Lutao je grobljima 15 godina istražujući ćirilične natpise na stećcima: Rezultat je ova knjiga

Knjiga Gorana Komara je sigurno najobimniji zbornik starih ćiriličnih zapisa na Balkanu koji je urađen do danas, smatra izdavač

  • 2

Knjiga Gorana Komara "Ćirilični natpisi na stećcima" predstavljena je na festivalu "Ćirilicom" u starom budvanskom gradu. Na 1.150 strana prikazano je oko 500 starih natpisa od najranijih balkanskih ćiriličnih natpisa.

- Ova knjiga je sigurno najobimniji zbornik starih ćiriličnih zapisa na Balkanu koji je urađen do danas. Uz dokumentarnu građu i fotografije su i tumačenja nadgrobnih obeležja na osnovu kojih sagledavamo najdublje korene naroda na prostoru Stare Hercegovine - rekao je pesnik i izdavač Radomir Uljarević, predstavljajući knjigu čiji su izdavači Kompanija "Novosti" i "Štampar Makarije".

Spomenici, poznati i kao stećci, su zvanično stavljeni na listu svetske baštine UNESKO-a. U  Hercegovini je očuvan velik broj nekropola stećaka, Foto: Tanjug/AP/Amel Emrić

Od 2016. godine, dodao je Uljarević, stećci se nalaze na listi svetske kulturne baštine kao drevni svedoci postojanja naroda u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj pod nazivom "Stećci, srednjevekovni nadgrobni spomenici". UNESKO je, po njegovim rečima, zaštitio tek 30 nekropola u stećcima, a ima ih više od 70.000 registrovanih i najmanje još toliko zaraslih i potonulih u zemlju.

Nastajali su u rasponu od najranijih ćiriličnih natpisa na obali Jadrana i u trebinjskom kraju do onih iz 18. veka.

- Autor je otkrio veliki broj nadgrobnih krstova iz 15. veka, a svi srednjovekovni natpisi su isključivo ćirilični. Išao je od sela do sela, od groblja do groblja po Crnoj Gori, BiH, Srbiji, istražujući punih 15 godina. Na većini grobalja pronađeni su temelji ili ostaci pravoslavnih crkava. Najmasivniji nadgrobni krstovi nalaze se u Glamoču. U selu Šumanjci dva nadgrobna krsta viša su od 4,5 metara - rekao je Uljarević.

Stećak - ukraden spomenik star šest vekova Foto: Telegraf

Dr Goran Komar je na budvanskoj promociji svoje obimne i vredne knjige kazao, između ostalog, da je stećak proizvod iskustva bliske smrti i umiranja, a slavi i iskazuje život i veru u večni život. Stećak, naglasio je Komar, na sebe nanosi ikone Crkve Božije kojima samo nedostaje boja.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lila

    9. septembar 2019 | 00:58

    Hvala mu nakvom znacajnom i obimnom radu.Samo, napiste nam vise o tome sta tacni znaci stecak.molim Vas,redakciju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA