema njegovim rečima, lik koji će igrati u "Zlatom rezu 42 (Ðeci Kozare)" je "baziran na istorijskim događajima, činjenicama i ljudima".

- Ne smem o detaljima. Ne zato što mi je zabranjeno. Smatram da je etički sa moje strane da dok ne završim posao o tome ne pričam. Ali u filmu je sve dokumentovano. Moj lik je dokumentovan. Čeka me odgovoran zadatak i nadam se da ću ispuniti ono što sam zamislio i što je reditelj zamislio - napomenuo je Dimić.

Pored glumačkog posla u "Zlatnom rezu 42 (Ðeci Kozare)", Dimić će pomagati u nastanku Zafranovićevog filma i kao član kreativnog tima, pošto je planirano da se snima od juna do avgusta na lokacijama u glumčevom rodnom gradu Kozarskoj Dubici i okolini.

- Zafranović je birao lokacije... Biće mi zadovoljstvo da mu pomognem. Do sad sam bio samo u ulozi glumca, ali evo ovaj put ću biti i u ulozi člana kreativnog tima jer mislim da je tema vrlo ozbiljna i jako bitna, i drago mi je da ću dati svoj doprinos - naglasio je glumac.

Dimić je rekao da je nezahvalno porediti "Zlatni rez 42 (Ðecu Kozare)" sa nedavnim filmom "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića iako se radi o istoj tematici.

- Ne znam kako je rađena "Dara" nisam u tome učestvovao niti imam pravo da to komentarišem. Jedino mogu reći da je scenario Diklića i Zafranovića jedan od najboljih koje sam pročitao. Maksimalno poštujem kad je neko nešto radio na ovu temu pre, ali mislim da nije za uspredbu -  rekao je Dimić.

Zafranović se tokom rediteljske karijere u nekoloko navrata bavio Drugim svetskim ratom i počinjenim zločinima u filmovima "Okupacija u 26 slika" (1978) i "Pad Italije" (1981), kao i dokumentarcem "Krvi pepeo Jasenovca" (1983), a Dimić ističe da je "gledao sve što je Lordan radio".

- Imao sam i motiv više da radim ovaj epski film sa čovekom uz čije fimove sam odrastao . Zafranovića nisam znao pre. Kad sam dobio informaciju da je zainteresovan da radi sa mnom i naknadno kad mi je ponuđena uloga naravno da je doprinelo (odluci) i to što sam veliki poštovalac njegovog rada i opusa - rekao je Dimić.

Prema njegovim rečima, Zafranović se "uvek bavi istinom" pa je samim time i odabrao da snimanje filma bude na području Potkozarja "gde se sve to i desilo".

- Biće tu dosta posla, ali se radujem tome i naravno posebno sam ushićen zbog svog grada i sugrađana koji su dočekali da se tako veliki film i projekat radi na našem terenu - naglasio je Dimić.

Glumac je u novembru završio snimanje serije "Klan", predstoji mu, između ostalog, rad na još 18 nastavaka "Dinastije" u aprilu i maju, a od marta ga očekuje i "Urgentni centar" u čiju novu sezonu se vraća sa ulogom doktora Kovačevića.

- Lordanov film ne želim da mešam ni sa čim i već sam svima rekao da sam od 15. maja nedostupan. Uloga predstavlja najznačajniju u mom životu - istakao je Dimić.

Glumac školovan na njujorškom institutu "Li Strazberg" kaže da se u odabiru projekata prilagođava situaciji i ulozi i da nije "jedan od onih koji žele da prilagode situaciju sebi".

Džek Dimič, Američki glumac Foto: Nikola Tomić

- Kad mi se ponudi uloga idem prema svojim sposobnostima, nekom talentu i mogućnostima da je prihvatim i odradim. Nikad ne prihvatam uloge koje ne mogu da odradim, a ne postoji glumac koji može da igra sve uloge - ocenio je Dimić.

On je istakao da nikad ne radi "filmove koji su crno beli i upereni protiv nekog naroda, regiona, bilo čega" i da je sa zadovoljstvo odbio dva projekta u Sjedinjenim Državama i jedan u našem regionu.

- Odbio sam film u Americi koji je bio na temu građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Kad sam dobio sinopsis svom menadžeru sam rekao da ne želim uopšte da razgovaram na tu temu. Bez obzira što sam tad bio gladan uloga. Imao sam ih samo 15 u Ameici ali sam znao da će me to koštati posle - rekao je Dimić.

Srpski glumac kaže da se oslonio na savet svog oca koji mu je rekao: "Sine nemoj da se izvinjavaš za nešto što nisi trebao da radiš, jer onda nisi trebao da radiš".

- On se ne razume u moj posao ali se razume u ljudskost. Ja sam mu mnogo dužan Naučio me da je obraz mnogo važniji od uloge - naglasio je Dimić.

Prema njegovim rečima, iz istih razloga je u Americi odbio i film "sa tematikom na Kosovu jer je bio uperen protiv kompletog naroda", kao i jedan film u regionu pre tri godine.

Dimić je rekao da bi istu odluku doneo za bilo koji film za koji shvati "da je crno beli, da je stereotip, da drži nekom stranu u sukobu".

- Mislim da to nijedan glumac to ne treba da radi koliko god smo gladni uloga - zaključio je Dimić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA