≫ 

Film snimljen na Staroj planini dobio sjajne kritike: "Ovo je najlepši film o vešticama... ili najkrvaviji"

U glavnim ulogama su Nomi Rapas ("Devojka sa zmajevom tetovažom") i makedonska glumica Sara Klimovska

  • 2
You wont be alone, nomi rapas

Printskrin: YT/Focus Features

Film "Nećeš biti sama" (You won't be alone) koji je sniman u Srbiji, na Staroj planini, dobio je sjajne ocene od kritičara.

Kako piše EW, ovo je ili najlepši film o vešticama koje ste ikada videli ili najkrvaviji koji Terens Malik nikada nije snimio, ali kako god da ga klasifikujete, nećete ga skoro zaboraviti.

Jednog dana u šumi u Makedoniji, u 19. veku, uplakanu bebu i njenu majku posećuje zastrašujuća žena sa zlokobnim osmehom. Ona je "ona koja jede vukove" ili Usedelica Marija i tu je da uzme dete. No, nakon što je majka preklinje da je ostavi, veštica odlučuje da po devojčicu doće godinama kasnije, izgrebavši jezik bebe u znak ovog užasnog dogovora.

Nakon samo 10 minuta, australijsko-makedonski reditelj i scenarista Goran Stolevsi ispisuje nova pravila, utirući svež put u drevni folklor. Možeš spaliti vešticu na lomači, ali izborana okultna stvorenja poput Marije lutaće ovom zemljom bez obzira na to i vući svoje pocepane skute dok ne nađu novu krv.

Ona se vraća, baš kao što je o obećala. I to nekih 16 godina kasnije, bez obzira što se majka i beba kriju u pećini, jer malo šta je problem za vešticu koja može da postane vrana. Veštica zaposeda telo majke i pretvara tinejdžerku (makedonska glumica Sara Klimovska) u drugu vešticu, pokazvši da njeni dugi crni nokti mogu da prodru bilo gde.

Nije da sličnih ideja ranije nije bilo - naposletku, mnogi su talentovanu Anju Tejlor Džoj upoznali kroz film "Veštica" Roberta Egersa, a pravi ljubitelji žanra nisu mogli da zaobiđu ukrajinski film "Senke naših zaboravljenih predaka" iz 1965. godine.

Ipak, ideja se transformisala u smislu da nas "Nećeš biti sama" odjednom tera da vidimo svet kroz oči drugih. Tu je zlostavljana supruga (koju tumači uvek genijalna Nomi Rapas) koja profitira od ove zamene tela... jer kasnije veštica postaje muškarac, pas, vesela nevesta.... Godine su prošle i mudrost se uveličala. Seks je postao bolji. Kao i uvek, patnja je prisutna.

You wont be alone

Foto: Promo

Kada je u pitanju sam ambijent i jedna od najlepših srpskih destinacija - Stara planina, EW kaže da reditelj nije mogao da toj lepoti odoli, pa umesto mračnih polja imamo mnogo suncem okupanih pašnjaka.

Kako film odmiče, priča zadire dublje u suštinu, a emocije su sve jače, pa on postaje metafora za neumornu empatiju i pogled na svet iz perspektive drugih. "Nećeš biti sama" je naslov koji odgovara priči, jer istovremeno podvlači i tu crtu samilosti. U velkom svetu nikad nećeš biti sama... ako pustiš veštice da uđu u njega, zaključuje kritičar EW.

Ocena koju je naposletku dao je A-.

Podsetimo, ovaj natprirodni horor snimljen je u izolovanom planinskom selu Pokrevenik koje se nalazi na 700m nadmorske visine na Staroj planini. Pokrevenik je jedinstven po svojim kamenim kućama i kamenim krovovima. Pored nedirnute prirode i prelepog pogleda na okolna brda, selo ima poseban šarm i energiju zahvaljujući ljudima koji tamo žive.

Film je premijeru imao na čuvenom Sundance festivalu. 

Video: Glumačke zvezde prošetale crvenim tepihom: Zavirite na premijeru filma Zlatni dečko

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    27. januar 2022 | 14:25

    U svemu ovome je dobro što je radnja u nekoj Makedoniji, a ne u Srbiji... mi smo maznuli kintu za set, možda se i neki zapadnjacki streber zaputi na Staru Planinu posle ovog...

  • Срб

    27. januar 2022 | 14:37

    Само тако нешто они могу и снимати Вештичарење спаљивање на ломачи Цивилизација снима о варварима

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA