"Jaje, mleko, voda..." proglašen za najbolji tinejdžerski roman godine

Glasanjem 9.000 godine izabrano je najbolje među delima mladih autora

  • 0

Glasnjem oko 9.000 učenika osnovnih škola u Srbiji, okupljenim u Čitalacke klubove, tinejdžerski roman godine za ustast od 11 do 14 godina je "Jaje mleko, voda" autorke Mine Todorović.

Ove godine je od 9.258 osnovaca i članova Čitalačkih klubova stiglo 6.098 glasačkih listića, a njih 40 odsto išlo je u korist romana "Jaje, mleko voda...“. Preostali glasovi su podeljeni na preostala četiri romana u ovogodišnjoj konkurenciji projekta Čitalački maraton.

- Presrećna sam što sam dobila ovu nagradu, što su deca potvrdila izbor stručnog žirija. Zapravo, najviše sam strepela od izbora dece, da li će se njima roman dopasti. Do mene su dolazli utisci, i lepi i rđavi, ali uglavnom lepi, pa mi je bilo veoma važno da se knjiga deci dopadne. Uvek me pitaju koja je poenta i poruka knjige, a ja se nadam da će svako dete naći neku svoju poruku zato što je besmisleno davati napismeno i naravučenije, jer su sva deca različita. Knjiga se bavi i ekologijom naše zemlje Srbije, a mislim da je to u ovom trenutku izuzetno važno, baš sada dok nam seku Košutnjak, dok se na Staroj planini, odakle inače dolazi junakinja romana, stavljaju u cevi. Zbog toga mislim da sam baš "potrefila" i trenutak kada ću da pišem o ekologiji - rekla je Mina Todorović, autorke pobedničkog romana "Jaje, mleko, voda..."

Tinejdžerski roman godine Foto: Čitalački maraton

Ovo je inače drugi po redu Čitalačku maraton. Stručni žiri od 157 članova pročitao je 437 romana, a njihova ocena pokolpila se sa ocenom mlade publike.

- Ovo je najbolja inicijativa u Srbiji vezana za književni i umetnički život, za jednu književnu i svakakvu drugu kreaciju u najširem smislu. Potpuno sam uveren da su romani sa ovog konkursa jesu romani koji su u stavri teg na Terazijama, koji treba da prevagne na ovu našu stranu koja zna šta je biti spokojan, zaljubljen, lud, mlad, nadahnut, što znači u najširem smislu biti pisac. Neki od pisaca izašlih iz ovog konkursa će zaista oblikovati i poetiku i poetska i stilska načela srpske književnosti, ne zbog toga što su najbolji, najuporniji i najkreativniji već zato što im je neko pružio šansu - rekao je predsednik stručnog žirija Čitalačkog maratona Petar Arbutičar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA