≫ 

Studio B slavi 52. rođendan: Od legedarne emisije Duška Radovića, Đoka Vještice, TV-a koji je napravio "bum"

Medij koji ima bogatu istoriju iza sebe

  • 4
Studio B logo Foto: Promo/STB

Jedan od najdugovečnijih medija u Srbiji, RTV Studio B, proslavlja svoj 52. rođendan. Tim povodom, podsetimo se njegovog istorijata.

Radio Studio B - prvi radio stanica u SFRJ izvan sistema elektronskih državnih medija

Osnovan je 1. aprila 1970. godine. U momentu osnivanja Radio Studio B je predstavljao prvu stanicu u SFRJ koja se nalazila izvan sistema elektronskih državnih medija. Osnivači Studija B su bili novinari dnevnog lista "Borba", i to

Radio Studio B je od početka zamišljen kao gradski radio. Program radija se od samog početka sastojao od mnogo muzike, prekidane sa ne više od tri minuta govora između numera, što je predstavljalo novinu na tadašnjoj radijskoj sceni.

Radio Studio B je već 1971. godine proširen Drugim Programom. Drugi Program je pokrenut na srednjim talasima i posvećen je modernoj muzici. Muzički program je prekidan jedino vestima na svaki sat.

Par godina kasnije je pokrenut i Treći Program, koji se bavi klasičnom muzikom.

Duško Radović i legendarna emisija "Beograde, dobro jutro"

Tokom osamdesetih godina beogradski pesnik i pisac Duško Radović je kroz svoj Jutarnji Program postao zaštitni znak Radija Studio B. Duško Radović je u svojoj emisiji "Beograde dobro jutro" kroz aforizme, humor i satiru nudio svoje svakodnevno viđenje života u Beogradu.

Đoko Vještica je ostavio veliki trag

Pored Duška Radovića novinar Đoko Vještica (koji je bio drugi voditelj i urednik Jutarnjeg Programa) je takođe ostao upamćen po svom javnom prozivanju (kroz direktno uključivanje u radio program) rukovodilaca komunalnih preduzeća u Beogradu .

Novinarsku karijeru počeo je u listu "Borba". Od 1971. godine radi u Studiju B i jedan je od osnivača te radio-stanice. Mnogi ga pamte kao urednika i voditelja radio emisije Beogradske razglednice. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima nagrada „Svetozar Marković“, a 2005. godine Udruženje novinara Srbije dodeljuje mu nagradu za životno delo. Na inicijativu Đoke Vještice 1988. godine održan je prvi "Beogradski maraton".

Spomenik Đoki Vještici nalazi se  ispred "Beograđanke". Ustanovljena je novinarska nagrada za humanost 2011. godine, nazvana je po njemu.

Studio B postaje i televizija 1990. godine

Bio je 28. mart 1990. godine, kada se nekih tridesetak zaposlenih, među njima i tadašnji direktor Dragan Kojadinović, pojavilo na televizijskim ekranima, a tada je počela nova era u istoriji jugoslovenske radio-difuzije i nastanak Nezavisne Televizije Studio B.

Ideja je bila istovetna, a to je objavljivanje novosti,  emitovanje muzike, filmova, TV serija. I opet, prvi sa čistom slikom i stereo zvukom.

Gledaoci su novu televiziju pozdravili kao i Radio sedamdesetih, a tadašnje vlasti nisu, budući da su ometale signal. Onda su isključile predajnik, sve do 16. novembra 1990. godine

Novoosnovani NTV Studio B bio je osveženje kao stanica koja se gledaocima obraća neformalnim tonom, sa još jednom cakom: imala je sopstvenu uređivačku politiku, drukčiju od državne televizije.

Brojna politička zbivanja od devetomartovskih demonstracija do studentskih protesta, od NTV STB napravila su stub nezavisnog medija, jedinog na kome su se mogla čuti opoziciona mišljenja.

Naravno, to se tadašnjim vlastima nije dopadalo. Godine 1996. Gradska skupština odlučila je da preuzme Studio B tvrdeći da poseduje više od 30% deonica kompanije.

Uprkos tome, Studio B zadržao je imidž liberalnije stanice i ključnog izvora informacija o tome šta se zaista događa, naročito od februara 1997, kada dotadašnja opozicija osvaja vlast u Beogradu, pa do 17. maja 2000, kada su preko noći prostorije zauzeli policajci lojalni režimu. Studio B bio je svetionik srpske radio-televizije, naročito tokom bombardovanja NATO-a 1999. godine.

Novi početak posle 5. oktobra 2000. godine

Posle 5. oktobra 2000. godine stvari se menjaju. Međutim, početkom 2001. oprema je bila toliko zastarela da je bilo pitanje trenutka kada će RTV STB prestati da radi zbog tehničke neopremljenosti.

Zahvaljujući tadašnjim gradskim vlastima, odlučeno je da se kompletna radio-televizija obnovi. Kupljena je nova tehnika, uvedena savremena tehnologija, renovirane prostorije… Tako „umivena“, televizija je počela da funkcioniše u maju 2004, a radio, kompletno obnovljen, 2007. godine. RTV Studio B danas poseduje reportažna kola, mobilne linkove i emituje program 24 sata dnevno. Pošto je preraspodelom frekvencija STB dobio frekvenciju za region grada Beograda, od 2008. godine jasno je promenjen programski koncept: to je sada gradska, urbana radio-televizija.

STB danas emituje sedam sati živog gradskog informativnog programa dnevno, pravi različite emisije, ima kvalitetan muzički i serijski program. Piraterije nema. Od 2007. razvija se sajt, a od 2009. i teletekst.

RTV Studio B danas je moderan, savremen, urban medij koji postaje lider na tržištuištu kada je izveštavanje o Beogradu i za Beograđane u pitanju.

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia/studiob.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    1. april 2022 | 14:00

    Studio B već godinama ne postoji. Ono je nešto što ne može tačno da se definiše šta je. Duško Radović bi se stideo ovakve televizije.

  • Bg

    1. april 2022 | 13:49

    Studio B ne postoji već dugo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA