≫ 

Ivan Ergić preporučuje tri knjige čitaocima Telegrafa

Među knjigama koje je naš sagovornik izabrao, svako može da pronađe nešto po svojoj meri

  • 0
Ivan ERGIĆ

Printskrin: Youtube/24 minuta sa Zoranom Kesićem - Zvanični kanal

Knjige su uvek dobar izbor da se prošire vidici i sazna nešto novo. Ovog puta, za čitaoce portala Telegraf.rs tri književna dela odabrao je nekadašnji fudbaler i pesnik  Ivan Ergić.

"Portret umetnika u mladosti" - Džejms Džojs

Jedan od najvažnijih romana modernizma. Roman koji prati život Stefana Dedalusa, piščevog alterega. Kroz pet poglavlja autor prikazuje pet perioda Stefanovog života, počevši od djetinjstva pa sve do njegovog intelektualnog razvoja. Stefan je odrastao kao religiozan dječak i dječak koji je jako vezan za svoju porodicu. Do preokreta u njegovom životu dolazi kada dobije poziv da se zamonaši. Taj poziv ga navodi na duboka razmišljanja, koja ga vode ka pravom putu. On odbacuje vjeru, napušta porodicu i domovinu, i okreće se pozivu umjetnika od riječi. Odlazi u Pariz kako bi daleko od spoljašnjih uticaja i uticaja svoje porodice ostvario svoj san.

- Zato što je klasičan roman o odrastanju - navodi Ivan Ergić za Telegraf.rs zašto je izabrao roman "Portret umetnika u mladosti".

"Lovac u žitu" - Džerom Dejvid Selidžer 

Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo, koje je izrazilo seksualne konflikte i egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu kome pripada glavni junak.

- Govori o pubertetskim traženjima - ističe naš sagovornik.

"Tvrđava" - Meša Selimović

Domaća  književna scena može se pohvaliti brojnim piscima izuzetnog dara, ali malo je onih čije stvaralaštvo dotiče čitaoca kao Selimovićevo – toplina i neposrednost njegovih junaka i čistota osećanja koja izviru sa stranica ovih dela, ispričanih takvom jednostavnošću kakvu samo vrhunski majstor može da postigne, diraju pravo u dušu i zauvek tu ostaju. „Derviš i smrt“, „Tvrđava“ i „Ostrvo“ pravi su biseri ovog velikana.

- Treći nek bude "Tvrđava", koji je i o ljubavi i prolaznosti, smislu života, i po meni ja najbolji roman na našim jezicima - zaključio je gospodin Ergić.

(Telegraf.rs/V.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA