≫ 

Sećate li se filma sa Čarltonom Hestonom čija radnja se odigrava 2022. godine? Evo šta su "pogodili"

U pitanju je film "Zelena soja" ("Soylent Green") reditelja Ričarda Flajšera iz 1972. godine

  • 1
Soylent green Foto: Profimedia/Courtesy Everett Collection / Everett

Pojedini reditelji i scenaristi uzimaju godine kao ideje za svoje filmove. Takav slučaj bio je sa 2022. godinom koja je poslužila kao inspiracija reditelju Ričardu Flajšeru ("Crvena Sonja", "20.000 milja pod morem", "Vikinzi")  i scenaristi Stenliju Grinbergu da snime film "Zelena soja" ("Soylent Green"), sada već daleke 1972. godine.

U pitanju je naučna fantastika sa Čarltonom Hestonom, Li Tejlor Jang i Edvardom Dži Robinsom u glavnim ulogama. 

Kako su tvorci to zamislili, industrijalizacija 20. veka dovela je do prenaseljenosti, zagađenja i globalnog zagrevanja zbog efekta staklene bašte. Njujork, prema filmu, 2022. godine, ima 40 miliona ljudi, koji žive u trošnim kućama, pun je beskućnika, od kojih mnogi nigde ne rade.

Malobrojni koji rade jedva sastavljaju kraj s krajem zbog velike nestašice hrane i radnih mašina, a većina stanovništva preživljava od obroka koje proizvodi Sojlent korporacija. Njihov najnoviji izum je "Zelena soja", dijeta za koju se tvrdi da je visokokalorična i zasnovana na planktonu. Ona je navodno hranljivija i ukusnija od prethodnih Crvenih i Žutih dijeta, ali oskudnija.

Čarlton Heston u ovom filmu glumi detektiva Frenka Torna, koji je rešava slučaj ubistva Vilijama R. Simonsona, privilegovanog člana društva, i to uz pomoć starog prijatelja i policijskog analitičara Sola Rota (Edvard Dži Robinson). Međutim, detektiv Torn ima probleme sa istragom, jer je slučaj povezan sa korporacijom "Sojlent", koji stoji iza proizvoda "Zelena soja".

Lik Čarlotna Hestona biva premešten na drugi slučaj, a ubica Vilijama R. Simonsona dobija zadatak da likvidira Torna. Ipak, detektiv saznaje zastrašuće stvari. Ako pogledate film, saznaćete, da ne otkrivamo.

Ostvarenje "Zelena soja" dobro je ocenjen na IMDB (ocena 7 od 10). Film je bio poslednji koji je snimio Edvard Dži Robinson. Čarlton Heston je bio divan prema njemu, i svaki dan mu je na setu donosio različita vina i vrste sireva.

Tokom snimanja, Edvard Dži Robinson je bio skoro potpuno gluv. Kako se navodi na IMDB, mogao je da čuje ljude samo ako bi mu govorili direktno u uvo. Scene njegovog dijaloga sa drugim ljudima morale su da budu snimljene nekoliko puta. Nije mogao da čuje reditelja Ričarda Flajšera kako viče "rez" kada je scena krenula naopako, pa bi Robinson često nastavljao da glumi scenu, nesvestan da je snimanje prestalo.

Filmska ekipa je, naravno, imala razumevanja za to. Film "Zelena soja" je rađena po romanu  "Make Room! Make Room!" Harija Harisona.

Prema ličnoj identifikaciji njujorške policije, detektiv Torn (lik Čarltona Hestona) je rođen 24. oktobra 1980. godine, tako da je u filmu imao 41 godinu 2022.

Li Tejlor-Jang (Širl) i Stiven Jang (Gilbert) bili su jedine zvezde filma koje su doživele da vide pravu 2022. godinu. Inače, neki elementi zapleta u ovom filmu su istiniti za 2022. godinu, poput nestašica hrane, siromaštva, zagaćenosti, globalnog zagrevanja, mnoštva beskućnika u Njujorku...

Reči detektiva Torna  "Okean umire, plankton umire..." ispostavilo se da su tačne. Podaci navode da je broj riba smanjio, kao i planktona, piše na sajtu IMDB.

Ono što definitivno nije tačno je podatak oko populacije Njujorka. U stvarnom životu, Njujork ima više od 20 miliona stanovnika, dok je u filmu taj broj 40 miliona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    8. avgust 2022 | 22:30

    Gledala sam,davno,taj film i cini mi se da je naziv bio"Zeleno sunce"a hrana za stanovnistvo je bila neka vrsta vestackog materijala.Sve u svemu dobar film i bilo bi super kada bi ga neki tv kanal prikazao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA