Preminula Sačin Litlfeder, koja je pre 5 decenija umesto Marlona Branda odbila nagradu Oskar

Pre nekoliko nedelja je dobila izvinjenje od Akademije filmske umetnosti i nauke zbog tretmana ove organizacije na dodeli Oskara 1973. godine

  • 1
Sačin Lidlfeder, Marlon Brandon, dodela Oskara Printskrin: Youtube/Oscars

Aktivistkinja Sačin Litlfeder preminula je u 75. godini, nedeljama nakon što je dobila izvinjenje od Akademije filmske umetnosti i nauke zbog tretmana ove organizacije na dodeli Oskara 1973. godine, kada je odbila nagradu Akademije u ime Marlona Branda.

Akademija filmske umetnosti i nauke saopštila je da je Litlfeder umrla u nedelju u svom domu u Novatu u Kaliforniji, prema njenom staratelju.

Organizacija je pre dve nedelje održala događaj u čast Litlfeathera za veče "razgovora, lečenja i proslave".

Kada je Brando osvojio nagradu za najboljeg glumca u filmu "Kum", Litlfder, u haljini od jeleće kože i mokasinama, je umesto glumca došla na ceremoniju koja je održana 1973. godine, izašla na scenu, i postala prva Indijanka koja je to uradila na dodeli Oskara.

Kada se 1973. pojavila u Brandovo ime, Litlfeather, tada 26-godišnjakinja, rekla je da joj je Brando dao instrukcije da ne dira statuetu Oskara; i od strane producenta emisije Hauarda Koha da ograniči njene primedbe na 60 sekundi, pod pretnjom hapšenja ako ode tokom vremena, navodi The Hollywood Reporter.

Litlfeder je u svom govoru rekla da ""Brando sa velikim žaljenjem ne može da prihvati ovu veoma velikodušnu nagradu i razlozi za to su tretman američkih Indijanaca danas od strane filmske industrije -  i na televiziji u reprizama filmova, kao i sa nedavnim dešavanja u koja su se desila svojevremeno u Wounded Knee-ju u Južnoj Dakoti."

Neki u publici su je izviždali. Džon Vejn, koji je u to vreme bio u bekstejdžu, navodno je bio besan. U godinama nakon toga, Littlefeather je rekla da je bila ismevana, diskriminisana i lično napadnuta zbog svog kratkog pojavljivanja na dodeli Oskara.

Zbog svega ovoga, Akademija se posle skoro pet decenija izvinila Sačin Litlfeder, prenosi Daily Mail.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сл.Ђ.Бијелић

    3. oktobar 2022 | 10:54

    Нека почива у миру Мало Перо....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA