≫ 

Umro Volfgang Petersen

Bio je jedan od najpoznatijih reditelja na svetu

  • 2
Volfgang Petersen Klint Istvud

Foto: Columbia Pictures Corporation / / AFP / Profimedia

Volfgang Petersen, nemački reditelj i autor nekih od najvećih holivudskih hitova, kao što su Neverending Story, The Perfect Storm, Air Force One, Das Boot, Outbreak, In the Line of Fire, umro je u 81. godini posle borbe sa rakom pankreasa, na rukama Marije Antoanete, žene s kojom je bio u braku 50 godina, piše Deadline.

Petersen je započeo svoju karijeru u Nemačkoj, ali odazvao se pozivu Holivuda posle svog hit filma iz 1981. godine, klaustrofobičnog spektakla iz Drugog svetskog rata Das Boot, za koji je nominovan za 6 Oskara (dobio je dva, za scenario i režiju).

Prvi veliki holivudski uspeh doživeo je sa filmom Neverending Story (1984), koji je postao zlatni standard u domenu Fantasy ostvarenja, a usledio je zanimljivi Sci-Fi Enemy Mine, koji i danas ima kultni status u krugovima poštovalaca ovog žanra.

Ubrzo je postao jedan od najtraženijih reditelja akcionih filmova, i usledili su blokbasteri The Perfect Storm (2000), Air Force One (1997), Outbreak (1995), In the Line of Fire (1993), Shattered (1991), Troy (2004) i Poseidon (2006).

Petersen je bio veoma poštovan među kolegama, a njegovi veliki prijatelji i poštovaoci su bili Klint Istvud, Harison Ford, Džordž Kluni, Bred Pit, Rene Ruso, Glen Klouz, Mark Volberg, Dastin Hofman, Morgen Frimen i Dajen Lejn.

Petersen je rođen za vreme Drugog svetskog rata u Emdenu u Nemačkoj. Počeo je da režira kratke i TV filmove 60-tih i 70-tih fodina. Iza njega ostaje sin Danijel Petersen i dvoje unučića. 

(Telegraf/Deadline)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli

    17. avgust 2022 | 09:14

    Mogli ste nazive folmova u prevodu da napišete, ne znaju svi engleski. Glumite nešto ni sami ne znate šta. U zdravlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA