≫ 

Šta nas očekuje u novoj sezoni serije "Močvara"? Surovi zločin usred idiličnog vojvođanskog leta

Premijerno emitovanje 2. sezone "Močvare" počinje 11. marta na kanalu Superstar, gde će se emitovati petak, subotu i nedelju. Dan kasnije počeće na RTS-u gde će se davati subotom i nedeljom od 20h

  • 3

- Sve nešto kriju... Ali dokle god kriju, ja ću da kopam da otkrujem -  kaže inspektor Nikola Krsmanović u trejleru za drugu sezonu hit serije "Močvara". Novo ubistvo, novi leš u vodi nateraće ga da zagazi u još jednu močvaru punu tajni, ovaj put smeštenu u idiličnu i osunčanu vojvođansku ravnicu.

Prva od 10 epizoda u produkciji kompanije FireFly, koju su predstavnici medija imali priliku da juče odgledaju, otvorila je mnoga pitanja, s obzirom da radnja počinje oko godinu dana nakon završetka prve sezone. Dok polako saznajemo šta se poznatim junacima desulo za sve to vreme, odnosi, tajne i namere novih likova uneće svežu znatiželju.

U novoj sezoni, pored poznate postavke, predvođene Goranom Bogdanom, Janom Bjelicom, Stefanom Trifunovićem i Martom Bjelicom, igraju i Robert Ožvar, Sonja Kolačarić, Miloš Timotijević, Katarina Marković, Marko Janketić, Muhamed Hadžović, Anja Pavićević, Sara Klimovska...

Seriju, koja je ovaj put snimana u opštini Senta, potpisuje autorski par Milena Marković i Oleg Novković. Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade objasnila je zašto su odlučili da radnju izmeste iz Beograda.

serija mocvara 2

Milena Marković i Oleg Novković / Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

- Ideja da se sklonimo iz Beograda i odemo u ravnicu bila je Olegova. Ja sam želela da Nikolu navedem da beži od nečeg, da nastavi da traži nešto. Ono što mi je bilo bitno jeste multikulturalnost te sredine. Želela sam da uvedem mađarsku liniju, jer kao čovek iz pozorišta znam koliko Mađari imaju izuzetne glumce. Pored multikulturalnosti, privukla me je i generacijska razlika u odnosu na druge delove zemlje. Tamo ima porodica koje su tu 100 godina, klasni i ekonomski sukob i dalje postoji. Za razliku od Beograda koji daje zanos mraka, poroka, ovde imate divni uglančani kamen ispod koga, kad ga podignete, nalazi se klupko zmija. Sve je ispod površine. Tako da taj idilični izgled varoši, suncokreta, boja doprineo da se podcrta jedna mračna priroda zločina koji se dešava u seriji - rekla je Milena Marković.

Nikolu Krsmanovića, kog igra Goran Bogdan, zatičemo u drugačijim okolnostima od onih u kojoj smo ga ostavili na kraju prve sezone. Oko godinu dana je prošlo i Nikola je postao otac. Ipak, očinstvo i vreme koje provodi s ćerkom donose mu jedan dodatni teret.

serija mocvara 2

Goran Bogdan kao Nikola Krsmanović / Foto: FIREFLY PRODUCTION

- Nikola Krsmanović je tip muškarca koji je u tom smislu "starinski", ne spada u muškarce koji se dobro snalaze u toj situaciji. Njega smo baš ove sezone ogolili. Međutim, on je i dalje zanosan, jer je čovek. Sve greške koje pravi su ljudske. Ne samo on, već i novi likovi Atile, Saleta, Srđana... To su problematični, romantičarski junaci koji se sve vreme bore sa životom. Čine sve ne bi li život i svet savili prema svojoj volji. To je veoma uzbudljivo i razlika u odnosu na prošlu sezonu. Svi likovi su dobri i loši i svi privlačni u tom smislu - objasnila je Milena.

Reditelj serije Oleg Novković istakao je da se drugi serijal suštinski nastavlja na prvu sezonu, ali stvari jesu drugačije.

- Tamo smo imali kasnu jesen, ovde vrelo leto. Tamo tmurni Beograd sa sivim bojama, mračnim nebom, a sada zlatnu i vedre boje jedne ljupke varoši na obali pitome ravničarske reke. To je jedno žarko leto u kome se oseća izmaglica vrelog popdneva, gde imamo oblake insekata na reci, spaljenu travu od vreline, žuta sunčana boja nas je u estetskom smislu vodila. Bio mi je izazov da spojim ove dve sezone, da to zaista bude nastavak onog što je bilo, a da opet donesemo nešto novo. Kamera koja piše priču nastavlja se na prvu sezonu.

Močvara serija

Goran Bogdan, Jana Bjelica i Robert Ožvar / Foto: Firefly production

- U prvom delu priča se vrtela oko našeg glavnog junaka kog pritiska neka mračna priča iz prošlosti, a mi kao gledaoci očekujemo da se ta priča rasplete i zašto se to što se događa - događa. Ovde imamo drugačiji zaplet, glavno pitanje je ko je ubica. Nikola, u potrazi za svojim identitetom, dolazi do razrešenja, onog što zaista jeste i što je ostalo neiskazano i nedorečeno u prvoj sezoni.

- Beogradska priča se i dalje odvija, ali sada kao neka kontraradnja. Ona se direktno nastavlja na prvu sezonu, dok je osnovna priča u Vojvodini. Tu se sudaraju razni svetovi. Svetovi naših Mađara, ljudi koji su u ratnim vremenima došli kao izbeglice, siromašnih porodica koje teže da se popnu na društvenoj lestvici, bogate porodice Gačević povezane sa bunjevskom porodicom Ivković i onda jedne devojke, Makedonke koja se smucala po crnogorskom primorju, stigla u Vojvodinu i kao kamen koji se skotrlja izazvala niz kranje ekstremnih situacija. U prvoj epizodi postavljen je temelj, ali onda stvar postaje sve zaoštrenija. Čeka nas veliko iznenađenje i bilo mi je veliko zadovoljstvo da napravim toliko zapleta. Videćete... - zaintrigirao je poznati reditelj.

I zaista, već posle prve epizode radoznalost je probuđena, možda najviše mračnim pogledom Atile Varge, inspektora iz Sente, kog igra Robert Ožvar. Porodica Varga uvodi mađarsku liniju koju je spomenula Milena Marković.

Močvara serija

Robert Ožvar kao Atila Varga / Foto: Firefly production

- Igrao sam ovu ulogu i na svom maternjem mađarskom jeziku i jako mi je drago što većinska publika ima priliku da oseti mađarsku melodiju u udarnom terminu. Pre kastinga nisam odgledao prvu sezonu "Močvare", niti poznavao Olegove radove. I onda sam naišao na "Beli, beli svet" i izuzetno mi je bilo drago kada sam video da on teži ka art filmovima - kazao je on.

Rober je u novoj sezoni često delio kadar sa publici već poznatom Janom Bjelicom, koja igra inspektorku Milku.

- Velika je privilegija raditi sa nekim ko je nov za taj proces. Imali smo mnogo toga da jedno drugom ponudimo, što je pomoglo izgradnji naših likova. Milku zatičemo u jednim drugim okolnostima. Sada su dilemi i izazovi došli do momenta kada neke odluke moraju da se donesu. Priča se lepo nadovezuje i veoma je uzbudljivo - rekla je Jana.

Močvara serija

Foto: Firefly production

U centru nove priče naći se i jedna bogata vojvođanska porodica koju čine Željko Gačević (Miloš Timotijević), Marija Ivković Gačević (Sonja Kolačarić) i njihove ćerke Lidija (Lidija Kordić) i Ana (Anja Pavićević).

- Od svih serija koje se trenutno snimaju "Močvaru" izdvaja njen autorski tim. Čast je bila sarađivati sa Olegom i Milenom i gomilom mojih fantastičnih kolega. Moj lik Željko Gačević je lokalni moćnik, kontroverzni "ne pitajte me za prvi milion" biznismen. Branio sam ga kao svaki lik, kao što svi mi volimo sebe, moramo da zamolimo i svoje likove. Prevashodno po tome što je on privržen otac koji obožava svoje ćerke i sve bi uradio za svoju porodicu. Ta porodica je njegova snaga - kazao je Timotijević.

Močvara serija

Miloš Timotijević kao Željko Gačević / Foto: Firefly production

Istim principom vodi se i njegova supruga Marija.

- Marija Ivković Gačević je lokalna lekarka, supruga Željka Gačevića i majka dve divne devojke. Kada u njihovom malom mestu počinju da se dešavaju bizarne stvari, ona pokušava sa sačuva svoju porodicu, koja je njeno najveće bogatstvo. Imali smo te divne lokacije, taj zamak u Senti koji ne mogu da zaboravim. Super u ovoj sezoni je što svaki lik u sebi nosi tajnu i do kraja ih nećemo razaznati - objasnila je Sonja Kolačarić, dok je Anja Pavičević kazala kako njena Ana samo na prvi pogled deluje kao bogata i iritantna tinejdžerka, ali postoje razlozi zašto se ona ponaša tako.

Močvara serija

Sonja Kolačarić kao Marija Ivković Gačević / Foto: Firefly production

Nasuprot porodici Gačević stoji siromašna porodica Karan, odlučna da se popne na društvenoj lestivici - Sale (Muhamed Hadžović), Bojana (Katarina Marković), Bojanin brat Srđan (Marko Janketić) i njen i Saletov sin Petar.

- U prvoj epizodi videćete, ništa nije kako izgleda. Bojana, Sale i Srđan čine trio, a porodica Karan možda deluje disfunkcionalno, ali to je jedna ljubavna porodica. Bojanina pojava je malo grublja, od života izrabovana. Transparentnija je u mržnji, nego u ljubavi, ali kroz dela ćemo videti da je ona i te kako ljubavna - rekla je Katarina Marković.

Močvara serija

Muhamed Hadžović, Katarina Marković i Marko Janketić kao porodica Karan / Foto: Firefly production

Bosanskohercegovački glumac Muhamed Hadžović rekao je da ga je "Močvara" privukla i pre nego što je shvatio o kojoj je seriji reč.

- Negde na TV-u sam video jednu scenu i odmah me privuklo. Odgledao sam četvrtu i petu epizodu, shvatio da je to "Močvara", vratio se na prvu i zapitao šta je to što meni toliko drži pažnju. Ta okolnost močvare sama po sebi izaziva znatiželju, neodvojivu od ljudske prirode. To je bilo moje prvo iskustvo "Močvare". Snimanje je bilo prepuno emocija, to više nije bila stvar zanata, već htenja - koliko smeš da uđeš u taj materijal. Ja sam radoholičar i volim situacije kada se otvaraju žive rane, kada nema zadrške. Svi ti likovi su kao rane koje su sklone izlečenju.

Serija "Močvara" prodata je za prikazivanje u Sloveniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Podsetimo, premijerno emitovanje druge sezone "Močvare" počinje 11. marta na kanalu Superstar, gde će se emitovati u petak, subotu i nedelju. Dan kasnije počeće na RTS-u gde će se davati subotom i nedeljom od 20h.

Video: Miloš Timotijević o najtežoj ulozi u životu, omiljenoj partnerki i saradnji sa Lenom Kovačević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    13. mart 2022 | 12:54

    Katastrofa, onoliko gadosti za termin od 20h, strasno.

  • Aleksandar

    27. mart 2022 | 19:04

    Serija nema veze sa realnoscu. Panduri bauljaju unaokolo sa osumnjicenima i ponavljaju iste recenice iste stvari ukrug, ove dve porodice ne zna se ko koga sta ko je sa kim potpuno nedefinisani karakteri. Transfer blama u svakoj drugoj sceni. Dodje ti da zamislis scenu gde uleti onaj sa palicom iz Walking Deada i svima im porazbija lobanje. Mene sramota, ne daj boze neka publika strana normalna ovo vidi, ali mislim da nema sanse i da su srecni jer se nisu zeznuli ko ja.

  • Mirjana

    24. mart 2022 | 13:42

    Ova serija je dosta slična sa španskom serijom pod nazivom neko te posmatra,i tamo se desava niz žrtvi u seriji,serija je snimljena 2010,hocemo nesto sto nismo imali priliku do sad da vidimo,nesto novo,sto nije slicno sa drugim serijama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA