Zatvoren jedan od najznačajnijih festivala alternativnog filma, Gabes Cinema Fen

U mestu Gabes u Tunisu, od 6. do 12. maja održano je četvrto izdanje Gabes Cinema Fen-a, jednog od najznačajnijih festivala alternativnog arapskog filma

  • 0

Slaveći film, fotografiju, vizuelne umetnosti i savremeno stvaralaštvo, na ceremoniji zatvaranja u prostoru "Agora" u Gabesu, nagradu za najbolji dugometražni film odneo je tunižanski autor Jilani Saadi za ostvarenje "Insurrection". Za najbolji kratkometražni film nagrađen je libanski autor Haig Aivazian sa delom “All of your stars are but dust on my shoes”, dok je “Hackhaton VR” nagrada otišla u ruke Abir Bettaher i Alya Yahia za film “Technology Slave”. Specijalno priznanje dobili su Sami Toumi i Bilel Abidi za VR film "Dans l'Ombre".

Jedinstven na svetu po tome što na obali mora ima pustinjsku oazu, Gabes, kao jedan od najvećih islamskih gradova na jugoistoku Tunisa, bio je inspiracija nekadašnjim stanovnicima da ulože svoju energiju i sredstva u kulturu.

Grad se trenutno suočava sa ekološkim problemima koje je donela industrijalizacija, pa u sardnji sa kulturnim i ekološkim udruženjima u regionu nastoji da stimuliše nove sinergije koje će kroz umetnost preispitati velike izazove koji su mu nametnuti.

Raznovrstan, eksperimentalni i napredan program, osim dugometražnih i kratkometražnih filmova, uključivao je i VR selekciju i Video art program, u okviru kog je predstavljen rad "I am Milica Tomić" srpske umetnice Milice Tomić koja preispituje lični i kolektivni identitet izgovarajući svoje ime na 64 jezika.

GABES CINEMA FEN FESTIVAL Foto: GCFen

- Ovo nije samo filmski festival. Ovo je festival pokretnih slika nastao sa idejom da naglasi link između filmskih stvaralaca i umetnosti u okviru video art forme - izjavila je Fatma Kilani, odgovorna za Video art sekciju, koja nas je uputila u specifičnosti procesa stvaranja ovog festivala, naročito kada je u pitanju potrebna infrastruktura i razvoj publike.

- Najveći izazov je bio približiti ovaj festival meštanima, da imaju osećaj da je festival njihov. Isto kao i u drugim regijama, u Gabesu se oseća manjak kulturne dinamike - obajsnila je Fatma i dodala da je zato vemo značajno uključiti savremenu umetnost i video art stvaralaštvo i edukovati posetioce ne samo za vreme trajanja festivala, već i kroz druge aktivnosti tokom cele godine, na čemu posebno rade.

Hrabar, prijateljski, progresivan, drugačiji, Gabes Cinema Fen nedvosmisleno šalje snažnu poruku o tome koliko je značajno posvetiti mu se, podržati ga i uložiti u projekat izgradnje bioskopa i kulturne scene koja ovim Festivalom već pruža ogroman doprinos gradu, oplemenjujući ga i menjajući svest sugrađna koji pokazuju veliko interesovanje da budu konektovani sa umetnošću kontinuirano.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA