≫ 

Domaći film "Da li ste videli ovu zenu" premijerno prikazan u Veneciji

Gojković prisustvovala projekciji srpskog filma u Veneciji

  • 0
GOJKOVIC SRPSKIFILM VENCIJA Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

Svetska premijera filma "Da li ste videli ovu ženu", reditelja Matije Glušanovića i Dušana Zorića, održana je juče kao deo programa 79. Venecijanskog festivala, u selekciji "Nedelja kritike", što su autori nedavno naveli kao "veliku potvrdu i podstrek za dalji rad".

Reditelji su istakli da ovaj film predstavlja rezultat zajedničkog rada u trajanju od pet godina, koji su oni započeli još kao studenti treće godine, nakon čega je nastupio periodični rad na njegovom ostvarenju.

Zorić je za Tanjug istakao da su se kao autori nadali da će film proći dobro, ali da je premijera na Venecijanskom filmskom festivalu prevazišla sva očekivanja.

GOJKOVIC SRPSKIFILM VENCIJA Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

Prema rečima autora, "Da li ste videli ovu ženu" govori o tri života jedne srednovečne žene koja na različite načine pokušava da "iskoči iz svoje kože i promeni tok života".

U glavnoj ulozi ovog ostvarenja našla se Ksenija Marinković, koju su reditelji izabrali nakon što su čuli njenu izjavu da naša filmska scena nema dovoljno ženskih junakinja, tokom FEST-a 2017.

Pored ove glumice, glumačku ekipi čine i Boris Isaković, Jasna Ðuričić, Goran Bogdan, Olga Odanović i drugi.

GOJKOVIC SRPSKIFILM VENCIJA Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

Film je u trci za prestižnu nagradu Zlatnog lava za najbolji debitanski film.

Gojković prisustvovala projekciji srpskog filma u Veneciji

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanje Maja Gojković prisustvovala je danas svetskoj premijeri srpskog debitantskog igranog film "Da li ste videli ovu ženu" reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, koji je prikazan u okviru zvaničnog takmičarskog programa "Međunarodne nedelje filmske kritike" (Settimana Internazionale della Critica), saopštili su iz ministarstva.

GOJKOVIC SRPSKIFILM VENCIJA Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/ Dario Konstantinović

Gojković je tom prilikom istakla da je izuzetno važno da je Srbija, posle 8 godina prisutna na jednom od najprestižnijih festivala u oblasti filma, a imajući u vidu da je Venecijanski filmski festival i najstarija smotra filma na svetu, ovo predstavlja veliki uspeh za Srbiju, srpski film, ali i za ove mlade reditelje.

"Zaista je važno za našu državu što smo posle dužeg vremena prisutni u Veneciji. Prisutni smo u takmičarskom programu za mladog zlatnog lava, jer je ovo debitantski film dva mlada režisera iz Srbije", naglasila je Gojković i dodala da to pokazuje i sve veći značaj srpske kinematografije u evropskim i svetskim okvirima.

Ministarka kulture je napomenula da je izuzetno važno to što Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja u poslednjih nekoliko godina aktivno rade na pomoći i podsticanju filmske i audio-vizuelne industrije u našoj državi upravo sa ciljem da se podigne domaća filmska industrija.

"Mnogo truda i sredstava smo uložili da privučemo i strane producente da što više snimaju u Srbiji i filmove i serije. Time, za jedan uloženi evro mi dobijamo četiri, jer oni troše svoj novac u Beogradu i širom Srbije gde snimaju filmove, ali su uposleni naši filmski radnici, što je takođe veoma važno za sve nas", ukazala je Gojković i dodala da je Srbija uspela da se nametne kao jedna od najprivlačnijih destinacija u regionu za produkciju audio-vizuelnih dela, što je doprinelo razvoju ovog sektora, povećanju broja zaposlenih, pre svega u kulturi, i napretku privrede u celini.

Venecijanska međunarodna nedelja filmske kritike, koje se ove godine održava 37. put, od 31. avgusta do 10. septembra 2022. godine, na programu ima izbor od sedam debitantskih filmova u konkurenciji i dva van takmičarskog programa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA