≫ 

Zna se koja poznata glumica će igrati u seriji "Sablja", koja se bavi ubistvom Zorana Đinđića

Tvorci serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, koji stoje iza ostvarenja "Jutro će promeniti sve"

  • 5
Zoran Đinđić Foto: Profimedia/Thomas Kühler/AFP

Hrvatski "Drugi plan" i bugarski "Agitprop", dve od vodećih produkcijskih grupa u jugoistočnoj Evropi, zajednički ulaze u koprodukciju predstojeće dramske serije "Sablja", političkog trilera koji se vrti oko ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine, koju će producirati kuća "This and That Productions" iz Beograda, na čelu sa Snežanom van Houwelingen.

U seriji, koju su kreirali Goran Stanković i Vladimir Tagić, glumi srpsko-danska glumica Danica Ćurčić, koju znamo po njenoj ulozi u filmu "Mrak" Dušana Milića

Kompanije su ugovor objavile u ponedeljak na Sarajevo Film Festivalu, piše "Variety".

Stanković i Tagić su počeli da razvijaju "Sablju" kada su završili svoju prethodnu seriju "Jutro če promeniti sve".

- Kada smo završili "Jutro če promeniti sve", osećali smo se kao da smo ispričali priču koju smo želeli da ispričamo, i iako je bila potražnja za drugom sezonom, odlučili smo da se fokusiramo na sledeću stvar -  objašnjava Stanković 2019. godine i dodaje:

- "Sablja" je došla sasvim prirodno kao tema koja nas duboko zabrinjava i koja označava veliku crnu rupu u našoj novijoj istoriji - rekao je reditelj.

Serija istražuje ubistvo Đinđića i njegove političke reperkusije kroz oči tri lika – reportera, policijskog inspektora i mladog kriminalca – i uticaj koji ono ima na njihove živote, pisao je "Variety" 2019. godine

- Koliko god se bavi širokom slikom političkih događaja, ono duboko zadire u lične živote likova koje pratimo - kaže Stanković.

FEST, film Danica Ćurčić Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Serija je smeštena u 2003. godinu, u veoma specifičan period u prošlosti naše zemlje, kada se upravo desila demokratska revolucija i kada je sukob između delova starog sistema i potrebe za promenama bio na vrhuncu - dodaje Tagić i dodaje:

- Srbija je tada bila „potpuno drugačija država nego što je sada -  ističe Tagić i nastavlja:

- Bilo je toliko neodgovorenih pitanja, mogućih rešenja i nade da će doći do velike promene. Stoga je postavljanje serije u to određeno vreme bilo "ključno" - dodaje on.

"Sablja" se bavi prekretnicom u novijoj istoriji Srbije koja je uticala na živote mnogih generacija, napominje Stanković.

- Ubistvo Zorana Đinđića je verovatno najvažniji politički događaj u modernoj srpskoj istoriji. Još uvek živimo sa posledicama ovog čina koji je zatvorio mogući put ovom društvu. Nikada nećemo saznati kuda nas je taj put mogao odvesti - naveo je tada Stanković.

Video: Na crvenom tepihu i glumac Milan Marić: Svečano otvoren 28. Sarajevo Film Festival

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    19. avgust 2022 | 11:22

    Pitamo se ko je ubio premijera.Jedno je jasno posle ovoliko godina.Ubili su ga oni koji su želeli zlo Srbiji, oni kojima su bili ugroženi lični interesi, domaći izdajnici, strane agenture zemalja koji su isto u tome videli svoje interese.A oni sami znaju kako i koliko su u tome učestvovali i ima ih sigurno mnogo više od onih koji su osuđeni za to delo kao sami izvršioci.Ja mogu da nagađam, ali pravu istinu o tome ko su i šta su i kako će se bogu predstaviti jednog dana znaju oni sami, te ih prepuštam njihovoj sudbini, kada već ovozemaljsko tužilaštvo i sud nisu hteli time da se bave detaljnije.

  • Bbsr

    19. avgust 2022 | 16:06

    Pitali ste MI6... Da Vam da tacne podatke,da ne pogresite kod snimanja!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA