Da li je moglo doći do erupcije i stvaranja Uklete planine? Geolog analizirao 6. epizodu "Prstenova moći"

Tekst sadrži spojlere poslednje epizode "Rings of Power"

  • 2
The Lord of the Rings The Rings of Power  Morfydd Clark, Gospodar prstenova, Prstenovi moći Foto: Profimedia/Amazon/Everett

Šesta epizoda "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" završena je spektakularnim otkrivanjem ikoničnog mesta Srednje zemlje: Mount Doom, Uklete planine (Planine usuda, u drugim prevodima).

Ispostavilo se da je misteriozni mač koji je Teo otkrio u prvoj epizodi emisije ključ koji da se otvori kapija koja je prolila vodu kroz tunele koje su iskopali Orci. Bujični tok pao je u utrobu aktivnog vulkana. Naknadna erupcija planine kada je voda udarila u podzemnu lavu bila je poput nuklearne bombe koja je pretvorila pastoralne Južne zemlje u ono što će na kraju biti poznato kao Mordor.

Voditelji serijala Džej Di Pejn i Patrik Mekej kažu da se o ovom preokretu pomno razmišljalo u sobi za pisce, te da su pokušali da povežu Tolkinove najveće teme koje se ponavljaju, piše THR.

- Ogromna tema kod Tolkina je zaštita životne sredine i način na koji mašine i industrijalizacija uništavaju zemlju - kaže Mekej.

- Želeli smo da to bude centralno i ključno sve vreme. To je tema koja se pojavljuje iznova i iznova tokom serije. Pa smo u sobi za pisce pitali: Šta ako je Mordor lep? Sve bukolično kao Švajcarska. I šta bi se onda moglo dogoditi da to preobrazi? Razgovarali smo o trovanju zemlje — koje počinje u prvoj epizodi sa kravom. Onda saznate da se tuneli kopaju i da se sumpor diže u vazduh. Sve se razvija ka ovom geološki realističnom načinu erupcije vulkana, koje sada zamračuje nebo iz vrlo praktičnog razloga - Adar, naš negativac, vidi Orke kao svoj narod koji zaslužuju dom gde ih sunce ne muči. Nadamo se da će to iznenaditi ljude.

The Lord of the Rings The Rings of Power  Morfydd Clark, Gospodar prstenova, Prstenovi moći "Gospodar prstenova: Prstenovi moći" / Foto: Profimedia/Amazon/Everett

Ali da li je preusmerena voda zaista mogla da izazove erupciju kao u epizodi? Džefri Кarson, profesor nauka o Zemlji i životnoj sredini na Univerzitetu u Sirakuzi, koji je specijalizovan za vulkansku aktivnost, osvrnuo se na osnove koncepta.

Osnovna ideja je sledeća: voda često igra ključnu ulogu u izazivanju vulkanskih erupcija - posebno kada je dotični vulkan na morskom dnu. Ako bi se reka izlila u kopneni vulkan kao što je Mount Doom, pomešana sa magmom i nije bilo načina da nastala para izađe (kao, recimo, ako je nadolazeća voda blokirala rupu koju su orci iskopali), zaista bi moglo doći do eksplozije.

- Nasilne vulkanske erupcije se dešavaju velikim delom zato što je uključena voda. Voda je rastvorena u magmi. Magma se uzdiže na površinu, voda pravi mehuriće koji se mogu pretvoriti u paru, a para i voda se šire tako brzo da u suštini raznose magmu. Te stvari se gomilaju blizu centralnog otvora i to je ono što čini velike vulkane - kaže Karson.

Takoreći, ova erupcija je pre eksplozija pare nego masivne magme koja se vekovima skupljala u Srednjoj zemlji.

- Ako je ta voda u ograničenom prostoru, poput uskog grla, doći će do erupcije pare - mi to nazivamo freatomagmatskom erupcijom - dodaje on.

- Vidimo da se to dešava na Havajima sve vreme gde lava teče u okean.

Profesor se ipak zapitao kako bi neko mogao da kopa tunel do komore magme kada se one nalaze najmanje dva kilometra ispod površine Zemlje.

Sledeće nedelje emituje se pretposlednja epizoda prve sezone Prime Video "The Rings of Power". Кao i šestu epizodu, režirala ju je švedska rediteljka Šarlot Brandstrom.

- Mislimo da su Šarlot Brandstrom, rediteljka, i Aleks Dizenhof, snimatelj, uradili neverovatan posao sa sedmom epizodom - kaže Mekej.

- Videćete ko će preživeti erupciju Mount Doom. Epizoda govori o posledicama i Galadrijel se suočava sa posledicama svoje odluke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lolzi

    2. oktobar 2022 | 10:12

    Iskreno krš serija , jedna dobra scena ne čini seriju vrhunskom ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA