≫ 

Igor Mirović posetio set gde se snima film "Heroji Halijarda": Ugostio ga je Radoš Bajić

„Producentska kuća ′Kontrast studio′ i režiser Radoš Bajić na samom su kraju snimanja filma i serije koji osvetljavaju važan deo naše istorije“, rekao je predsednik Mirović

  • 0
Igor Mirović, Heroji Halijarda Foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je u Pranjanima snimanju scena za film „Heroji Halijarda“, u režiji Radoša Bajića, istakavši da je Pokrajinska vlada podržala ovaj projekat kako bi se prikazala istina o antifašističkoj borbi i velikom doprinosu koji je srpski narod dao za slobodu Evrope.

Film je inspirisan događajem koji se odigrao u leto 1944. godine, kada je izvedena jedna od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija, poznata kao operacija „Halijard“, u kojoj je sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima evakuisano i spaseno više od 500 američkih i drugih savezničkih pilota.

Prema Mirovićevim rečima, herojska antifašistička borba srpskog naroda, čija je Jugoslovenska vojska u otadžbini spasla više od pet stotina pilota, ekranizuje se uz podršku Pokrajinske vlade Vojvodine i Filmskog centra Srbije, u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije.

Producentska kuća ′Kontrast studio′ i režiser Radoš Bajić na samom su kraju snimanja filma i serije koji osvetljavaju važan deo naše istorije – događaje iz najveće operacije spasavanja američkih pilota tokom Drugog svetskog rata, što se ujedno smatra i najvećom operacijom spasavanja avijatičara u istoriji svetskog vazduhoplovstva“, rekao je predsednik Mirović, piše vojvodina.gov.rs.

U filmu i TV seriji o operaciji „Halijard“ nastupiće više od stotinu glumaca, među kojima su Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević i drugi.

Premijera je zakazana za proleće 2023. godine.

Video: Poznati glumac Netfliksove hit serije u Beogradu na meču Partizana i Budućnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA