≫ 

Novi apsurd američke serije o Srbima: Ako si s NBG, je li ti drugarica Kineskinja, pošto karta Lađevci-Njujork

Dokle više? Jesu li scenaristi toliko lenji?

  • 2
blue blood apsurd Printskrin: Twitter/@plavamrvica

Da američke tvorce serija i filmova baš briga da nešto zaista nauče o Srbima pre nego što o nama pišu, pokazao je novi primer policijske drame "Blue bloods" ("Plava krv").

U jednoj od epizoda policajku Edi Janko agent FBI, koji je inače "ekspert za Srbe", brifuje za novu misiju.

Edi, koja je mešanog mađarsko-srpskog porekla i koja zahvaljujući majci navodno tečno govori srpski (što se po akcentu baš ne bi moglo reći), odgovara na pitanja "koja svaki Srbin zna".

- Ovo je tvoj srpski pasoš pod imenom Edita Janković. Ovde ti je avionska karta za let do aerodroma Dž.F.K. (aerodrom u Njujorku, prim. prir.). Sa kog si aerodoma u Srbiji poletela?

- Nikola Tesla u Beogradu.

- Kažeš da si iz Ečke? To je daleko od Beograda. Zašto sa Tesle?

- To je međunarodni aerodrom.

- I Morava je, 500 kilometara bliže tebi.

- Da, prvo sam bila kod prijateljice u Beogradu.

- U kom delu Beograda? Barajevo? Novi Beograd? Grocka?

- Novi.

- Novi. Je li ti prijateljica Kineskinja? Novi je jedini deo Srbije sa Kineskom četvrti. Kako si putovala do prijateljice Kineskinje? Autobusom, vozom, kolima?

- Autobusom?

- Kojom kompanijom? Ariva, Kevim, Severtrans? Kojim auto-putem? Koliko je putovanje trajalo? Glupa pandurska kučko, mrtva si!

- Ej, polako!

- Misliš da će oni polako? Te stvari svaki Srbin zna! Imaš tri dana. Bubaj!

Toliko je apsurda u ovim izjavama da je teško znati odakle početi.

Otkad je Ečka bliže Lađevcima nego Beogradu? Da bi stigao do Lađevaca bukvalno moraš da prođeš kroz Beograd.

Da li Kinezi u Srbiji žive samo na Novom Beogradu, a ne u skoro svakom mestu u našoj zemlji? Da li je scenarista ikada boravio na Novom Beogradu i kako je došao do zaključka da u najnaseljenijem delu prestonice žive pretežno Kinezi?

Ko, osim ljudi koji žive u Ečkoj i okolini, može da nabroji autobuske firme koje tuda voze? Molim vas, javite nam u komentarima! Jer, "Blue bloods" tvrdi, to svaki Srbin zna, a mi evo... ne.

Koliko košta karta od Lađevaca do Njujorka?

O tome kako američke serije (površno i bez imalo truda da nešto i saznaju) prikazju Srbe, već smo pisali. Toliko amaterski da mi, ali i narodi oko nas, možemo samo da se smejemo na njihovo neznanje. Mi prosečnom scenaristi, ali i prosečnom gledaocu, jednostavno dođemo kao instant negativnci.

Serija "Plava krv" samo je najnoviji primer.

Ali, evo za njih nešto što svaki Srbin zna - da na tom akcentu progovoriš na srpskom, bilo gde u Srbiji, verovatno bi ti sipali rakiju, postavili ručak i oduševljeno poželeli lep boravak u našoj zemlji. Ne metak u slepoočnicu, ne čak ni sumnju, već staro dobro srpsko gostoprimstvo. Iako nismo mi ti koji su bombardovali njih i koji ih (iz lenjosti) ocrnjuju gde stignu. Neka dođu, nek se uvere.

Video: Srbija dobila novi aerodrom Morava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA