Dnevnik "poljske Ane Frank" objavljen 70 godina nakon njene smrti: Ovo su odlomci tragične sudbine

Renija je beležila svoje tinejdžerske preokupacije, kao što su svađe sa sestrom Arijanom i prvi poljubac. Ipak, pisala je i o nemačkoj okupaciji i teroru tokom Holokausta

  • 3

Tri godine pre pre nego što su je ubili nacisti u jevrejskom getu u Poljskoj, 14-godišnja Renija Špigel počela je da piše svoj dnevnik.

- Tražim nekog kome bih mogla da poverim svoje brige i radosti svakodnevnog života. Od danas počinjemo jedno prijateljstvo. Ko zna koliko dugo će da traje? - napisala je ona 31. januara 1939. godine.

U sledećih 700 strana, Renija je beležila svoje tinejdžerske preokupacije, kao što su svađe sa sestrom Arijanom i prvi poljubac. Ipak, pisala je i o nemačkoj okupaciji i teroru tokom Holokausta.

Nedugo nakon svoh 17. rođendana, Renija je 26. juna 1941. godine pisala o tome kako je primorana da nosi "zvezdu" kako bi je označili Jevrejkom.

- Za vas ću uvek da budem ista Renija, ali za druge ću postati inferiorna - napisala je ona.

Godinu dana kasnije bila je zabrinuta za svoj život.

Ana Frank Dnevnik Ane Frank; Foto: Wikipedia

- Gde god da pogledam, svuda je krv. Užasan pogrom. Ubijaju. Bože, pusti nas da živimo, preklinjem te, želim da živim! Toliko sam malo proživela. Ne želim da umrem. Plašim se smrti. Sve je tako glupo, tako nebitno, tako malo. Danas se žalim jer sam ružna, a sutra zauvek možda prestanem da mislim - napisala je Renija u dnevniku.

Renija je zatvorena u geto Przemsil 15. jula 1942. godine, a onda je njena prva ljubav Zigmund Švarcer uspeo da je izvuče odatle. Svoje poslednje dane provela je krijući se sa njegovim roditeljima na tavanu.

I 28. jula uputila je molbu za spas, a dva dana kasnije su je otkrili nemački vojnici. Njih troje su ubijeni na ulici.

Kako je dnevnik preživeo ratne dane nije poznato. Uprkos tome što je prošao kroz Aušvic i druge logore, Zigmund je uspeo da da dnevnik Renijinoj majci i sestri u Njujorku 1950. godine.

Renijina sestra Elizabeta rekla je za BBC da je pročitala samo neke delove i da je plakala sve vreme.

S obzirom na to da im je bilo preteško da čitaju, njena porodica je držala dnevnik sakriven 70 godina pre nego što ga je pronašla sestra Elizabeta i njena najmađa ćerka Aleksandra.

Knjiga, koju sada upoređuju sa dnevnikom Ane Frank objavljena je u Engleskoj. Pre toga je svetlost dana ugledala 2016. u Poljskoj, ali je za nju svet saznao tek prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA