≫ 

Sećanje na Davora Dujmovića: Kako je pričao o liku Perhana, Mute iz Složne braće, Kusturici, Neletu Karajliću

Davor Dujmović je 1996. godine dao intervju za časopis "Huper", gde je govorio o svojoj karijeru, te poznanstvu sa Emirom Kusturicom i Neletom Karajlićem

  • 2
Davor Dujmović Printskrin: Youtube/perhancom

Davor Dujmović bio je jedan od najpoznatijih glumaca mlađe generacije. Na današnji dan se rodio, a svi ga se sećamo po ulogama Perhana u filmu "Dom za vešanje", Mute iz "Složne braće", u "Top listi nadrealista".

Nažalost, preminuo je kada je imao samo 30 godina, a u njegovu čast ćemo se prisetimo kako je govorio o svom radu.

Davor Dujmović je 1996. godine dao intervju za časopis "Huper", gde je govorio o svojoj karijeru, te poznanstvu sa Emirom Kusturicom i Neletom Karajlićem.

Na početku razgovora otkrio je kako se našao na filmu.

- Ja sam u suštini muzičar. To sam rekao u Kanu na konferenciji za novinare. Kao klinca su me mama i tata upisali u muzičku, a ja sam se odlučio za klavir. Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi, koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao - rekao je tada Davor Dujmović, a onda je govorio o liku Perhana iz filma "Dom za vešanje".

- Perhan je došao kao sudbina da dobijem glavnu ulogu posle filma "Otac na službenom putu". Perhan je kult nečeg ciganskog i biće to još dvesta godina. Mnogi tvrde da je "Dom za vešanje" Kustin najbolji film - naveo je glumac.

Na pitanje da li sebe smatra umetnikom, rekao je sledeće:

- Razni ljudi sebe nazivaju umetnicima i malo mi je bez veze da o tome pričam. Sudeći po onome što sam napravio, glupo bi bilo reći da nisam umetnik. Ja ne znam da li je iko iz prethodne Jugoslavije nominovan za evropskog Oskara osim mene.

Mislim da neko ko je bio među pet najboljih glumaca u Evropi kao ja, mora biti umetnik. Za mene je to neka vrsta rokenrola. Ja sam u stanju da radim raznorazne postove i oni će imati umetničku vrednost. Šta god da radim, trudim se da to ne bude prosto i jednostavno - rekao je Dujmović.

Davor je svojim učiteljem smatrao jednog čoveka.

- To je apsolutno Emir Kusturica. Poznajemo se 15 godina. Osim što smo zajedno snimali, bili zajedno u apartmanu, a snimanje njegovih filmova traje duže od godinu dana. I kada nismo snimali, bili smo zajedno, sve ovo vreme dok nije počeo rat.

Dosta sam naučio od kamermana Vilka Filača koji je snimao sve Kustine filmove. Kusta nam je svima bio kao razredni starešina - rekao je tada Davor.

Tokom intervjua se osvruno i na "Složnu braću", gde je igrao lik Mute.

Imao sam tu sreću da naučim da glumim pred kamerama, od onog trenutka kad se kamera uključi. Na snimanju "Složne braće" režiser je pokušao da mi objasni neku scenu, ali ga je Nele prekinuo i rekao mu da me pusti da to "odradim" kako ja mislim.

I posle tog kadra Nele je plakao od smeha. Ta scena će ući na video-kasetu "Složna braća" - rekao je Davor i objasnio kako je nastao lik Mute.

- Nele i ja smo jedini stari sarajevski nadrealisti u Beogradu. Pre dve i po godine razgovarali smo o seriji, onako neobavezno, a Nele je polako pisao scenario. Za lik koji ja igram odlučili smo se jer sam u "Top listi nadrealista" imao odličan skeč gde se iznerviram u fabrici "ničega".

Onda smo odlučili da budem nervozni brka koji nema pojma ni o čemu - naveo je Davor, a prenosi Yugopapir.

Dujmović je otkrio šta voli da sluša.

- Najjednostavniji odgovor je rokenrol i rege. To je muzika koju slušam, cenim i poštujem. Naravno, tu je i domaći rokenrol - YU nostalgija. Od regea najviše volim Boba Marlija, a od rokera Stonse, Police. A domaći rokenrol ima neku svoju priču... - rekao je tada Davor.

(Telegraf.rs/Branka Gajić, snimio: Branislav Nacić, obrada: Yugopapir (Huper, 1996.))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krug dvojke

    20. septembar 2022 | 17:29

    Beograd je Beograd ali je Sarajevo ipak dalo najjaca imena bivse drzave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA