≫ 

Akademija se posle skoro 50 godina izvinila Sačin Litlfeder, kada su je pojedinci izvizdali tokom govora

- Nikad nisam mislila da ću doživeti dan kada ću ovo čuti, doživeti ovo - rekala je Sačin Litlfeder

  • 3
Sačin Lidlfeder, Marlon Brandon, dodela Oskara Printskrin: Youtube/Oscars

Skoro 50 godina nakon što je Sačin Litlfeder stala na binu dodele Oskara u ime Marlona Branda da govori o prikazivanju Indijanaca u holivudskim filmovima, Akademija filmske umetnosti i nauke joj se izvinila za zlostavljanje koje je pretrpela.

Muzej filma Akademije u ponedeljak je saopštio da će ugostiti Sačin, koji sada ima 75 godina, na veče "razgovora, lečenja i slavlja" 17. septembra.

Kada je Brando osvojio nagradu za najboljeg glumca u filmu "Kum" 1973. godine, Litlfeder, u haljini od jelenske kože i mokasinama, izašla je na scenu i održala govoro, postavši prva Indijanka koja je to uradila na dodeli Oskara.

Kada se 1973. godine pojavila u Brandovo ime, Litlfeder, tada 26-godišnjakinja, rekla je da joj je Brando dao instrukcije da ne dira statuetu Oskara, navodi "The Hollywood Reporter".

Litlfeder je u svom govoru rekla da "(Brando) sa velikim žaljenjem ne može da prihvati ovu veoma velikodušnu nagradu, a razlozi za to su tretman američkih Indijanaca danas od strane filmske industrije..."

Tada su joj navodi neki ljudi u publici izviždali. U godinama nakon toga, Litlfeder je rekla da je bila ismevana, diskriminisana i lično napadnuta zbog njenog kratkog pojavljivanja na dodeli Oskara.

Muzej Akademije je uputio pismo izvinjenja Sačin Litlfeder zbog svega ovoga.

- Zlostavljanje koje ste pretrpeli zbog ove izjave bilo je neopravdano. Emocionalni teret koji ste preživeli i cena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi. Preduga je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Za ovo nudimo i naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje", napisao je Dejvid Rubin, predsednik Akademija filmske umetnosti i nauke Sačin Litlfeder, prenosi "Daily Mail".

Sačin Litlfeder je rekla za The Hollywood Reporter da je "bila zapanjena"kada joj je Akademija izvinila.

- Nikad nisam mislila da ću doživeti dan kada ću ovo čuti, doživeti ovo - rekala je Sačin Litlfeder.

Podsetimo se njenog govora na dodeli Oskara 1973. godine:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    16. avgust 2022 | 13:34

    Trebalo im 50 godina da se izvine, onda i mi Srbi verovatno 2048.-2049.dobiti izvikjenje Amerike za ubijanje i bombardovanje Srbije...Vidim da im treba mnogo vremena, verovatno da dođe nova generacija koja nije u tome učestvovala...

  • Pavle

    16. avgust 2022 | 14:02

    Kome da se izvine,ubicima jedne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA