≫ 

Sniman je četiri godine: Film "Gde si, Adame?" je prilika da vidimo svakodnevicu svetogorskih monaha

- Ovo je jedinstvena prilika da publika vidi taj monaški način života. Monasi pred kamerama iznose i svoju tugu i svoju sreću, kajanje, radost - rekla je gostujući na RTS-u Katarina Damian

  • 2
Film Gde si Adame Foto: MCF MegaComFilm

Premijera filma "Gde si, Adame?" zakazana je za 6. oktobar, a ovaj dokumentarac prikazuje povučen monaški život pun autentičnih likova i svakodnevnih svetaca.

Dokumentarni film "Gde si, Adame?", koji će se uz blagoslov Patrijarha Porfirija, sniman je četiri godine, a reč je o fascinantnom izveštaju o potpuno neuporedivom načinu života unutar napredne monaške zajednice usred 21 veka, piše RTS,

- Autor filma je ukrajinski producent, đakon Aleksandar Pliska, koji je zajedno sa rediteljem Aleksandrom Zaporošenkom snimio film. Pliska je u stvari tokom svog boravka, tokom čitave decenije u svetogorskom manastiru Dohijar, došao na ideju da živeći rame uz rame sa tim monasima, radeći sa njima, da treba da snimi film“ - rekla je gostujući na RTS-u Katarina Damian.

- Ovo je jedinstvena prilika da publika vidi taj monaški način života. Monasi pred kamerama iznose i svoju tugu i svoju sreću, kajanje, radost - dodaje gošća Jutarnjeg programa.

To su ljudi od krvi i mesa koji vode jedan isposnički život, povučen monaški život posvećen Bogu.

Film Gde si Adame Foto: MCF MegaComFilm

Glavni junak filma, iguman manastira, je vedar i harizmatičan stariji čovek, Grigorije, koji sa dugogdišnjim monaškim iskustvom iznosi svoje duboko razumevanje ljudske duše i njene želje da se vrati u stanje koje je svojstveno ljudskoj prirodi Adama.

- Moram da kažem da sam zapisivala neke mudrosti jer sam imala prilike da pogledam film. I kako kaže glavni akter, koji je nažalost, u međuvremenu preminuo, 'najveća vrlina kojoj sam se naučio na Svetoj Gori je vrlina trpljenja'. U današnjem svetu materijalnog, vi vidite jedan paralelan svet i pitate se, gde nam je duhovnost, a moram da kažim i postidite se - rekla je Katarina Damian.

Manastir Dohijar

Pravoslavni grčki manastir Dohijar na Svetoj Gori, nalazi se na jugozapadnoj obali poluostrva Atos. U X veku osnovao ga je sveti Jevtimije Atonski. Deseti je u hijerarhiji od 20 svetogorskih manastira.

U manastiru živi oko 50 monaha, a krsna slava manastira je Aranđelovdan, piše RTS.

Pogledajte trejler:

Video: Brojne poznate ličnosti zasijale na crvenom tepihu: Održana premijera filma Trag divljači

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kralj

    5. oktobar 2022 | 17:48

    Begaj bre..

  • Vitez sa ekskaliburom.

    5. oktobar 2022 | 20:57

    Pravoslavlje, dolazi sa juga. Pravoslavlje, ispunjava zelje. Tvoja suza zaledjena ceka. Pravoslavlje, narodno veselje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA