≫ 

Merlin Monro, tragedija jedne zvezde i mit koji živi

Njen lik i ime prisutni su svuda

  • 1
Merilin Monro

Foto: Wikipedia

Šest decenija nakon prerane smrti jedne od njaboljih i najlepših glumica svih vremena, Merilin Monro, fatalna platinasta plavuša, pevačica i model, rođena kao Noma Džin Mortenson i dalje fascinira, a njen lik, delo, sudbina, nerazjašnjena smrt i danas okupiraju svetsku javnost.

Od tog 5. avgusta 1962. godine kada je svet obišla vest da je u 36. godini nađena mrtva u svojoj sobi, kontroverze i intrige vezane za njen ljubavni život, ali i smrt, a koje su išle i do Džona Kenedija, americkog predsednika i njegovog brata, punile su stranice svih svetskih časopisa.

Merlin Monro je možda morala da umre tog 5. avgusta ali u tom istom trenuktku rodila se legenda. Bila je jedna od najvećih zvezda sredinom 20. veka zahvaljujući i komedijama "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milionera", "Princ i igracica", "Majmunska posla" i "Neki to vole vruće". Za ulogu u tom filmu dobila je Zlatni globus.

Njen lik i ime prisutni su svuda, a čuveni portret iz 1964. godine, Endija Vorhola, u maju je prodat na aukciji za 195 miliona dolara, čime je postavljena nova rekordna cena jednog umetničkog dela nekog američkog umetnika. Taj isti čuveni lik našao se i na Er max patikama Nike Varhol/Monroe a postao je i Lego reprodukcija od 3.000 komada, ... dve futurističke kule u Ontariju nazvana su njenim imenom... I fabrika Matel napravila je Barbiku Merlin Monro.

Pre čuvenog pisca Artura Milera bila je dva puta u braku, prvi put se udala sa 16 za radnika u fabrici aviona Džejmsa Dafertija, a nakon toga za bejzbol zvezdu Džoa Dimađoa, od kojeg se brzo razvela zbog mentalnog nasilja.

Jedanaest godina stariji Artur Miler i ona venčali su se 1956. godine, a pet godina kasnije ostala je u drugom stanju. Nažalost, imala je spontani pobacaj, a potom još dva puta, što je jedan od razoga zašto je polako postajala labilna, a što je kulminiralo na snimanju filma "Neprilagođeni".

Miler je scenaro za taj film upravo pisao za nju, a reč je o filmu u kojem se nestabilna žena zaljubljuje u starijeg čoveka.

Umela je da kaže "u Holivudu ti plaćaju hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za dušu".

Prilikom izlaska sa psihijatrijske klinike na pitanje novinara odgovorila je pitanjem da li izgledam srećno?

"Kažem vam: u detinjstvu me niko nije želeo. Pred vama je usamljena devojka koja ima ideju da se probudi i nađe način kako da san postane stvarnost. Ja sam Merlin Monro, i to je moja priča o Pepeljugi".

Detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima jer ju je otac ostavio, a majka je poslata u bolnicu za mentalno obolele, zato i ne čude njene reči - "Niko mi nikad nije rekao da sam lepa dok sam bila devojcica. Svim devojcicama treba reci da su lepe, čak i ako nisu!".

Postala je poznata 1945. godine, tada je bila san svih fotoreportera i te godine pojavila se 33 puta na naslovnim stranama prestižnih magazina. Naredne godine lovac na talente Ben Luon joj je ugovorio audiciju u filmskoj kući 20th Century Fox, nakon čega je dobila ugovor i nedejnu platu od 125 dolara. Promenila je ime, počela je da snima filmove, među kojima je i ''''Sve o Evi"...

Merilin Monro u filmu ''Nijagara''

Foto: Wikipedia

 

Pomogla je karijeru Ele Ficdžerald, obećavajući vlasnicima kluba da daju šansu talentovanoj "crnoj pevačici", a za uzvrat će biti u klubu svake večeri. Ela Ficdžerald i danas, više od četvrt veka nakon smrti, važi za kraljicu džeza.

Alkohol, narkotici, tablete... gubljenje uloga u filmovima i često bolnicko lečenje ruinirali su joj život. U maju 1962. imala je poslednji javni nastup pevajući rođendansku pesmu predsedniku Džonu Kenediju.

U policijskom saopštenju pisalo je da je izvršila samoubistvo.

Autopsija je pokazala da je umrla od "akutnog trovanja barbituratima". Bočice sa pilulama nađene su pored njenog kreveta, ali ne i čaša sa vodom sa kojim bi ih popila. Čudno je bilo i to što u njenom stomaku, kako su pisali mediji, nije bilo ostataka pilula, ali i to što je služavaka Junis Murej vremenom menjala iskaze.

Prijatelju Frenku Sinatri se poverila da Kenediju nije bila ništa više od tela. Kratku aferu imala je sa čuvenim francuskim pevačem Ivom Montanom.

Mnogi smatraju da je Džo Dimađo bio njena najveća ljubav a i on se, za razliku od Milera i Dafertija nikada nakon nje nije oženio. Organizovao je njenu sahranu i nije pozvao nikoga iz Holivuda jer su je "oni samo povređivali".

Bez ozbira na čuveni hit Eltona Džona "Good Bye, Norma Jean" vreme je pokazalo da još nije došao dan da se svet oprosti od, prema ocenama Američke filmske idnustrije, jedne od 10 najboljih glumica u istoriji čovečanstva, a što između ostalog i potvrđuje film "Blonde", sniman sa budžetom od 22 miliona dolara, a čija se premijera na Netfliksu očekuje krajem septembra.

Video: Glumila Merlin Monro, pa je zamalo vetar odneo sa stene: Još pokazala šta nosi ispod haljine

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. avgust 2022 | 19:29

    BILA JE IDOL TOG VREMENA ALI JE PRETERALA SA TABLETAMA I ALKOHOLOM PA SU JE LAKO UBILI FBI AGENTI ZBOG VEZE SA BRACOM KENEDI ! NJEN NASTUP NA RODJENDANU PREDSEDNIKU JOJ JE DOSAO GLAVE !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA