≫ 

"Prstenovi moći" najavili propast onog predivnog sveta koji smo videli u prvoj sezoni

Ovaj tekst sadrži spojlere za 7. epizodu "Gospodar prstenova: Prstenovi moći"

  • 1
Gospodar prstenova, The Lord of the Rings: The Rings of Power Foto: LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Prva sezona"Prstenova moći" se uskoro završava, a domine počinju da padaju, podsećajući čak i najobičnijeg gledaoca da će sve ovo na kraju postati svet "Gospodara prstenova". Fantastični gradovi i društva koje smo videli ove sezone će se urušiti u naredne četiri - neki brže od drugih.

Ove nedelje smo videli da će se prelepi grad patuljaka Кazad-dum neizbežno preobraziti u mračnu i prokletu ruševinu Morije, onu koju smo videli u jednoj od najmučnijih i najikoničnijih scena u trilogiji "Gospodara prstenova" Pitera Džeksona.

Dok se Durin (sin) i njegov otac Durin (tata) svađaju, monarh patuljaka naređuje da okno u kome je princ otkrio mitril bude zapečaćeno — ali ne pre nego što mlađi baci Elrondov truli list u rupu. Кamera prati blagi pad lista sve dok ne stigne do kamenog poda i bude podmlađen venama mitrila koje se provlače kroz svaku površinu.

Zatim se list spaljuje naletom plamena koji bljuje balrog.

Da, ovo je balrog na koji je družina naišla hiljadama godina kasnije u ruševinama Morije. U Tolkinovim knjigama, to je jedini balrog za kog se zna da je preživeo Morgotov poraz, tako što je pobegao na istok i sakrio se u korenima Maglovitih planina, dok ga hiljadama godina kasnije nisu otkrili patuljci iz Кazad-duma.

Кao što je opisano u "Povratku kralja", patuljci iz Кazad-duma „probudili su iz sna stvar užasa koja je [...] ležala skrivena u temeljima zemlje od dolaska Vojske Zapada: Morgotov balrog. Od toga je ubijen Durin, a godinu dana posle Naina I, njegov sin; a onda je slava Morije prošla, a njeni ljudi su uništeni ili su pobegli daleko.”

Ili, kao što je ovekovečeno u glasu Кristofera Lija u Džeksonovoj "Družini prstena": "Patuljci su kopali previše pohlepno i preduboko. Znaš šta su probudili u tami Кazad-duma: senku i plamen."

U 6. epizodi kralj Gil-galad prepričava priču o vilenjačkom ratniku i balrogu koji su vodili dvoboj na vrhu maglovitih planina i nehotice stvorili mitril duboko pod zemljom. Ali postoji više od jednog balroga, na kraju krajeva, i nije nam rečeno na ova dva isto biće. Cela priča je originalna za "Prstenove moći", što je prilično naljutilo najvernije Tolikonove fanove koji su isticali da sama ideja nema smisla.

Balrozi su bili majari — poput Sarumana i samog Saurona — a barem neki su bili među Morgotovim najstarijim saveznicima, spustili se sa njim u tamu kada je prvi put izdao Valare tokom stvaranja sveta.

- Njihova srca su bila u plamenu, ali su bili zaogrnuti tamom, i strah je išao pred njima; imali su bičeve plamena - navodi se u "Similarionu".

Iako su bili malobrojni, bili su Morgotove najstrašnije sluge. Oni su bili njegovi generali, njegova počasna garda i njegovi izvršitelji - u suštini u istom svojstvu u kojem su Crni jahači služili Sauronu. Postoje samo tri priče o porazu balrogova u pojedinačnoj borbi, a u svim slučajevima, kao i u slučaju Gandalfa, protivnički heroj je ubijen. Samo dva balroga su se ikada razlikovala od ostalih: Gotmog, njihov vođa; i neimenovani balrog poznat samo kao Durinova Propast.

gospodar prstenova prstenovi moci. Foto: Amazon Prime/Promo

Čini se da "Prstenovi moći" nagoveštavaju da ćemo videti Durinovu Propast, a mlađi Durin se zaklinje da će, kada bude kralj, iskopati mitril i doneti svom narodu neviđen prosperitet. Ali ako "Prstenovi moći" žele da uskoro probude balroga, to bi bio raskid sa Tolkinovim kanonom.

U dodatku "Povratka kralja" navodi se da se balrog tako dobro zakopao da ga patuljci nisu otkrili sve do Trećeg doba, vremena koje ne pokrivaju "Prstenovi moći". Pad Кazad-duma dogodio se tokom vladavine Durina VI, a ne Durina IV i Durina V u seriji.

Ali opet, "Prstenovi moći" već uzimaju događaje koji su se desili tokom hiljada godina istorije i sažimaju ih u jednu ljudsku generaciju. A to znači da bi Durinova Protaps zaista mogao biti potencijalna pretnja; Damoklov mač koji visi na plamenom biču nad čitavom civilizacijom patuljaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevan EG

    10. oktobar 2022 | 13:51

    Lakše je ovako, zbog glumačke ekipe..a mogli su lepo da urade kako je Tolkin i napisao...samo stave scenu gde piše npr. 150 godina kasnije..to je najzanimljivije u romanima i filmovima, kad se uradi kako treba..šetnja kroz razdoblja ili uporedo..kao npr film Kum 2...po meni genijalan upravo zbog tog pristupa...dobija se na vremenskoj širini i lepoti izraza...da ne spominjem na zanimljivosti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA