≫ 

Preminula Toni Morison, dobitnica Pulicerove i Nobelove nagrade

Morison je prva Afroamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu

  • 0
Toni Morrison

Foto: Tanjug/AP

Književnica Toni Morison (88) preminula je u ponedeljak uveče u Njujorku, objavio je njen izdavač. Bila je najpoznatija po najprodavanijoj noveli "Beloved" (Voljena). I za nju je dobila dobila Pulicerovu nagradu 1988. godine.

Morison je prva Afroamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu, podseća AP. Švedska akademija nagradila ju je 1993. godine za "upotrebu jezika i vizionarsku snagu".

Za roman "Voljeni", u kojem majka mora da načini tragičan izbor da li da ubije bebu da bi sačuvala devojčicu od ropstva, dobila je Pulicerovu nagradu 1988. godine.

Toni Morrison

Toni Morison, dobitnica Pulicerove i Nobelove nagrade, Foto: Tanjug/AP

Rođena kao Kloi Ardelija Voford, bila je dobitnica i brojnih drugih priznanja. Napisala je deset romana, od kojih su najpoznatiji već pomenuti "Voljena" i "Pesma Solomonova".

Bila je dugogodišnji urednik čuvene izdavačke kuće Random House i zaslužna je sa promovisanje afroameričke literature.

Radila je i kao profesor na brojnim čuvenim univerzitetima kao što su Jejl i Prinston. Jedna od njenih najvećih obožavateljki bila je i čuvena voditeljka Opra Vinfri, koja je i producirala i glumila u adaptaciji romana Toni Morison "Beloved".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA