• 3

Ovaj pisac je mrtav čovek koji hoda: Otkrio je poslove i tajne mafije. Sada je na listi za odstrel

Knjiga "Gomora" je Roberta Savijana pretvorila u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne veruje da se ta bitka može dobiti

  • 3

Italijanski pisac Roberto Savijano pri vrhu je liste ljudi koje zloglasna napuljska mafija Kamora želi da ukloni sa ovog sveta. Savijano je na mafijašku crnu listu dospeo nefikcijskim romanom "Gomora" 2006. kojim je razotkrio neke poslove i svakodnevicu napuljske mafije.

"Gomora", po kojoj su kasnije snimljeni televizijska serija i film, pretvorila je Savijana u jednog od najvećih boraca protiv mafije, ali on ni sam ne veruje da se ta bitka može dobiti.

- Ne mislim da mafija može biti uništena, to je jedna od najdelotvornijih evropskih organizacija - kaže 39-godišnji književnik, uveren da su se italijanske mafijaške organizacije proširile daleko izvan italijanskih granica.

Pa šta ga onda pokreće?

- Ljutnja i ambicija. Ambicija da im kažem 'Ne, niste me slomili'. Dakle, i lično je. A tu je i želja da se te priče ispričaju svetu - naglasio je.

Savijano već 13 godina živi pod 24-oročasovnom policijskom zaštitom.

- Dvojica su napolju čak i sada dok razgovaramo, ali pokušavam da ne mislim na to - kaže i dodaje da život pod stalnim nadzorom nije "privilegija, nego tragedija".

Roberto Saviano, Savijano

Foto: Profimedia

Sva svoja kretanja mora da najavi dva dana unapred kako bi njegovi telohranitelji mogli da pregledaju mesta koja namerava da poseti.

Ne sme da vozi bicikl, automobil ili motocikl, da ima redovne obaveze, poput nedeljnih predavanja ili kurseva. Ne sme ni u bioskop, osim ako dvorana nije rezervisana samo za njega.

Dešavalo se i da ga ne puste u avion, jer avio kompanije "strahuju da bi ostali putnici zbog njega mogli da imaju stresno putovanje".

- Takve situacije vas ubijaju. Nije me strah da umrem, nego da nastavim ovako da živim. Nije da sam posebno neustrašiv, ali kad toliko mnogo slušate o vlastitoj smrti, počinjete na nju da gledate kao na nešto što vas se gotovo ne tiče - kaže Savijano.

"Mafija" je zapravo jedinstveni naziv za najmanje tri italijanske grupe organizovanog kriminala: napolitansku Kamoru, sicilijansku Koza Nostru i kalabrešku 'Ndrangetu.

Savijano često govori da mafijaši nisu "samo italijanski fenomen" nego i "nemački, francuski, španski" i prigovara da Evropa toga nije svesna. Tvrdi da su Nemačka i ostale evropske zemlje "u stanju velikog poricanja" razmera do kojih se italijanska mafija infiltrirala u njihovo društvo.

Roberto Saviano, Savijano

Foto: Profimedia

- I dalje misle da je to problem koji dolazi spolja - dodaje.

U Italiji je Savijano osoba koja izaziva duboke podele. Levica ga poštuje kao hrabrog intelektualca, a desnica prigovara da "pametuje" i bespotrebno troši policijske resurse. Duže je vreme u svađi sa Mateom Salvinijem, liderom kranje desne Lige i ministrom unutrašnjih poslova.

- Nikada nismo imali vladu koja je manje antimafijaška od ove - rekao je nedavno Savijano.

Tvrdi da će restriktivna migrantska politika aktuelnog ministra mnoge "migrante poslati na crno tržište i time ih pretvoriti u oruđe u rukama mafije". Salvini mu je odgovorio pretnjom da će mu ukinuti policijsku zaštitu. Savijano je to doživeo kao upozorenje.

- To bi trebalo da me zaplaši. 'Ako me nastaviš napadati, ostaviću te samog'. Ali mu to neće uspeti - odgovorio je.

VIDEO: Duhovi mafijaša ne miruju! Da li je ovo snimak duha jedne Kaponeovih žrtava?

(Telegraf.rs/ Hina)

Komentari

  • Neko

    4 sezona se zavrsila, sada rade na 5.

  • Kiboo

    Inace predobra serija,zna li neko kad krece 4.sezona?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima