Sutra na Beldocs festivalu "Jackass Forever", "Enio Morikone" i novi film Rut Bekerman "Mucenbaher"

U Domu omladine Beograda održaće se srpska premijera filma "Tvornice radnicima" reditelja Srđana Kovačevića u 17:30h

  • 0
Beldocs, film "Enio Morikone" Foto: Slika iz filma

U Hrvatskoj su 2005. godine radnici zauzeli fabriku mašinskih alata. Od tada oni deluju kolektivno, postajući jedini uspešan primer radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi. Danas, dok traže novi model kolektivnog vlasništva, mikrokosmički svet fabrike sukobljava se sa silama globalizovane tržišne ekonomije.

Nakon toga biće prikazan film reditelja Dzefa Tremejna (Jeff Tremaine) pod nazivom "Jackass Forever" sa početkom u 20:00h. Proslavljajući ponovni susret zajedno sa svojim najboljim prijateljima, originalna jackass ekipa se vraća na još jednu rundu urnebesnih, suludo apsurdnih i često opasnih prikaza komedije uz malu pomoć novih članova. Džoni i tim pomeraju granice još dalje u Jackass Forever.

Film "Pozni avgust" dva reditelja Federika Kamarate i Filipoa Foskarina (Federico Cammarata, Filippo Foscarini) biće prikazan u Dvorani kulturnog centra Beograda u 19:00h. Nakon projekcije će biti organizovan razgovor sa rediteljima koji su doputovali u Beograd na Beldocs festival. Sicilija, 2020. U selu zaboravljenom i od boga i od naroda, iznenadna promena vremena konačno označava kraj zagušljivog leta. Krdo konja stoji prekriveno senkama. Grad gori. Na pragu ruinirane kuće, usamljeni mladi pastir prima vest o novorođenoj ćerki. Krajem avgusta roni u pejzaže izranjavanog ostrva.

U Art bioskopu Kolarac održaće se projekcija filma "Enio Morikone" reditelja Đuzepea Tornatora (Giuseppe Tornatore) u 18:30h. Dokumentarac predstavlja Maestra kroz dug intervju koji je vodio Tornatore, svedočenja umetnika i reditelja, uključujući Bernarda Bertolučija, braću Taviani, Olivera Stouna, Kventina Tarantina, muzičke i arhivske snimke. Film namerava da otkrije i manje poznatu stranu Morikonea, kao što je njegova strast prema šahu, koja može imati misteriozne veze sa njegovom muzikom.

Projekcija filma "Mucenbaher" nagrađivane austrijske rediteljke Rut Bekerman (Ruth Beckermann) održaće se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj u 20:30h. Oglasom u novinama, Rut Bekerman objavljuje poziv za kasting za film zasnovan na poznatom pornografskom tekstu. Film Mucenbaher prikazuje stotinu muškaraca suočenih sa odlomcima iz romana "Josefin Mucenbaher ili Priča o bečkoj kurvi", iz doba kada je seks bio sveprisutan, ali i ograničen striktnim moralnim normama.

U Muzeju kinoteke održaće se regionalna premijera filma "1970" poljskog reditelja Tomasa Volskog (Tomasz Wolski) u 19:30h. Kada su krajem 1970. u komunističkoj Poljskoj izbili protesti zbog povećanja cena, krizni štab se okupio u Varšavi. Uz pomoć animacija u kombinaciji sa telefonskim snimcima, može se zaviriti iza zatvorenih vrata kancelarija zvaničnika. Svedoci smo njihovog straha i brutalnosti dok protesti izmiču kontroli. 1970 je priča o pobuni, ali ispričana iz perspektive moćnika.

Beldocs će za osam dana koliko traje festival ugostiti preko 150 gostiju iz inostranstva: reditelje, producente, kao i predstavnike svetskih kompanija prodaje filmova, festivala, televizija, VoD platformi, nacionalnih filmskih centara, strukovnih organizacija.

Festivalski program se održava na pet lokacija u Beogradu (Dom omladine Beograda, Kulturni centar Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Muzej jugoslovenske kinoteke, Art bioskop Kolarac, Bioskop Balkan), kao i online preko vimeo servisa. Ulaznice za jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope mogu se nabaviti na blagajnama bioskopskih dvorana ili online, putem sajta Beldocs.rs

Festival su podržali: Evropska unija kroz program Kreativna Evropa MEDIA, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, Filmski centar Grčke, Filmski centar Crne Gore, Danski filmski institut, Ambasade Australije, Portugalije, Slovenije, Finske, Gete Institut, Austrijski kulturni forum, Italijanski kulturni centar, Francuski institut, UN Women, Misija OEBS-a u Srbiji, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fondacija Saša Marčeta, Al Jazeera Balkans, DOX TV, ORION Telekom.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA