≫ 

Svečano otvoren Filmski festival u Kanu: Emitovano video obraćanje predsednika Ukrajine

Najveća svetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dve godine prekida zbog pandemije korona virusa

  • 3

Filmski festival u Kanu, 75. po redu, otvoren je uz crveni tepih, glamur i prisustvo svetskih filmskih zvezda, posetilaca i filmskih gledalaca, vraćajući festivalski sjaj u ovaj grad na Azurnoj obali.

- Jednostavno sam presrećan - rekao je predsednik festivalskog žirija Vinsent Lindon pred brojnim novinarima.

Uz Lindona su bili i članovi Kanskog žirija sačinjenog od poznatih glumaca i filmskih stvaralaca, među kojima i Rebeka Hol, Numi Rapas, Dipiku Padukone, Džef Nikols i Asgar Farhadi i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Najveća svetska filmska smotra trajaće od 17. do 28. maja nakon dve godine prekida zbog pandemije korona virusa uz glamurozne zabave i masovni povratak publike u bioskope.

Festival je otvoren projekcijom zombi filma Mišela Hazanavicijusa "Final Cut", a publika će imati priuliku da vidi i holivudske mega hitove kao što je "Top Gun: Maverick" Toma Kruza koji se po prvi put u svojoj 30-godišnjoj karijeri pojavljuje na Kanskom festivalu.

Oskarovac Forest Vitaker biće nagrađen počasnom Zlatnom palmom za životno delo, a njegova producentska kuća predstaviće se kanskoj publici dokumentarnim filmom pod naslovom ''Radi mira'', koji je posvećen strahotama rata u Južnom Sudanu.

S obzirom da je tragedija u Ukrajini sveprisutna, senka ukrajinskog rata lebdela je danas i nad Kanom, a u debatama je dominirala tema o ulozi filma u periodima nasilja.

Posle ceremonije otvaranja, emitovano je video obraćanje predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je pozvao novu generaciju filmskih stvaralaca da se suprotstave diktatorima kao što je to učinio Čarli Čaplin u svom filmu ''Veliki diktator'' u kojem je glumio Adolfa Hitlera.

Zelenski, obučen u svoju prepoznatljivu maslinastozelenu košulju, izazvao je gromoglasne ovacije prisutnih dok je govorio o povezanosti filma i stvarnosti i prisećajući se filmskih klasika poput ''Apokalipsa danas'' Frensisa Forda Kopole i ''Veliki diktator'' Čarlija Čaplina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    18. maj 2022 | 08:12

    Bože ti sačuvaj.........

  • ajs

    18. maj 2022 | 11:19

    Nije mi jasno zasto ga svuda “goste”. Ne moze da prodje nijedna manifestacija bilo koje vrste da njega nema! Koja je poenta?!

  • Carli Caplin

    18. maj 2022 | 08:42

    Zelenski je vec svetski brend. Nasi se politicari trebaju uciti od ovih mladih i talentovanih ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA