≫ 

Zvezda "Montija Pajtona" je bio smrtno bolestan: Tri godine je krio svoju dijagnozu, pa je rešio da progovori

- Hteo sam da kažem: "Vidi, imao sam mnogo sreće i preživeo sam. A možeš i ti." - rekao je Erik Ajdl

  • 0

Zvezda "Montija Pajtona" Erik Ajdl otkrio je da je odlučio da svoju dijagnozu (rak pankreasa) drži u tajnosti dok ne bude znao da će preživeti.

Komičar i pisac, 79, otkrio je ranije ovog meseca da je pre tri godine dobio retku ranu dijagnozu i da je uspešno lečen od te bolesti.

Eriku je bolest dijagnostifikovana rano nakon što ga je prijatelj sa kojim je boravio u Sjedinjenim Državama pozvao da se podvrgne nizu testova kako bi pomogao svom prijatelju - doktoru - u njegovim studijama preventivne medicine.

Dijagnozu mu je saopštio njegov prijatelj, koji ga je prosvetlio da postoje dobre šanse da se rak ukloni operacijom zbog retke rane dijagnoze.

Erik je u intervjuu za The Guardian rekao da je prilično hrabro podneo kada mu je rečeno da boluje od raka pankreasa

- Nisam plakao dok nisam znao da ću preživeti. Upravo sam nastavio sa tim. Ja sam Britanac! Pokušavate da ne pokažete emocije pred opasnošću - rekao je Ajdl i naveo da je samo porodici rekao da ima ovu opaku bolest, ali ne i prijateljima, kako bi ih poštedeo brige.

Priznao je da nije imao vremena da bude šokiran jer je u roku od 10 dana od dijagnoze bio u bolnici na operaciji. Posle pet sati na operacionom stolu, rak je uklonjen savršeno.

Čuvao je vesti u tajnosti tri godine, podvrgavajući se testiranjima dva puta godišnje.

- Živeo sam šest meseci do šest meseci na testovima. Nisam znao koliko mi je još ostalo. Nedavno sam posetio svog doktora i tada sam doživeopravi šok. Pitao sam ga koliko mi je ostalo, a on je rekao: "10 godina" - rekao je Erik.

Ajdl se pridružio organizaciji Stand up to Cancer u pokušaju da poveća svest o istraživanju raka i nedavno se pojavio na američkoj verziji "Maskiranog pevača" kao deo kampanje.

- Hteo sam da kažem: "Vidi, imao sam mnogo sreće i preživeo sam. A možeš i ti." Čuo sam od toliko ljudi koliko im je to značilo. I to me guši. To me tera da plačem - rekao je Ajdl o svojoj odluci da otkrije svoju dijagnozu, prenosi Daily Mail.

On navodi svog starog prijatelja Džordža Harisona kao „odličan primer“ dostojanstvenog umiranja. Zvezda Bitlsa preminula je od raka pluća u dobi od 58 godina 2001. godine, a Erik je bio među onima na samrtnoj postelji.

- Uvek mi je govorio: "Pa, možeš da imaš novca koliko hoćeš, možeš da budeš najpoznatija osoba na svetu, ali ćeš ipak morati da umreš". ... 'Bilo je fantastično videti nekoga kako mirno umire bez panike, žaljenja ili gorčine - rekao je Erik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA