Šta je danas na FAF-u? Dve premijere u MTS Dvorani, jedan je prikazan i u Veneciji

Filmoviće posle premijere u MTS dvorani biti ponovo prikazani na bioskopskom platnu

  • 0
Festival autorskog filma u Mts Dvorani Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Međunarodni film "Najsrećniji čovek na svetu" makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske, kao i grani film "Poslevode" reditelja Daneta Komljena iz Banjaluke, biće premijerno prikazani danas na 28. Festivalu autorskog filma.

Film "Najsrećniji čovek na svetu" biće prikazan na Glavnom programu FAF-a, u Velikoj sali Mts Dvorane, s početkom u 21 sat.

U filmu Asja, 40-godišnja neudata žena, živi u Sarajevu. U želji da upozna nove ljude, ona subotu provodi na "speed dating" događaju gde upoznaje Zorana, bankara njenih godina. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oproštaj.

The happiest man in the world (2022) Movie from The Happiest Man in The World on Vimeo.

Ostvarenje Teone Strugar Mitevske rađeno je u koprodukciji više zemalja - Makedonija, Belgija, Slovenija, Danska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, a prikazan je premijerno na Venecijanskom filmskom festivalu 2022.

Scenario potpisuju rediteljka i Elma Tataragić, koja je bazirala priču na ličnom, intimnom i istinitom događaju od pre 24 godine.

Drama “Najsrećniji čovek na svetu” osim premijere danas u Mts Dvorani, imaće još jednu projekciju poslednjeg dana FAF-a 2. decembra u 19.00, u sali bioskopa Dvorane kulturnog centra.

Igrani film "Poslevode" reditelja Daneta Komljena iz Banjaluke takođe će biti premijerno prikazan danas od 21 sat na 28. Festivalu autorskog filma.

Ostvarenje nemačko-špansko-srpske koprodukcije je rezervisano danas za Salu 6 Mts Dvorane, u okviru Takmičarskog programa FAF-a.

Prema rečima autora, novi dugometražni film je nastajao na veoma specifičan način, jer se razvijao kao kratak film, na osnovu jednog ostvarenja koji je snimao u Brazilu.

"Sa svim tim zbirkama kratkih priča, ideja, želeo sam da uradim nešto duže. Scenario se razvijao, za svaki segment filma pisan je drugačiji tekst. Scenario nije zaista postojao na standardni način, već se u procesu stvarao, lagano nastajao. Tek je završen pred sam početak snimanja, dok je pre toga bio u formi priručnika za celu ekipu na setu", objasnio je Komljen.

Radnja u prvi plan stavlja dvoje protagonista: Jonas proučava insekte i ribe, a Signe proučava lišće i bilje. Posle dana provedenog u baštama i bibliotekama, sastaju se, vozom odlaze iz grada i podižu šator na obali jezera. Dok čitaju, jedu voće, lutaju šumom i plivaju u hladnoj vodi, spoljašnji svet se čini sve udaljenijim. Pojavljuje se stranac i formira se trio, ali ima i drugih trija, drugih jezera, različitih mesta, različitih vremena.

"Sam naslov je namerno tako ostavljen da bude spojeno -"Poslevode", nije greška u pravopisu. Hteo sam da to bude neka nova reč, izmišljena, kao spoj dve reči. Postavlja se pitanje - šta bi bilo da nema vode? Ili, da li možemo da zamislimo ikad svet bez vode? Šta biva posle vode?", analizirao je autor simboliku naslova, samim tim i suštinu svog filma koji je snimljen u koprodukciji Nemačke, Srbije, Španije, Južne Koreje.

Film je prikazan na Berlinskom festivalu u vidu svetske premijere ove godine.

Dane Komljen (36) iz Banjaluke, studirao je film i umetnost, a danas živi i radi u Berlinu. Njegov prvi dugometražni film, „Svi severni gradovi“, premijerno je prikazan 2016. godine.

Novi film kao scenaristi potpisuju reditelj Komljen, i DŽejms Latimer, sa kim je autor već sarađivao, dok igraju - Jonaš Hapka, Signe Vestberg, Ton Gras.

"Naš film "Poslevode" ceo je u fragmentima, sniman na jezerima Španije. Jedna od tema jeste naš odnos sa prirodom kao pitanje gde danas mi živimo. Film je za mene umetnost vezana za čulo vida, sluha, možda i dodira, i u vezi sa tim, to je okvir, koji naš film istražuje", zaključio je reditelj i koscenarista Komljen.

Film "Poslevode" će nakon premijere u Mts Dvorani biti prikazan i 30. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u 21.30.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA