≫ 

"Precrtati rusku kulturu, kao što neki sad pokušavaju s Čajkovskim u Evropi, vrlo je nerazumno"

- Svaka kultura je anti-ratna. Svaki film ima anti-ratni stav - rekao je ruski reditelj Kiril Serebrenjikov

  • 7
Kiril Serebrenjikov

Printskrin: RTS

Jedini ruski film koji je prikazan na 75. međunarodnom Kanskom filmskom festivalu je "Žena Čajkovskog" reditelja Kirila Serebrenjikova. Ovaj ruski disident je, da podsetimo, nakon tri godine kućnog pritvora zbog navodnih finansijskih malverzacija u pozorištu na čijem je bio čelu, a potom i oslobađajuće presude, početkom godine napustio je Rusiju i preselio se u Berlin.

Učešće Serebrenjikov i njegovog u Kanu, koji je finansirala privatna fondacija ruskog oligarha Romana Abramoviča, su mnogi osudili, a na udaru se zbog toga našao i prvi čovek festivala Tjeri Fremo.

Fremo se branio tako što je rekao da je film ruskog reditelja snimljen pre rata u Ukrajini.

Kiril Serebrenjikov je u intervjuu za RTS prokomentarisao celu aktuelnu situaciju

- Mislim da se vodi strašan rat u Evropi koji je pogodio sve države, njihovu ekonomiju, sudbinu velikog broja ljudi, izbegli su milioni. To je strašna katastrofa, neverovatno bolna. To je tragedija i ja tim povodom osećam samo bol. I naš film je tragičan, nije ni komedija ni zabava. Ali mislim da i u ovako tragičnim, komplikovanim i katastrofalnim momentima naše zajedničke istorije, govoriti i razmisliti o životu kompozitora Čajkovskog i poslušati njegovu muziku možda bude spas za nekog u ovoj teškoj situaciji - rekao je reditelj.

Na pitanje kako gleda na sankcije prema ruskim umetnicima, filmskim profesionalcima, rekao je sledeće:

- Ja sam protiv svih sankcija koje se odnose na kulturu, ne mislim da su ispravne. Znam da je bilo onih koji su rekli da ruske filmove ne treba prikazati u Kanu. Naš film je nezavisna produkcija, nismo dobili novac od države i on neće biti prikazan u Rusiji. Svi mi se jasno deklarišemo protiv rata. Zbog toga neki ne mogu da se vrate u Rusiju. Ali precrtati rusku kulturu, kao što neki sad pokušavaju s muzikom Čajkovskog u Evropi, to je vrlo nerazumno, zato što je svaka kultura, a naročito ruska, usmerena na čoveka i na dokazivanje krhkosti i važnosti ljudskog života. Svaka kultura je anti-ratna. Svaki film ima anti-ratni stav. Baviti se pozorištem i filmom u vreme rata, znači izjašnjavati se protiv uništenja - rekao je reditelj.

(Telegraf.rs/izvor: RTS/Sandra Perović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragudavac

    26. maj 2022 | 17:29

    Treba precrtati i germansku kulturu i srvaralaštvo na čelu sa Ajnštajnom, Betovenom,Mocartom itd.

  • Deja vu

    26. maj 2022 | 17:35

    Ovi poceli k'o Srbi..na kraju ce ukrasti Dostojevskog Ukrajincima.

  • Zlatko

    26. maj 2022 | 18:41

    Ima izreka:Dok ratni bubnjevi tutnje muze šute.Nitko nije izbrisao niciju kulturu ni muziku ni pisce ni film ali ocekivati da u pauzi granatiranja u Harkivu ili Kijevu cita Tolstoja ili Puskina i Ide na labuđe jezero je ipak malo neprimjereno trenutku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA