≫ 

Nevreme ugrozilo noseće stubove knjižare "Geca Kon": Poplavljeno kulturno dobro u srcu Kneza (FOTO)

Voda je doprla do prostorija knjižare najverovatnije preko prostorija pozorišta "Boško Buha", koje je u fazi renoviranja

  • 1

Кnjižara "Geca Кon", kulturno dobro Republike Srbije, u Кnez Mihailovoj 12, teško je oštećeno posle nevremena koje je zahvatilo Beograd tokom vikenda. Potopljene su dve velike prostorije u suterenu, u kojima se nalazi antikvarnica, priručni magacin za knjige i biblioteka "Prosvetinih" izdanja.

Voda je doprla do prostorija knjižare najverovatnije preko prostorija pozorišta "Boško Buha", koje je u fazi renoviranja, što se, kako navode u saopštenju, i ranije dešavalo. Na nekim mestima voda je bukvalno nadirala iz zemlje, odnosno, kanalizacije.

Knjižara Geca Kon

Voda je doprila do antivkarnice Foto: Knjižara "Geca Kon"

- Pozivamo sve gradske i državne institucije da nam pomognu u ovom teškom trenutku, jer sami ne možemo da izađemo na kraj sa ovom situacijom. Posebna opasnost leži u tome što su poplavom ugroženi noseći stubovi čitave zgrade u Кnez Mihailovoj 12, što bi moglo da ima značajne posledice. Jutros je podneta prijava Centru za vanredne situacije, a do 11 časova pre podne još se niko nije ni pojavio, ni oglasio - naveli su iz knjižare "Geca Kon" u saopštenju.

Oni su posebno apelovali na Ministarstvo kulture i ministra Vladana Vukosavljevića, koji je nedavno jasno naglasio značaj knjižare "Geca Кon" kao kulturnog dobra od velike važnosti za srpsku kulturu.

Knjižara Geca Kon

Iz knjižare tvrde da su im ugroženi potporni stubovi Foto: Knjižara "Geca Kon"

- Takođe molimo gradonačelnika Zorana Radojičića da učini sve što je u njegovoj moći da se ovaj značajan objekat, inače deo Područja Кnez Mihailove ulice, sačuva za budućnost. Pozivamo Ministarstvo privrede, u čijoj je nadležnosti "Prosveta", vlasnik knjižare, da nađe način i pomogne u ovom teškom trenutku, kada je ugrožena svojina Republike Srbije - naveli su oni.

VIDEO: Gejzir usred Beograda, opšti haos na ulicama zbog nevremena:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mala

    24. jun 2019 | 14:26

    Sad pozivajte u pomoc, nikad vam se ne moze ugoditi. Tesko vam je bilo i kada ste bili privatizovani, stalno je neko drugi kriv i treba da vas se pomogne, plate doprinosi, dugovi, poplave, samo slucajno da ne pocnete nesto sami da radite. Ajde sad sindikati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA