≫ 

Petar Božović o patrijarhu Pavlu: "Bio božji čovek na zemlji, pri svakom susretu s njim osećao da sam grešan"

- Šta i kako biti čovek? To je najteže iskušenje - naveo je glumac

  • 1
Partijarh Pavle, Petar Božović Foto: Profimedia/KOCA SULEJMANOVIC/AFP, ATA Images

Jedan od najvoljenijih patrijarha Srpske pravoslavne crkve bio je patrijarh Pavle. Rodio se na današnji dan, 11. septembra 1914. godine, njegovim mislima i delima divili su se mnogi ljudi.

Reči hvale o patrijarhu Pavlu izrekao je glumac Petar Božović.

- Pavle je bio božji čovek na zemlji. Moram da vam priznam da sam se pri svakom susretu s njim osećao da sam grešan. Razmišljajući o njegovim porukama, nekako mi uvek prva padne izgovorena ona u ratu: „Budimo ljudi.“ Setim se tada svog detinjstva. Nisam mogao da dočekam da napunim 18 godina. Razmišljao sam kada ću da postanem čovek. Kad sam postao punoletan, shvatio sam da sam tek tad bez igde ikoga. Šta i kako biti čovek? To je najteže iskušenje - nave jeo Petar Božović pre nekoliko godina za "Kurir".

O patrijarhu Pavlu napravljene su brojne pesme, a ovo je jedna od njih.

Podsetimo se neki mudrih misli patrijarha Pavla, prenosi edukacija.rs.

"Da je Bog hteo da čovek puši, ugradio bi mu odžak."

"Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade."

"Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi."

"Pozvani smo da činimo saglasno svome zvanju, onoliko koliko možemo i koliko nam je Bog dao. Ni manje, ni više, a ono što mi ne uspemo da učinimo, to ostaje da učini Gospodin i nadopuni naše nedostatke."

"Čovek ne može birati vreme u kojem će se roditi i živeti. Od njega ne zavisi ni od kojih roditelja, ni od kog naroda će se roditi, ali od njega zavisi kako će on postupati u datom vremenu: da li kao čovek ili kao nečovek, bez obzira na to u kojem narodu i od kojih roditelja."

"Da je i svima nama, kao ljudima i hršćanima, jasno načelo da “zlo dobra donijeti neće”, da je “krv ljudska hrana naopaka”, stvari bi išle srećnije."

"Kad se čovek rodi, celi svet se raduje, a samo on plače. Treba živjeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo on se raduje."

"Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki da preživimo kao zločinci i neljudi."

"Naša je obaveza da pomažemo bližnjem u nevolji, ali ne čineći pri tom nikakvo nasilje, jer svako je slobodan da izabere da li će da krene putem spasenja."

"Smirenost je dakle, braćo i sestre, majka sviju evanđelskih vrlina, jer se Bog gordima protivi, a smirenim daje blagoslov."

"Prava vernost je ona koja je razumna, evanđelska, kao ova koju je pokazao Spasitelj."

"Mrtav je pred Njim onaj koji je grešnik, koji se ne kaje i koji u Njega ne veruje."

"Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha."

"Kada je sujeta prisutna onda dolazi do gordosti, svađe. Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana."

"A pred našim duhovnim očima da nam je sloga i evanđelska ljubav i da ih uzajamnim praštanjem čuvamo kao zenicu oka. Onome, pak, ko nas zlurado zapita ko je ovde ostao pobednik, a ko pobeđeni da znamo i mirno i jasno i sebi i njemu odgovoriti: Ovde su se srela braća koja su to bila i ostala."

Video: Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA