≫ 

Beogradski festival evropske književnosti od 25. juna u Domu omladine

Programi će se odvijati u Velikoj sali Doma omladine Beograda i svi su besplatni

  • 0

Osmi Beogradski festival evropske književnosti počeće sutra, 25. juna, u Domu omladine Beograd, a do 28. juna obuhvatiće šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa posvećenu Čarlsu Simiću, četiri projekcije filmova.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti i kao događaj kojim se promiše književnost bez kompromisa u odnosu na trendove ili zahteve bilo koje vrste, 8. Beogradski festival evropske književnosti odvijaće se pod motom: "Najbolje od svega. Najbolje za sve".

Na festivalu će učetsvovati moderni klasik srpske književnosti Ljubomir Simović, jedan od najpoznatijih norveških romansijera Eugen Šuljgin, čitani i cenjeni nemački pisac Ilija Trojanov, poznati slovenački romansijeri i pripovedači Jani Virk i Vlado Žabot, kao i Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost.

Beogradski festival evropske književnosti Festival traje od 25. do 28. juna Foto: Facebook/Beogradski festival evropske književnosti

Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu "Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?" o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života.

Izložba crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa posvećena je Čarlsu Simiću, možda jedinom pozitivnom Koraksovom junaku.

Za srpsko izdanje knjige Čarlsa Simića "Čudovište voli svoj lavirint", koja sadrži kratke eseje, aforizme i zapise iz pesnikove beležnice, Koraks je uradio ilustraciju naslovne strane i piščev portret.

Uradio je i nekoliko crteža inspirisanih tom Simićevom knjigom i nekoliko Simićevih karikatura.

Sada se svi ti radovi prvi put predstavljaju javnosti na ovoj izložbi kao trag dijaloga dvojice velikih umetnika i kritičkih intelektualaca našeg vremena.

U okviru programa "Književnost na filmu" biće prikazan nemački film Andreasa Goldstejna "Adam i Evelin", prema istoimenom romanu Inga Šulcea, francuski film Davida i Stefana Foenkinosa "Ljubomora", prema scenariju Davida Foenkinosa, italijanski film Marija Martonea "Leopardi", zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika, kao i domaći dokumentarni film "Intimno o književnosti" u režiji Mateje Rackova i po scenariju Vuka Ršumovića.

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje "Literatur Cafe" Gete-Instituta Beograd.

Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Programi će se odvijati u Velikoj sali Doma omladine Beograda - svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je projekcija filma. Svi programi su besplatni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA