"To je Toma": Bio je Božji čovek, dostojanstven i potpuno lud. Prikazan dokumentarac o velikom pevaču

- Kada me je zaprosio, rekla sam mu: "Ti si bio ženjen četiri puta, imaš dete, stariji si od mene, a ne dopadaš mi se". A, on mi je odgovorio: "Ma, dopadam se ja tebi ali ti to ne znaš!" - ispričala je njegova supruga Gordana

  • 1
toma zdravkovic Foto: Komuna Design Centar

Povodom tridesetjednogodišnjice smrti Tome Zdravkovića večeras je u bioskopu "Cine Grand" u Nišu premijerno prikazan dokumentarni film "To je Toma" koji je producirala City grupa uz pokroviteljstvo Centra za kulturu u Aleksincu. Bioskopskoj projekciji prisustvovala je i Gordana Zdravković, supruga legendarnog pevača koja je istakla da je srećna što Toma nije zaboravljen ni tako dugo nakon što je preminuo.

Pre ulaska u salu, porazgovarali smo sa Gordanom koja je priznala da Tomu nikada nije prežalila.

- Ne žalim ni za čim što sam sa njim imala u životu, jedino mi je žao što ga više nema. Sa njim nije bilo lako, naročito u početku ali kada sam shvatila ko je Toma, šta je njegov život i šta mu je važno, više nije bilo nikakvih problema, ja sam ga samo pratila - rekla je Gordana.

Govoreći o trajnosti njegove popularnosti, istakla je da je Tomina tajna to što su njegove pesme istinite.

- Sve njegove pesme su doživljene, nikada nije hteo da radi komercijalu, uvek je govorio da će raditi ono što je vredno, istinito, što će ostati da živi i posle njega. Njegove pesme su bile deo njegovog života, svako je prepoznao njegovu emociju, nikada nije bilo fola i to je publika prepoznavala – kazala je Tomina udovica.

Gordana je učestvovala i u dokumentarcu i iznela sećanja na dane provedene sa Zdravkovićem.

- Od detinjstva je želeo da peva... Pričao mi je da mu je deda bio pop, i da ga je jednom pitao: "A bre sinko, što i ti ne bi bio pop?". A, Toma mu je odgovorio: "Dedo, ja bih voleo da pevam, ali ne mrtvima nego živima!" – rekla je Gordana.

"Ma, dopadam se ja tebi, ali ti to ne znaš"

Prisećajući se prvog susreta sa njim, kazala je da je Toma imao harizmu.

- Kada me je zaprosio, rekla sam mu: "Ti si bio ženjen četiri puta, imaš dete, stariji si od mene a ne dopadaš mi se". A, on mi je odgovorio: "Ma, dopadam se ja tebi ali ti to ne znaš!". Nisu ga interesovale nagrade, voleo je ljude. Sećam se da smo jednom svratili u Aleksinac, čekao je drugu smenu rudara u kafani i pevao im je celu noć. Voleo je Jugoslaviju i mnogo ga je pogodilo kada su počeli ratovi – opisivala je Gordana pokojnog supruga.

Prisećajući se njegovih poslednjih dana, kaže da joj je bilo jako teško.

- Bio je sedam dana u komi i kada se probudio rekao mi je: " Gogi, ala sam se naspavao. I znaš šta mi se jede, jedna ljuta pljeskavica, papričica, jedno pivo i paradajz". Kada je završio, kazao je "Nikada nisam tako slatko jeo" – pričala je Zdravkovićeva supruga.

O Tomi je u filmu govorila i Tanja Bošković sa kojom je glumio u „Balkan Ekspresu“.

- Sećam se da ga u stvari nikada nisam dobro upoznala ali mislim da je i pred njim ostalo mnogo tajni o njemu samom. Toma je imao kombinaciju neverovatnih osobina, veliku duhovitost, nežnost, razbarušenost, bio je dostojanstven i potpuno lud. To što smo mi doživeli u toj kući na Dunavu, to je neprepričljivo. Potajno sam želela da Toma napiše pesmu o meni, nikada to nije uradio ali mi je otpevao sve što sam ikada želela – rekla je popularna glumica.

Bio je lep dan kad smo ga sahranjivali, iznenada se podigla oluja

Danica Maksimović prisetila se jedne anegdote sa njihovog zajedničkog putovanja.

- Vozili smo se zajedno do Žabljaka, imao je jednu flašu sa više od litra lozovače. Ona flaša đa tamo, đa ovamo, natežemo i on i ja i bogami, sljuštismo je do Žabljaka. Pamtim da mi je sve vreme pevao, nisam mogla da ne plačem, koliko je to bilo emotivno i jako, prozvala sam ga misionar. Kada smo ga sahranjivali, bio je lep dan a iznenada se podigla oluja, kesten je dobovao po sanduku, svi smo se sledili. Toma je bio Božji čovek – prisetila se svojih zajedničkih uspomena sa legendarnim muzičarem glumica.

Zoran Kalezić je otkrio da je Toma mogao da peva bilo koju vrstu muzike.

- Mogli su da me pozavide i Italijani i Amerikanci na muzici koju je izvodio. Kada sam čuo njegovu pesmu „Sudbina“, plakao sam a tada nisam ni znao ko je izvodi. Osetio sam neko čudo u tom glasu, u toj interpretaciji. Žao mi je što je umro mlada ali taj karcinom je bio posledica njegovih nemarnosti i neodricanja alkohola, razjedao ga je polako ali sigurno – govorio je u filmu Kalezić.

Hteo da napiše pesmu o Titu

Autor dokumentarca otkrio je i da je Toma imao želju da napiše pesmu o Titu pred kojim je dva puta pevao, ali da nije bio siguran da bi to bilo dobro primljeno jer je ipak bio kafanski pevač.

Producent filma Oliver Paunović izrazio je oduševljenje velikim odzivom publike na bioskopsku premijeru.

- Ova puna sala je za mene i puno srce. U ponedeljak je druga premijera, hvala ekipi koja je napravila film. Toma Zdravković je legenda koja će živeti uvek kao i sve ex yu legende. Posebno sam zahvalan Gordani Zdravković što je večeras sa nama da zajedno odamo počast velikom umetniku – rekao je Paunović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    5. oktobar 2022 | 23:37

    Niti je bio Boziji čovek, niti dostojanstven. Bio je boem, ženskaroš, kockar, često i bezobrazan, talentovan i osećajan. Imao je i dobrih i loših strana, kao i većina ljudi. Svakako nije bio za primer.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA