• 0

101 razlog da nemate seks sa svojom sestrom: Nasmejaće vas ovi "iskreni" naslovi poznatih knjiga

Kada bi knjigama stvarno sudili po koricama, evo šta bi na njima pisalo

  • 0

Ako je umetnička sloboda izmišljanje radnje, ona je čitalačka izmišljanje smešnih naslova koji tu radnju na duhovit način opisuju. 

Mnogim piscima je lakše da napišu ceo roman, nego da smisle njegov naslov, ali zato njihova publika nema taj problem. Internet vrvi od svakojakih ideja, poput one da bi "Romeo i Julija" trebalo da se zove "Kako su tinejdžeri bili nepotrebno dramatični i pre nego što je izmišljen pubertet".  Neki smatraju da su ovi lažni, šaljivi naslovi iskreniji od onih zvaničnih.

Koji se vama više dopadaju?

"GOSPODAR MUVA", VILIJAM GOLDING

Grupa učenika kreće na školski put, ali njihov avion se kvari i pada na pusto ostrvo na kome nema odraslih. Juuuhuuu, sloboda! Nema škole, nema nastavnika i roditelja, knjiga i obaveza, samo plaža, samo more i drugari... Pogađajte ponovo.

Knjige

Gospodar muva Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

BAJKE BRAĆE GRIM

Jeste li znali da neki teoretičari književnosti smatraju da su u prvim verzijama bajki sve maćehe bile majke? Vremenom je majka postala maćeha, jer je ljudima  bilo teško da se nose sa idejom da bi majka mogla da voli jedno dete, ali ne i drugo. Da bi u velikom siromaštvu majka mogla da ubedi oca da ostavi decu (gladna usta) u šumi, kako bi za njih ostalo više hrane. Da majka može da bude toliko ljubomorna na ćerkinu lepotu, da joj poželi smrt.

Knjige

Bajke braće Grim Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

Usput, u tim ranijim verzijama vuk pojede prvo i drugo prase, "Uspavana lepotica" je priča o silovanju, a baš kod braće Grim princeza žabu ubije vratima, pre nego što vodozemac postane princ...

"PUT ALIJE ĐERZELEZA", Ivo Andrić

Znate onu "ne završava fakultet pametan, nego uporan"? Da, baš smo na tu mislili. Ne bismo da vam kvarimo ovu sjajnu pripovetku, ali... ne i u slučaju Alije.

Knjige

Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

"TO", STIVEN KING

Knjiga koja je popularizovala arhetip zlog klovna, mnogima je ostala u sećanju zbog orgije u kojoj učestvuju deca. I to u kanalizaciji, kao deo rituala zbližavanja. Ako ste mislili da znate sve o gradiću Deriju, jer ste gledali film, grdno se varate. Ova scena nije obrađena u "To" iz 2017. godine.

Knjige

To Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

"GORDOST I PREDRASUDE", DŽEJN OSTIN

Ne potiču muško-ženski problemi iz toga što su muškarci s Marsa, a žene s Venere, nego odatle što sve žene žele gospodina Darsija, a nijedan muškarac nije pročitao ovu knjigu, te nema pojma ko je gospodin Darsi.

gordost i predrasude,

Gordost i predrasude Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

"IGRA PRESTOLA", DŽORDŽ R.R. MARTIN

Mislite li, gledaoci serije, da su Sersei i Džejmi jedini incest par u ovoj knjizi? Ha! A njihovi roditelji Tivin i Džoana? A Nedovi roditelj Rikard i Lijara? A Egon i njegove sestre? A svi Targarijeni ikad?

Knjige

Pesma leda i vatre Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

Iskreno, serija nije ni zagrebala sve uznemirujuće i bolesne ideje koje su se rodile u Martinovoj glavi.

"DEKAMERON", ĐOVANI BOKAČO

"Dekameron" je prepun vrcavih novela o vragolastim časnim sestrama, ne tako čestitim fratrima, prevarama, osveti, seksu i ljubavi... Ali vam je u školi predstave porukom da, ako ti se devojka sviđa, pravi način da je osvojiš jeste da ubiješ svog kućnog ljubimca i poslužiš joj ga za večeru.

dekameron

Dekameron Foto: Promo ilustracija, Telegraf,

"HAMLET", VILIJAM ŠEKSPIR

Zli stric ubija svog brata i zauzima presto koji pripada malom princu. Mali princ je prognan, želi da osveti svog oca, ali se bori sa svojim nedoumicama. Otac mu se javlja kao duh. Postoji i devojka sa kojom je mali princ odrastao, a koja mu se sviđa. Mali princ ima barem jednog odanog prijatelja. Stric na kraju umire. Kako ovo nismo videli ranije?

Knjige

Hamlet Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

"LOVAC U ŽITU", DŽ. D. SELINDŽER

Kada ova knjga stigne na red da se obrađuje na času, američka deca se verovatno osećaju kao srpska kada im se daju "Kad su cvetale tikve". U lektirama sme da se psuje?

A opet, na romanu "Kad su cvetale tikve" treba da piše "Nema veze sa uzgojem voća i povrća".

Knjige

Lovac u žitu Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

"NOĆNA SMENA", STIVEN KING

Stiven King je veoma plodan pisac, a film "To: Drugo poglavlje", poslednji je primer koliko reditelji vole njegove tekstove. Od 60 romana i 200 kratkih priča samo mali broj nije ekranizovan... Ili bolje reći - nije još.

Knjige

Noćna smena Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

"KRATKA ISTORIJA VREMENA", STIVEN HOKING

Jedan od najbrilijantnijih umova našeg vremena pokušao je (i uspeo) da veoma kompleksne teme objasni širokom masama. Naravno, kao i kod svake stručne literature, oni koji imaju predznanje kroz knjigu lete. Oni koji nemaju zapravo su na većem dobitku - saznaju više, ali zato ovu kratku istoriju čitaju dugo, dugo, dugo...

Knjige

Kratka povest vremena Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

"VOLEĆU TE ZAUVEK", ROBERT MANČ

Ništa ne pošalje decu u mirni i nevini svet snova kao priča o tome kako će im mama i tata jednog dana ostariti i umreti na rukama. Doduše, nismo se žalili kada u seriji "Prijatelji" Džoi improvizuje i Emi za prvi rođendan poklanja svoj nastup - izražajno čitanje ove knjige.

Knjige

Voleću te zauvek Foto-ilustracija: Promo, Telegraf

(D.D.S.)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima